Criatures 04/05/2013

Joves i llibres: fora tòpics

És cert que els adolescents no llegeixen? A Esporles, a Mallorca, fan un festival que desmunta el mite

T. Gilbert
4 min
Joves i llibres:  fora tòpics

Els bibliotecaris ho asseguren. "Perdem de vista els adolescents, perquè ja no ens en demanen consell sobre els llibres, com ho feien de petits, o també perquè passen per èpoques menys lectores, que coincideixen amb d'altres d'estar més amb la colla", diu Pep Molist, de la biblioteca del Casino de Manresa. Ara bé, si la lectura els agrada de veritat, si n'han agafat l'hàbit des de petits, segurament s'hi tornaran a enganxar passada l'efervescència hormonal.

Pere Pena, professor de secundària i autor del llibre Generació L. Els fills de la reforma educativa (Proa), argumenta tres motius que poden explicar per què els adolescents no llegeixen i també per què s'avorreixen si ho fan. Primer, perquè tenen dificultats per llegir, perquè encara els costa. "Llegir és una descodificació dels signes i, si un no en sap, és dificultós". Segon motiu, perquè la lectura no està promocionada ni a primària ni a secundària. "No hi ha cap assignatura dedicada exclusivament a llegir i a comprendre textos". Hi ha una mala promoció de la literatura. I, per acabar, els adolescents s'avorreixen llegint perquè no trien les lectures adequades. "Els adults els diem quins llibres han de llegir, quan han de ser ells qui ho decideixin". Així, si opten per llegir els llibres sobre la sèrie de TV3 Polseres vermelles o Adolescents.cat (La Galera) és fantàstic, perquè la lectura per gust i per iniciativa és la que atrapa els adolescents i també a qualsevol en altres etapes de la vida. De fet, "un dels èxits de la vida curricular és la comprensió textual". Si l'adolescent llegeix, si sap fer comprensions lectores, "sabrà interpretar i entendre qualsevol altra matèria i fet de la realitat".

Per la seva banda, l'escriptora Care Santos, autora de la novel·la juvenil Fosca. Aquesta nit no hi ha lluna plena (Estrella Polar), pensa que els mestres i les escoles promouen intensament la literatura entre els infants i els joves. "El que passa és que l'adolescència és una edat tumultuosa, amb molta activitat, i la lectura demana introspecció i temps, i sembla que la vida no hi ajudi". Alhora, però, l'adolescència és molt apassionada. "M'he arribat a trobar un jove que m'ha dit que s'ha llegit 10 novel·les meves en una setmana", diu Care Santos. És a dir, que quan troben una lectura que els agrada, s'hi abraonen.

Buscant explicacions

El director de l'Institut de Neurociències d'Alacant, Juan Lerma, assegura que no hi ha cap explicació científica ni fisiològica per entendre per què els adolescents s'avorreixen llegint o abandonen la lectura. "El cervell no canvia; l'únic que sí que pot canviar és la conducta segons els estímuls que rebi".

A l'hora de buscar un argument, l'únic és el de l'educació. "Si l'infant ha estat educat en la lectura, no s'avorrirà llegint quan sigui adolescent per molt que tingui els sentits bombardejats per altres estímuls, que els tenen a l'abast, com la televisió, el cinema o els mòbils. Però, com que té el costum adquirit de llegir, el continuarà practicant. Científicament, cal recordar que el cervell és un òrgan plàstic, que no madura fins als 21 anys, i que per això l'edat juvenil és tan important, perquè n'acabarà conformant la personalitat i l'activitat futura com a individu".

Per tot plegat, "caldria pensar en iniciatives noves per promoure la literatura", insisteix el professor de secundària Pere Pena. "Conec instituts de Madrid que de 9 a 10 tenen instaurada l'hora de llegir, de manera que des del conserge fins a tots els alumnes i professors i tots els que són a l'institut es dediquen a llegir; és una manera de començar al dia". I per promoure-la a la societat, el projecte del municipi mallorquí d'Esporles "és molt bona idea perquè és just el que fa falta, que la literatura estigui ben viva".

Innovació

I és que Esporles organitza aquest cap de setmana el Contesporles, el primer Festival Internacional del Conte, que arriba després d'un any de feina perquè la població de Mallorca dediqui dos dies a la literatura. "Ni els adolescents ni els adults seran lectors si no ho han fet com a nins", diu Mar Rayó, una de les impulsores del Contesporles, inspirat en el Festival Internacional del Cuento de Los Silos, a Tenerife.

La paraula és el lligam de totes les activitats organitzades. Narracions de contes en cases particulars que obren les portes per acollir els visitants, esmorzars amb contes, excursions mentre s'escolten contes, tallers artístics per estampar-ne, música, teatre, parades de llibres, narració de contes per part d'escriptors i, sobretot, per contacontes d'arreu d'Europa són algunes de les activitats organitzades. També s'ha fet el Concurs de Narració Breu del Contesporles 2013, que s'ha adjudicat Julià Picornell i al qual es van presentar 15 relats. "Moltes de les activitats estan dirigides a infants, però pensades per a la família", diu Rayó. La lectura és un dels vincles forts de criatures i pares, per això escoltar plegats un conte ho afavoreix.

Un dels actes més singulars i simbòlic serà la sembrada de llibres. Gràcies a les votacions fetes de manera popular entre una tria de llibres infantils i juvenils i també d'obres literàries catalanes i universals, els arbres d'un espai d'Esporles seran batejats amb el títol d'una obra i el seu autor. "Hi posarem una placa commemorativa de tres de les obres més votades pels lectors i hi farem un petit acte d'homenatge". La participació de la població ha estat molt considerada al festival, tant en aquesta activitat concreta com també en la preparació del mateix cartell del Festival, que també va ser seleccionat a través d'un concurs.

Un dels participants al Contesporles, Pep Duran, que es defineix com a traginer de contes, indica: "Els contes per a totes les edats tenen la capacitat d'ajudar-nos a explicar, ens permeten parlar de les nostres emocions". Per això, ell fa servir objectes, instruments, per fer el viatge interior a través de la narració coral. "Sobretot els adults, que estem en el món racional i de la lògica, es queden sorpresos quan s'adonen que han sintonitzat amb un record de quan eren petits". En resum, els contes, com els que s'explicaran durant tot aquest cap de setmana a Esporles, tenen la màgia de fer-nos veure com són i com de meravellós és el món de la fantasia.

stats