Criatures 06/12/2014

Tots convidats a la festa

Les Jugatecambientals, un projecte promogut per l’AMB, tanquen demà la temporada tardor-hivern amb una festa al Parc Nou del Prat

Gemma Castanyer
3 min

Fer ninots de neu amb materials reciclats, experiments meteorològics relacionats amb l’hivern, simular escultures de neu, jugar amb cubs de gel i passar-se un globus amb aigua congelada. Són algunes de les activitats que grans i petits podran fer demà a la Jugatecambiental del Parc Nou, al Prat de Llobregat, en la Festa Ambiental de l’Hivern.

Al marge dels serveis d’aquest parc a tocar del Delta del Llobregat (circuit infantil de trànsit, jocs infantils, jocs gimnàstics, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, taula de ping-pong, àrea de picnic...), la jornada festiva vol ser un acte de cloenda de les múltiples activitats que des del setembre s’han ofert en aquests espais impulsats per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) en col·laboració amb els ajuntaments i les entitats del territori. “La festa començarà a les onze i s’ha estructurat en racons perquè les famílies puguin anar fent activitats fins a completar-les totes. En acabar, al migdia, s’ha previst fer un final divertit i festiu”, explica Núria Machuca, responsable de projectes de dinamització d’espai públic de l’AMB.

Al mes de març es va instal·lar la primera Jugatecambiental com a prova pilot al Parc de Torreblanca i actualment n’hi ha cinc ubicades en espais singulars de la Xarxa de Parcs Metropolitans (XPM) gestionats per l’AMB: al Parc de Torreblanca (Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat), al Parc de Can Solei i de Ca l’Arnús (Badalona), al Parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Esplugues de Llobregat) i a Can Zam (Santa Coloma de Gramenet).

Més i a més parcs

L’objectiu d’aquest projecte és promoure els valors dels parcs i alhora oferir un espai de joc i experimentació en família: “Els oferim propostes diverses, des de tallers fins a itineraris guiats, passant pel lloguer de material i un espai d’experimentació per als més petits. Descobreixen junts i comparteixen el que han après”, diu Núria Machuca. “A més és una oferta molt diversificada i d’interessos diversos, per això també atrau parelles sense fills, grups d’amics o gent gran”, diu.

Aquesta oferta té una assistència mitjana d’entre 25 i 30 famílies per sessió i Jugateca. Des del març, s’han fet una seixantena d’activitats i els assistents (unes 1.400 famílies en total) en fan una valoració molt positiva. Finalitzada la temporada de tardor-hivern, les Jugatecambientals tornaran a la primavera a més parcs metropolitans i amb noves propostes: “Actualment estem en converses amb els ajuntaments que s’hi han interessat. Hi ha molt bona predisposició de tots els agents que hi participen perquè aquests espais creixin de manera notable a partir de l’1 de març”, explica Núria Machuca. “Sense tenir una xifra tancada estaríem parlant d’arribar a la vintena de Jugatecambientals”, afegeix.

Aquest fenomen no només sorprèn els visitants que passegen pel parc i que en gaudeixen els diumenges al matí, sinó que també ha generat una important fidelització de molts veïns de la zona: “Hem constatat que hi ha un nombre important de persones i de famílies que setmana rere setmana repeteixen, perquè els agrada i perquè moltes vegades són els mateixos infants els que els hi demanen”, apunta Machuca. Una dada significativa que fomenta l’interès per participar a la resta de Jugatecambientals i de retruc descobrir nous parcs de l’àrea metropolitana: “En general pregunten molt per la resta de parcs i pels tallers que s’hi fan amb la voluntat d’anar-hi”, afegeix.

Fàcils de localitzar

Per saber on s’ubiquen i quines activitats proposen els parcs i les Jugatecambientals que gestiona l’AMB, només cal consultar online la web www.amb.cat/agenda.

stats