Activitats amb nens 14/09/2021

Vigileu, que sona La Dona del Sac!

Es tracta d'un projecte que engloba l’educació inclusiva i l’experimentació social i musical

3 min
La Dona del Sac el formen els germans bessons, en Marc i l’Eloi Balsach.

Aquest estiu ha sortit del forn una nova proposta musical per a tota la família. Ha estat ideada per dos germans bessons, en Marc i l’Eloi Balsach. El grup -i el disc- es fa dir La Dona del Sac, però que ningú s’espanti, que no comparteixen parentesc amb l’home del sac: “És l'antítesi. Ella és trapella, li agrada jugar i donar sorpreses. També sabem que ens acompanya quan tenim por o si necessitem explicar alguna cosa. Sigui una ximpleria o una cosa important, tot s’hi val. A vegades ens transporta amb ella dins del seu univers. Perquè La Dona del Sac és misteriosa i sorprenent, sensible i creativa. I sobretot, sabem que porta un sac carregat de contes i cançons i que li agrada viure el present sense preocupar-se gaire”, explica en Marc, també conegut artísticament com a Clap.

Amb més de quinze anys d’experiència en el terreny de l’animació sociocultural, els germans Balsach han fet néixer aquesta proposta musical amb la voluntat de fer créixer un projecte que englobi l’educació inclusiva i l’experimentació social i musical. Així doncs, què diferencia La Dona del Sac d’altres propostes de música familiar catalanes? “En primer lloc, l’univers creatiu de La Dona del Sac, que és únic, sensible i trapella. En segon lloc, que som germans bessons que hem vingut junts al món i volem compartir-ho. I finalment, la nostra formació i l’experiència vital de músics i animadors socioculturals”, afegeix en Clap.

Amb aquest nou projecte, l'Eloi i el Marc connecten les seves dues vocacions, la música i l’animació sociocultural.

Amb aquest nou projecte connecten les seves dues vocacions, la música i l’animació sociocultural: “Possiblement tot el que fem és un reflex del que som. Per tant, tot el projecte té una mirada i una perspectiva des de l’animació sociocultural, no és neutra. Això significa que de mica en mica cal ser coherents i prendre consciència dels privilegis que tenim per viure en la nostra societat, del consum que realitzem, de la sostenibilitat amb l'entorn i el món on habitem, de la perspectiva de gènere i la lluita per la igualtat, de les classes socials i les desigualtats, i del que podem fer a les escoles…”, explica l’Eloi, també conegut com a Bombo, que conclou: “En definitiva, parlem de l'esperança que tenim de caminar cap a un món amb més respecte. Tenim una mirada positiva, amb ganes de riure i de viure, amb ganes de crear xarxes i teixir molts sacs plens de complicitat, d'art i d'empoderament col·lectiu”.

Quatre sacs plens de sorpreses

Aquest primer disc està dividit en quatre petits sacs, cadascun amb un grapat de cançons enregistrades en un ambient diferent que responen a unes emocions i unes temàtiques. L’Eloi ens en dona algun detall més: “El disc comença amb un sac a l’estudi gravat amb amics, on la música és més festiva. Seguim amb el sac al teatre, que és el nostre agraïment i retrobament amb els professors de la infància. D’aquí en va sortir un so més jazzístic, gravat en directe, on la senzillesa i la sensibilitat esdevenen claus. Continuem amb l’electrònic, produït braç a braç amb el Samu de Bass Valley, amb uns sons més actuals. I tanquem amb el sac ecofamiliar, gravat a la natura, en honor a en Xesco Boix, al paratge màgic i preciós de Vilanova de Sau amb les famílies del poble. Finalment, i només en el format físic, hem fet un regal en forma de cançó. Hi hem posat un bonus track, una cançó exclusiva, per donar-vos les gràcies a totes les persones que sumeu en el projecte”.

De tots els estils

“Quina és l'etiqueta de la nostra música? Si algú creu que ho sap que ens ho digui!! [riuen] Nosaltres en diem música familiar i així tothom content”, expliquen. “Amb aquest primer àlbum ens hem atrevit a crear la nostra identitat artística jugant amb els diferents formats musicals i experimentant sonoritats. Sempre reflectint la nostra personalitat. Ha esdevingut un disc on passem per diferents viatges personals i al qual hem dedicat tot el que portem a dins”, explica la formació. Així ha nascut La Dona del Sac, i el resultat és un disc que va del blues a l’electrònica passant pel trap, el jazz, la rumba o l’ska. Cançons i ritmes per a tots els gustos.

stats