Oci a casa 16/04/2021

Neix una nova plataforma digital d’escriptura creativa i interactiva

Baobabooks Education vol fomentar la creativitat dels joves mitjançant un ús positiu de la tecnologia

3 min
La plataforma permet a nois i noies d’arreu del món poder escriure, il·lustrar i publicar els seus propis llibres

Les bones idees sempre surten de la pròpia experiència i un exemple el tenim amb Baobabooks Education. Com molts pares i mares, al seu fundador, Peter Nicholson, li preocupava la quantitat d’hores que els seus fills passaven davant les pantalles navegant per internet sense rumb i sense cap resultat beneficiós. Però sabia que els agradava explicar històries i dibuixar-les, així va decidir crear una plataforma digital que permetés a nois i noies d’arreu del món poder escriure, il·lustrar i publicar els seus propis llibres.

A partir d’aquí, Nicholson va aconseguir reunir un equip internacional pluridisciplinari i amb molt talent, amb professionals procedents dels sectors de l’educació, la tecnologia i l’empresa. Així va néixer Baobabooks Education, una empresa d’impacte social amb seu a Ginebra, Suïssa, però que treballa en vuit països: Espanya, França, Kosovo, Luxemburg, el Pakistan, Suïssa, el Regne Unit i Zimbàbue. I és a punt d’entrar a Hong Kong, Singapur, Corea i el Vietnam.

Creativitat versus tecnologia

Tots els infants tenen la capacitat de crear i imaginar, cosa fonamental per al seu desenvolupament. Com subratlla Vincent Esclusa, representant de Baobabooks a Catalunya, “aquesta eina els ajuda a expressar i entendre els seus sentiments, els permet entrar en un estat de satisfacció i relaxació, a més de desenvolupar l’habilitat de resoldre problemes, alhora que celebra les qualitats úniques de cada criatura”. 

La plataforma Baobabooks es dirigeix a la franja d'edat de 6 a 18 anys

Actualment, però, vivim en un món cada cop més digitalitzat i sovint la creativitat queda limitada a causa de la tecnologia des de les primeres edats. Cal trobar-hi l’equilibri i potenciar la part positiva de les noves tecnologies. A més, en aquest context cal afegir que l’educació ara és més transversal i distribuïda, i que els models d’aprenentatge a distància i híbrids són més presents. Tendències que s’han accelerat amb la pandèmia de covid-19. Per tant, es necessiten més eines i plataformes tecnològiques per millorar i amplificar l’aprenentatge. 

Una solució per a les famílies i l’escola

La plataforma Baobabooks es dirigeix a la franja d'edat de 6 a 18 anys, alumnes d’educació primària, ESO i batxillerat. El seu accés és gratuït per a les famílies i als centres educatius se’ls ofereix una quota anual en funció del nombre d'usuaris. A més, és possible la seva integració amb Google Classroom, fet que facilita les interaccions a l'aula. A través seu es poden treballar diferents àrees, des del foment de la creativitat fins a l’expressió escrita, la il·lustració i la organització del treball individual o en grup. També és un gran recurs per estudiar llengües estrangeres, ja que està disponible en sis idiomes (català, castellà, anglès, francès, alemany i italià).

Un cop es registra a la plataforma digital, l'usuari troba un tauler de creativitat des d’on pot definir els personatges de la seva història, els escenaris i l’acció que hi passarà. A l’hora de començar a escriure, el jove escriptor tria entre diferents formats: un conte curt, un relat llarg, un llibre il·lustrat, un poemari o un diari. A més, per il·lustrar el relat pot pujar imatges o dibuixos propis al seu tauler o bé escollir-ne de la galeria que ofereix la plataforma de Baobabooks.

Un cop s’ha finalitzat el projecte hi ha la possibilitat de publicar-lo en format ePub o d’imprimir-lo en format físic a través de l’opció d’impressió sota demanda. Tots queden exposats a la llibreria virtual amb diferents seccions: el llibre del mes, l’escriptor destacat, l’artista destacat i l’escola del mes. I es poden comprar via Pay Pal.

A més, l’educador també té un tauler de control des d’on connecta amb els seus alumnes-usuaris. Aquí pot establir tasques, proporcionar retroalimentació i comentaris sobre projectes de llibres en procés i accedir a materials per ajudar els nois i noies.

Entre els alumnes també es poden establir relacions de col·laboració a l’hora de crear una història o buscar il·lustracions, i es pot fer tant entre estudiants d’un mateix centre com de centres diferents. En aquest sentit cal dir que la plataforma ofereix un entorn segur i protegit per combatre qualsevol tipus de bullying, a més de complir amb les normes GDPR i COPPA.

Concurs per Sant Jordi

Per donar-se a conèixer entre el seu públic aquest Sant Jordi, Baobabooks Education té una proposta original per als nens, adolescents i joves catalans. Es tracta d’un concurs literari que els convida a ser creatius a través de l’escriptura i la il·lustració, amb l'afegit de poder imprimir el seu propi llibre per regalar-lo a amics i familiars. Els participants poden escriure els seus relats en català, anglès o castellà. "Sant Jordi és una celebració única i atemporal, i volíem involucrar-nos-hi mitjançant l'ús de la nostra plataforma per donar suport a la tradició de regalar llibres", explica Peter Nicholson, fundador de l’empresa. Els premis es concediran per grups d’edat i categories el dia de Sant Jordi. Per participar-hi cal entrar i inscriure’s a la pàgina web creada per a aquesta iniciativa. 

stats