Criatures 07/07/2012

Aquest estiu Em quedo al barri!

Xavier Tedó
5 min
Aquest estiu Em quedo al barri!

Berta Comellas es quedarà aquest estiu a Barcelona. Per Nadal ja va marxar amb la seva família de vacances a Alemanya i ara no es mouran de la ciutat. Té clar que vol aprofitar els mesos de juliol i agost per preparar el treball de recerca de primer de batxillerat, però ho combinarà amb alguna activitat més. La primera ha estat apuntar-se a uns gimnàs per anar-hi als matins. "Així faré una mica d'exercici". Tot i que en el seu cas ha optat per fer esport al seu aire, els campus esportius són una de les activitats preferides per molts joves que passen l'estiu a la ciutat. És el cas d'Arnau Julià, que en farà un de futbol al camp municipal de Fontajau de Girona. "El futbol m'agrada molt i segur que milloraré", assenyala aquest jove gironí de quinze anys, que ja ha anat a altres campus esportius. "Aquest és el tercer que faig de futbol, però també n'he fet de bàsquet". A part de millorar els aspectes tècnics i tàctics de l'esport que practica, l'Arnau destaca que "coneixes gent nova i amb alguns hi acabes sent amic perquè comparteixes aficions". També és una activitat que permet conciliar la vida laboral i familiar dels pares: "El campus comença a les nou i acaba a la una del migdia, i després de tres a cinc de la tarda hi tornen, però es poden quedar a dinar", explica la seva mare, l'Anna, que a l'estiu treballa al sector de l'hostaleria i no pot encarregar-se'n perquè el seu company també treballa. Amb els avis lluny de casa, els campus esportius són, a parer seu, "una bona solució perquè els fills no es quedin tancats i disfrutin fent esport". Tampoc suposa una despesa inassumible: "Paguem al voltant de 160 euros tot el mes, són uns vuit euros al dia, i quan es queda a dinar abonem la diferència". Una altra possibilitat per fer esport que no suposa cap cost és jugar als patis escolars, molts dels quals es mantenen oberts a l'estiu. Més enllà de l'àmbit esportiu, els joves que no marxen fora poden realitzar un ampli ventall d'activitats. També les més pròpies d'aquesta estació, com banyar-se. Quedar-se a la ciutat no implica haver de desplaçar-se gaire lluny per poder-se refrescar. Barcelona té una vintena de piscines municipals on es pot prendre el sol i banyar-se fins al vespre. Una de les instal·lacions més cobejades del seu entorn és la del Parc de la Creueta del Coll, al districte de Gràcia, i les Piscines Picornell de Montjuïc com a exseu olímpica. Totes ofereixen descomptes per al jovent i l'entrada per a tot el dia costa uns tres o quatre euros. La Berta, amb els amics que es quedin a Barcelona, combinarà la piscina amb la platja les tardes d'estiu.

Fer pràctiques

Molts joves també aprofiten la temporada estiu-enca per formar-se. Una de les opcions més comunes és perfeccionar un idioma per mitjà d'un curs intensiu. Ramon Ortiz, per exemple, ha optat per apuntar-se a una acadèmia per treure's el First Certificate: "No ens podem permetre pagar una estada a l'estranger, però sí un curs aquí a Barcelona, i ho vull aprofitar per aconseguir un bon nivell d'anglès". Els que no han de recuperar assignatures al setembre ni preparar treballs de recerca, tenen la possibilitat d'apuntar-se a algun taller com el que organitza l'Ajuntament de Girona amb el Centre de Formació Teatral El Galliner de Girona, que té com a finalitat acostar els joves al món del teatre i les seves disciplines de manera lúdica i divertida durant part del període de vacances escolars. Per als amants del cinema, el consistori gironí ofereix amb l'associació Clac el taller Claqueta, Rodem!, que permet als participants veure com es roda un curtmetratge, formar part de l'equip de rodatge o actuar davant les càmeres amb l'ajut de professionals del sector. Un altre dels programes amb més èxit a la ciutat de Girona és A l'Estiu, Forma't, amb el qual pots obtenir un certificat de formació com a premonitor. Els que volen tenir el primer contacte amb el món laboral tenen l'opció de treballar en alguna feina orientada als joves o fer les primeres pràctiques. En aquest sentit, l'IES Vila de Gràcia organitza des de fa uns anys com a matèria optativa de segon de batxillerat el programa Estada a l'Empresa, que permet als estudiants tenir un primer contacte amb la professió a la qual es volen dedicar. Núria Falcó es passarà el mes de juliol a la redacció de l' Independent de Gràcia , escrivint els seus primers articles: "Vull ser periodista i aquí tinc l'oportunitat de redactar o entrevistar gent". Sandra Cirera també està fent el mateix en un despatx d'advocats: "Des de sempre m'ha agradat el dret". I Carlo Ascón està fent de monitor al Zoo de Barcelona.

A la fresca

Les nits d'estiu conviden a prendre la fresca i els carrers s'omplen d'espectacles. El Festival Mas i Mas, que aquest any arriba a la desena edició, ha esdevingut un clàssic amb la presència de figures rellevants de l'escena nacional i internacional d'estils tan diversos com el jazz, el flamenc, el hip-hop, la música techno i la clàssica en diferents escenaris de la ciutat. El Poble Espanyol, un dels equipaments més peculiars de la ciutat, també ofereix per a les nits d'estiu a la fresca una programació musical que destaca per la seva heterogeneïtat en portar des de formacions folk fins a artistes de cançó melòdica. Una altra cita cultural ineludible per a molts joves és la Sala Montjuïc, que projecta les millors pel·lícules de tots els temps que es poden veure en pantalla gegant assaborint un pícnic a la gespa que envolta el castell per cinc euros. L'oferta cinematogràfica es complementa amb el Mecal Air, el Festival Internacional de Curtmetratges de Barcelona, que cada divendres ofereix la projecció dels curts més underground al Poble Espanyol. Enguany les projeccions són temàtiques i estan dedicades a la psicodèlia, el terror, l'humor o el heavy metal , i les entrades costen cinc euros, tot i que hi ha vals de descompte. Pel que fa a la dramatúrgia, cal no oblidar el cicle Cultura de Carrer, una mostra que proporciona oportunitats d'exhibició i promoció als joves creadors de Tarragona fins al 4 d'agost amb una cinquantena d'espectacles. L'estiu també es un bon moment per anar al teatre o veure una exposició sense patir per les cues o per si queden entrades. Una de les exposicions que més bona acollida ha tingut i que s'allarga fins a finals de setembre és Titanic. The exhibition , que acull al Museu Marítim de Barcelona prop de dos-cents objectes originals que viatjaven al vaixell i recreacions del seu interior. D'aquesta manera els visitants es podran transportar al passat per només set euros per conèixer de primera mà com era la vida en aquest vaixell, gràcies a objectes originals com ara la llista completa de passatgers o la vaixella de primera classe.

Festes majors

Una activitat que només es pot fer les nits d'estiu i que no té cap cost és visitar la Font de Montjuïc. La font més emblemàtica i famosa de Barcelona ofereix, els vespres d'estiu, coreografies originals que combinen música, color i aigua, i que constitueixen un espectacle ple de màgia i encís. Fins al 30 de setembre, de dijous a diumenge, els visitants poden gaudir de la Font Màgica en sessions continuades de les nou a les onze de la nit.

Però si alguna cosa té d'especial l'estiu és que és època de festes majors a tot Catalunya, i Barcelona no n'és una excepció. Molts barris de la ciutat s'omplen d'activitats per celebrar la seva festa major durant els mesos d'estiu. La més popular, sense cap mena de dubte, és la de Gràcia, que té lloc del 15 al 21 d'agost i que ofereix un gran nombre d'actuacions gratuïtes per als més joves. A mitjans de juliol, hi ha la festa major del Poble-sec, molt menys multitudinària, però que sempre porta grups de renom. L'última gran cita d'aquestes festes populars és la de Sants, que s'acaba el 26 d'agost.e

stats