Criatures 08/03/2014

I avui, què els puc fer de menjar?

En marxa el projecte “Menjar, Aprendre i Viure”

Trinitat Gilbert
3 min

Toca llegums en vulguis o no. I toca menjar verdures en vulguis o no. I fruita. “Si els obliguem, sí o sí, pot passar que els costi de menjar-ho”, explica Gemma Mengual, campiona de natació sincronitzada i mare de dues criatures (la gran de 3 anys i la petita de 10 mesos). “He aconseguit fer-me un receptari personal de trucs perquè el Nil, el meu fill gran, s’atreveixi amb aliments que, d’entrada, em deia que no li agradaven”. Per exemple, de les llenties, que li provacaven rebuig, en fa hamburgueses. “I el Nil les endrapa amb gust!”, continua explicant.

I davant de pares i mares delerosos de receptes i d’informació nutricional, la Gemma en comença a preparar. Va vestida de cuinera i és a l’escola Betània Patmos de Barcelona, al costat del dietista-nutricionista Vicenç Sellés, que aporta la informació teòrica necessària i que, a més, resol tots els dubtes que les famílies plantegen al taller que Eurest Catalunya hi ha organitzat per fer cuina sana i fàcil per triomfar amb els fills. Tot un repte, vaja.

Eurest Catalunya, a través de la divisió especialitzada en menjadors escolars, Scolarest, ha engegat el projecte Menjar, Aprendre i Viure, amb Gemma Mengual com a ambaixadora. A la Gemma, Eurest Catalunya la coneixen bé, de quan ella s’entrenava al Centre d’Alt Rendiment (CAR), on l’empresa també gestiona menjadors escolars. “El menjar i els esportistes és tot un altre món també”, diu el Vicenç, que torna a centrar-se en l’alimentació infantil mentre la Gemma fa les hamburgueses de llegums obligats.

Quan la Gemma acaba amb les hamburgueses, continua amb una amanida. Els agrada menjar-ne? N’hi ha de totes les opinions. Ella en prepara amb carbassó, pastanaga, menta, oli, llimona i pipes de carbassa. “Els fruits secs i les llavors, sempre les hi poso perquè són nutritives i perquè alhora fan més atractiva l’amanida”, explica.

Per acabar, de postres, un cub de rubik de fruita. Sí, un cub de rubik. La Gemma talla la fruita a daus ben quadrats i perfectes i els va encaixant un damunt de l’altre amb fileres de colors. “El menjar entra pels ulls, i d’aquesta manera la fruita triomfa”, assegura. “Ara bé -diu la Gemma- jo també tinc les meves dificultats perquè el Nil, el gran, mengi de tot”. La fruita li costa molt, i hi ha d’anar fent proves, d’aquí el cub de rubik. “I endraparia tota la xocolata que pogués, però li’n dosifico tant com puc i li’n dono la que té més tant per cent de cacau, perquè no tingui sucre”.

Recuperar la piràmide

Vicenç Sellés, responsable del Servei de Nutrició i Dietètica d’Eurest Catalunya, lamenta que la piràmide nutricional, tan coneguda, estigui oblidada. “És el que hem observat, i per això als més de 350 menjadors escolars que gestionem hem impulsat el programa mediterranització de la dieta”. En què consisteix? En augmentar la ingesta d’hortalisses i cereals integrals, reduir la de proteïnes animals i incrementar el consum de proteïnes vegetals. “Tot plegat costa perquè venim d’una generació que va passar gana, i que dóna molta importància a la proteïna animal, però actualment en mengem massa”.

Si s’incrementa el consum de llegums, es redueix el de la carn. “Als nostres menús, als primers plats hi ha amanides; i als segons llegums”, i aquest canvi de mentalitat Eurest Catalunya l’està fent amb l’ajut de les ampes, de l’escola i de totes les famílies, perquè, d’entrada, “el primer que es pot pensar quan no hi ha el tall de segon plat és que volem estalviar-nos cèntims, però no és així. Oferim un segon plat de proteïna vegetal completa i tan elaborada i gustosa com una proteïna animal”.

Mentre en Vicenç va parlant, va removent consciències també. “Quantes famílies tenim un rebost amb brioxeria industrial?” A la piràmide està situada a la punta. Només destinada per a excepcions d’excepcions. Preneu nota.

stats