22/07/2022

Vuit llibres perquè els teus fills llegeixin aquest estiu (i deixin les pantalles)

4 min
Una nena llegint en una de les llibreries Casa del Llibre de Barcelona.

Amb l’arribada de l’estiu i les vacances, els més petits tenen més temps lliure i la temptació de passar-lo davant de la pantalla, sigui de la mida que sigui, és molt més gran. El temps que els hem de permetre mirar la televisió, la tauleta o el mòbil és difícil de saber, sobretot, perquè sovint som els mateixos adults els que passem massa temps davant de la pantalla. A més, sovint utilitzem les pantalles perquè els nens estiguin entretinguts mentre nosaltres fem altres coses, i després els prohibim que les vegin quan ens agafa un atac de culpabilitat.

El que és clar és que un abús de les pantalles és perjudicial i, a la llarga, els pot generar una addicció difícil de gestionar. Mentre són davant de la pantalla deixen de fer altres activitats físiques, cognitives, intel·lectuals o a l’aire lliure, per no parlar d’avorrir-se, un dels grans motors de la creativitat. Les pantalles ofereixen oci de consum ràpid, amb molts estímuls i que demana poc esforç per part dels més menuts. Tot això les fa candidates molt potents davant d’altres activitats. La cosa es complica quan parlem de la lectura, una activitat poc escollida per divertir-se actualment entre els nens i nenes. Però és, precisament, en la lectura on podem trobar la manera d’explicar als més petits el perjudici de passar massa temps davant de les pantalles, amb propostes que els encantaran i que els faran deixar els píxels durant una estoneta.

De nou, una bona manera per aconseguir-ho és deixar les nostres pròpies pantalles i passar una bona estona llegint amb ells, compartint temps de lectura o acompanyant-los a la biblioteca o la llibreria a buscar els llibres que més els agraden. Us deixo algunes propostes de llibres -molts parlen sobre pantalles- perquè us sigui més fàcil triar i remenar.

Bona lectura!

1.
Juguem?

Ilan Brenman i Rocio Bonilla

Juguem!

Sinopsi: El Pere es passaria tot el dia jugant; això sí, amb la tauleta tàctil, el mòbil o la consola. Encara que els seus amics i la seva família el conviden a gaudir d’altres jocs, ell sempre prefereix seguir amb la pantalla. ¿Aconseguiran que descobreixi tot el que s'està perdent?

2.
El diario de Lola

José Antonio Luengo

El diario de Lola

Sinopsi: La Lola està preocupada perquè els seus germans passen molt de temps amb l’ordinador, el mòbil i la tauleta. Què creus que farà? ¿Demanarà ajuda als adults? Vols ajudar-la a buscar solucions? Segur que junts ho aconseguireu! El conte vol reflexionar sobre un dels reptes actuals més importants: com utilitzar de manera raonable i saludable les tecnologies de la informació i de la comunicació i trobar l’equilibri més adequat. Evitar els riscos del mal ús de les pantalles, de l’accés a continguts inadequats (violència, sexe, apologia de l’autolesió o de les malalties del comportament alimentari, entre d’altres) i, sobretot, de la hiperconnectivitat. Pensar en tots aquests aspectes és fonamental per a l’educació de nens i adolescents. Buscar la proporció, el sentit comú i l’harmonia. ¿És possible aconseguir-ho? Sens dubte! Però aquest objectiu vol dedicació, paciència, implicació i converses.

3.
Martí i les pantalles

Till The Cat

Martí i les pantalles

Sinopsi: En Martí té quatre anys i mig. Li agraden els caramels, els dinosaures, construir castells de coixins i els videojocs. Té una germana petita, la Zoe, i un gos. El seu pare és professor i li encanta cuinar per a la família, i la seva mare treballa moltes hores a una gran empresa mediambiental. Com qualsevol nen que creixi a la dècada de 2020, en Martí es fa moltes preguntes sobre les coses grans i petites que afecten el seu dia a dia, des del terrible gust de les verdures fins a l'atracció per les pantalles dels mòbils. En Martí s'interessa per tot el que l'envolta i fa moltes preguntes. I està molt content d'ensenyar tot el que aprèn al seu conillet de peluix.

4.
Lobo solo buscaba wifi

Pilar Serrano

Lobo solo buscaba wifi

Sinopsi: Una aventura per un bosc ple de perills que et deixarà amb la llengua fora. Aquesta història comença quan el llop dels contes, amb un singlot terrible, intenta treure-se’l de sobre amb tots els remeis que coneix, però al no aconseguir-ho decideix buscar una cura per internet, però no té wifi i ha d’anar a casa de l’àvia de la Caputxeta Vermella per poder-ne tenir. El pobre llop passa per mil i una peripècies intentant treure’s el singlot per tots els mitjans i esquivant tots els seus enemics, que estan molt enfadats amb ell.

5.
Papá está conectado

Philippe de Kemmeter

Papa está conectado

Sinopsi: Un conte que, amb molt d’humor i tendresa, ens anima a reflexionar sobre el paper de les noves tecnologies a la vida familiar. Si veus un pingüí amb un ordinador, no t’espantis: és el meu pare. De fet, tinc un pare molt virtual.

6.
Tek, el niño moderno de las cavernas

Patrick McDonnell

Tek, el niño moderno de las cavernas

Sinopsi: Un recordatori surrealista de com la tecnologia ens pot portar enrere… a la prehistòria! L'era de la tecnologia té molts aspectes positius però també conseqüències negatives, sobretot per a les noves generacions. Com que tenen una interacció excessiva amb els aparells electrònics, com les tauletes, ordinadors o telèfons intel·ligents, molts nens i nenes deixen de relacionar-se amb el seu entorn. La realitat virtual a poc a poc comença a ocupar el lloc de la realitat concreta. Amb enginy i humor, Patrick McDonnell ens planteja aquesta problemàtica en un llibre dirigit als nens i nenes però amb un missatge vàlid per a persones de totes les edats. És la història del Tek, un nen prehistòric que viu tancat a la seva cova, enganxat als seus dispositius electrònics. El seu aïllament no li ha permès adonar-se que a l’exterior hi ha un món molt gran i bonic esperant-lo. Un detall curiós és que el llibre té la forma d’una tauleta electrònica.

7.
ON / OFF. Un conte per aprendre a desconnectar

Elisenda Roca i Cristina Losantos

ON / OFF. Un conte per aprendre a desconnectar

Sinopsi: Un conte per aprendre a desconnectar. L’Adela, l’Aleix i el Tamirat són molt bons amics. Fins i tot celebren junts els aniversaris perquè els tenen molt seguits. Però tot canvia el dia que a l’Aleix li fan un regal inesperat: un mòbil! Els seus dos amics de l’ànima veuen com l’Aleix es transforma i ja no és el que era: se’l veu hipnotitzat i està sempre pendent del mòbil. I el pitjor de tot plegat és que s'adonen que hi ha més nens com ell!

8.
La ràbia

Lolita Bosch

La ràbia

Sinopsi: Trenta anys són els que ha necessitat l'autora per poder verbalitzar que des dels 14 fins als 17 anys va ser víctima de bullying a l'institut. Ara és escriptora, periodista reconeguda i mare, treballa per la pau i li agrada la vida. Però el camí fins a arribar aquí ha estat ple d'humiliació, indiferència i menyspreu. Un llibre de lectura obligatòria que es llegeix amb el cor encongit i en què la Lolita aconsegueix que visquem el que li va tocar viure a ella.

stats