Criatures 06/06/2015

Visitar Girona amb ulls d’infant

Alumnes de sisè de primària del CEIP Domeny han elaborat una guia turística de la ciutat, que es pot consultar a la xarxa i que ofereix una mirada diferent de la ciutat

Josep Pastells
3 min
Visitar Girona  Amb ulls d’infant

Qui millor que un nen per ensenyar Girona a un altre nen? La ciutat no disposava fins ara de cap guia turística adreçada als infants, però la web de l’Ajuntament (www.girona.cat) n’acaba de posar una en línia que, a més d’estar dirigida a la mainada, aporta un plus indiscutible: ha estat pensada i dissenyada per alumnes de sisè de primària del CEIP Domeny.

La guia, disponible en català, castellà i anglès, convida a descobrir Girona amb ulls de nen i, a més d’incloure monuments de visita obligada, conté multitud de curiositats i propostes adreçades exclusivament a la canalla, com ara grafitis, mapes secrets, botigues de joguines i una secció de passatemps.

Fixar-se en els nummulits (fòssils) del Pont de Pedra, comptar les escales de la Catedral, visitar la plaça més petita d’Europa... La cinquantena d’alumnes que han participat en l’elaboració de la guia llancen un munt de propostes i es mostren molt orgullosos del resultat de la seva feina, que els ha mantingut ocupats durant dos trimestres.

De fet, van començar a treballar-hi el curs passat, quan feien cinquè de primària. “Des del principi tenien molt clar que es tractava de mostrar els punts més atractius de la ciutat als nens que la visitin amb la seva família; l’objectiu és oferir-los prou possibilitats perquè no s’avorreixin quan fan turisme”, apunta la tutora dels alumnes, Anna Quera. “Al principi el projecte els feia una mica de respecte, però n’han quedat molt satisfets”, destaca.

Les dues aules de sisè es dividien en sis grups per treballar diferents àrees i hi dedicaven com a mínim un parell d’hores a la setmana, sobretot a les classes de medi i llengua catalana. La idea de la guia va sorgir de l’Ajuntament de Girona, que al principi del curs passat la va oferir com a recurs educatiu. Satisfet de l’èxit de la proposta, el consistori ha proposat al CEIP Domeny que la guia es converteixi en projecte de centre i s’actualitzi cada any amb els alumnes del cicle superior. També s’estudiarà la possibilitat de fer-ne una aplicació per a dispositius mòbils. Tot plegat permetrà que els alumnes es converteixin en “ambaixadors de la ciutat”, diu l’alcalde Carles Puigdemont.

Curiositats

A l’hora de redactar els continguts, els alumnes han comptat amb l’ajuda de l’escriptora gironina Dolors Garcia Cornellà, autora de nombroses obres de narrativa infantil i juvenil. La guia consta de set apartats: cultura, curiositats, esbarjo, esdeveniments, gastronomia, llegendes i passatemps. I cada apartat està format per diferents fitxes, redactades amb un llenguatge senzill i planer: “A la plaça de la Independència hi trobareu una font molt maca: és el nen de la tortuga, que representa un nen assegut damunt la closca d’una tortuga. L’aigua raja per la boca de la tortuga. Segur que quan la vegeu tindreu ganes de fer-vos una foto al seu costat”, es comenta a l’apartat cultural. “Si no saps si tornaràs a Girona, vés a fer un petó al cul de la lleona!”, es proposa a l’espai de llegendes. “El segon cap de setmana de maig s’inaugura Girona, temps de flors, que omple de flors els carrers, les places i els patis de les cases del Barri Vell. També hi ha uns muntatges artístics que et deixen amb la boca oberta. Si t’agrada veure coses maques no t’ho pots perdre”, s’anuncia a l’espai d’esdeveniments. La guia també té molt present l’oferta gastronòmica. En referència al xuixo, per exemple, diu: “És el dolç més gironí de tots, ja que va néixer justament a la ciutat, segurament a partir d’un pastisset francès que es deia chou à la créme ”.

stats