Criatures 27/09/2014

Natura metropolitana

El 8è cicle d’activitats tardor-hivern de l’AMB inclou tallers, visites guiades i jornades participatives en parcs, rius i platges

Gemma Castanyer
3 min

Una observació astronòmica a ull nu i amb telescopi al Parc de Can Lluc (Santa Coloma de Cervelló) donarà el tret de sortida el divendres 3 d’octubre al 8è Cicle d’Activitats als Parcs, Platges i Rius Metropolitans, una programació que l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) i el Museu de Ciències Naturals organitzen conjuntament en col·laboració amb els ajuntaments i les entitats que hi participen.

En aquesta nova edició s’han programat 32 activitats -repartides durant tots els caps de setmana fins al 15 de febrer- amb l’objectiu de promoure el coneixement i difondre el valor dels espais públics que gestiona l’AMB, com explica Núria Machuca, tècnica de promoció del departament de conservació i promoció de l’espai públic de l’AMB: “Apostem per donar a conèixer la xarxa d’espais públics metropolitans de manera lúdica i dinàmica a través d’activitats en què petits i grans poden aprendre i passar-s’ho bé conjuntament”, explica.

“Quan els ciutadans redescobreixen les particularitats d’ un parc, una platja o un riu que tenen a tocar de casa es converteixen en ambaixadors d’aquell entorn, treballen per la seva preservació i hi donen valor”, afegeix.

Moltes novetats

Com en les edicions passades, el cicle basa la seva programació en els tallers, els itineraris guiats i les jornades participatives, però inclou novetats destacades. Entre les més rellevants hi ha les accions de millora de l’entorn, com la programada el 25 d’octubre a la platja del Remolar (Viladecans), en la qual els participants ajudaran a preservar la pineda litoral del Remolar, un espai natural que forma part de la Xarxa Natura 2000 i que és l’hàbitat del peix fartet i les tortugues mediterrània i de rierol, totes dues autòctones.

En la mateixa línia es desenvoluparà l’activitat del 12 d’octubre a la platja de Castelldefels. En aquesta ocasió, adults i criatures descobriran els ecosistemes dunars de les platges mediterrànies i podran col·laborar en la millora de les dunes litorals recuperades de Castelldefels, on viuen moltes espècies autòctones en perill d’extinció: “Entre tots realitzarem una acció de plantació i recuperació de l’ecosistema dunar del projecte dunes híbrides -emmarcat en el projecte europeu OPERAs- i en el qual participa l’AMB. No només retirarem espècies invasores sinó que també en plantarem de noves”, explica Núria Machuca.

Espais per redescobrir

La incorporació d’altres parcs al cicle d’activitats, com és el cas del Parc de les Planes (l’Hospitalet de Llobregat) o el Parc del Turó del Sastre (Montgat) és una altra de les novetats destacades d’aquest nou cicle. Són espais singulars on s’han programat activitats d’interès biològic i científic: “El 13 de desembre al Parc de les Planes hi construirem refugis per a ratpenats i el 18 de gener al Turó del Sastre ens convertirem en geòlegs i resseguirem un itinerari de gran interès científic”, diu Machuca.

Pel que fa als rius, la nova programació incorpora un nou espai a Corbera de Llobregat amb una activitat de descoberta -el 18 d’octubre-. També cal destacar l’activitat Tastem i juguem amb els bolets de la tardor, que es farà al parc dels Pinetons, a Ripollet.

I tot plegat amb una nova edició central de la jornada de portes obertes Planta’t als Botànics, una festa participativa amb activitats dedicades a un públic familiar. “Tot això no seria possible sense la col·laboració de les 20 entitats, 11 institucions i 21 ajuntaments que ens ajuden a donar a conèixer la gestió diària que fa l’AMB d’aquests espais”, conclou Jordi Bordanove, cap del servei de promoció i conservació de l’espai públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

stats