Oci a casa 06/01/2022

La masia dels futurs escriptors catalans

Una vintena de joves aprenen a escriure al Campus de Creació Literària de l’ARA i Fundesplai

Selena Soro
3 min
Durant cinc dies, una vintena d’adolescents van aprendre els secrets de la narrativa

“M’agradaria escriure alguna cosa tan misteriosa com un gat”. Amb aquesta frase d’Edgar Allan Poe va arrencar la setmana passada el primer Campus de Creació Literària de l’ARA i Fundesplai, unes colònies per a joves amants de la lectura i l’escriptura. Durant cinc dies, una vintena d’adolescents van aprendre els secrets de la narrativa de la mà de reconeguts escriptors i escriptores catalans. L’enclavament? Una masia al bell mig del paratge natural de les Guilleries, a la riba del pantà de Sau. 

La creació de mons, la creació de personatges, com escriure una novel·la o com escriure un conte van ser els eixos principals dels tallers impartits per Bel Olid, Ricard Ruiz Garzón, Albert Pijuan i Selena Soro. El Campus també va comptar amb la participació de l’editora de Columna Glòria Gasch i l’agent literària Carlota Torrents, d’Asterisc Agents, que van complementar les activitats literàries amb la informació més pràctica: què puc fer si vull publicar la meva novel·la? Quins són els llibres que interessen més a les editorials? 

Bel Olid va impartir un dels tallers.

“El més important és que un llibre tingui ànima”, destacava Gasch, que va explicar que la feina d’una editora és treure el millor de cada escriptor: “Intentem ser el mirall que en el procés d’escriptura els escriptors no tenen”. Torrent, per la seva banda, va revelar als adolescents els avantatges de tenir un agent literari: polir el llibre, negociar el contracte o portar-lo a altres països en són alguns. “Surto a fora a defensar que els llibres dels meus escriptors són els millors del món”, detallava.  

Personatges increïbles

La persona encarregada de poblar de personatges els mons dels joves participants va ser Bel Olid, amb la premissa que “si fem personatges increïbles, qualsevol història pot ser interessant”. És per això que va animar els futurs escriptors a pensar personatges fora de la norma. En aquest sentit, Olid va reflexionar sobre com la majoria de llibres que llegim “els escriuen senyors” amb històries “on les dones són personatges accessoris”. “Quan escriviu, penseu què voleu perpetuar i què no”, va aconsellar-los Olid, que en aquest sentit va voler destacar un altre punt important: “Eviteu tractar els personatges que no són com vosaltres com si aquesta diferència fos el centre del seu univers”. 

Una masia al bell mig del paratge natural de les Guilleries, va ser l'escenari del Campus

Per acabar, Olid va llançar un parell de consells vitals per a qualsevol que es vulgui dedicar a l’escriptura: “Si no llegiu, escriure és molt difícil” o “més que escriure sobre el que coneixeu, escriviu sobre el que us importa”. 

El taller de conte va anar a càrrec de l’escriptor Albert Pijuan, que va revelar als participants alguns dels seus secrets més útils: “En tot conte hi ha d’haver una pregunta a respondre i alguna cosa que canviï”. I també: “Maltracteu els personatges, no volem protagonistes a qui tots els surt bé”. 

“L’escriptura és el vostre regne de llibertat”

“Si algun dia penseu que no sou gaire normals, felicitats”. Amb aquesta frase, l’escriptor Ricard Ruiz Garzón va voler celebrar que de la raresa en surten molt bons narradors. El comissari del Festival 42 va apropar-se a Vilanova de Sau per explicar als participants deu claus per escriure una novel·la fantàstica. Ruiz Garzón va llançar algunes reflexions que els aspirants a escriptors van córrer a anotar: “La història és més important que vosaltres”, “el conflicte és la llavor de qualsevol història”, “els autors i autores heu de canviar després d’haver escrit el llibre”. I, sobretot: “Passeu-vos-ho bé. L’escriptura és el vostre regne de llibertat”.

Una amistat de conte

El Campus de Creació Literària és l’última temàtica incorporada als Campus de Periodisme de l’ARA i Fundesplai, una iniciativa que va sorgir el 2018 per part de treballadors de la redacció. En els últims quatre anys més d’un centenar d’adolescents de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears han compartit aprenentatges i amistats en unes colònies que combinen lleure i periodisme. El Campus de Creació Literària va néixer a proposta dels mateixos participants, que no volien acomiadar-se encara de la seva amistat de conte. 

stats