Criatures 09/08/2014

La sorra, de qualitat

El laboratori de l’AMB fa controls quinzenals de la sorra de les platges metropolitanes. Els resultats són excel·lents

Gemma Castanyer
2 min
La sorra, De qualitat

Les platges metropolitanes rebran aquest estiu la visita de prop de 10 milions de persones, una xifra que cada any augmenta, en part, gràcies a la millora i manteniment de la qualitat i netedat de l’aigua i la sorra. L’oferta és àmplia: de Castelldefels a Montgat el litoral metropolità s’estén per 39 platges repartides en vuit municipis. En total, 30 quilòmetres de sorra per jugar, córrer, passejar, fer esport, prendre el sol, investigar, manipular, amagar-se, arrebossar-se i tot allò que la imaginació ens permeti fer en un espai net i en òptimes condicions.

“Els usuaris de les platges metropolitanes generaran aquest estiu prop de 900 tones de residus”, explica Mariano de Gracia, cap de la secció de platges de l’AMB. “Tenir la sorra neta i amb una bona qualitat sanitària és un objectiu prioritari que la gestió de l’AMB aconsegueix a través de diferents tipus d’actuacions”, afegeix.

Com explica De Gracia, aquestes actuacions comencen ja a l’inici de la primavera amb el llaurat de la sorra, una operació que consisteix a remoure-la a mig metre de profunditat per afavorir el sanejament pel contacte amb l’aire i el sol. Posteriorment, des de maig fins a setembre, la sorra es garbella cada dia, és a dir, es neteja mecànicament tant a les zones de fàcil accés com a les més complicades. A tot això s’hi suma la neteja manual que es practica a les zones no accessibles per a les màquines. També es fa la captació dels objectes metàl·lics amb un vehicle especialitzat: “A les 6 del matí els operaris fan el servei de neteja més important del dia perquè els primers banyistes s’ho trobin tot a punt. A la tarda es fa un servei de manteniment i a la nit es recullen les papereres i s’efectua la neteja mecànica”, diu De Gracia.

Control exhaustiu

A més de tots aquests dispositius, i per assegurar que la sorra de les platges metropolitanes no presenta cap perill, entre maig i setembre el laboratori de l’AMB, a Viladecans, n’analitza mostres quinzenalment: “La legislació només obliga al control microbiològic de l’aigua, però nosaltres també el fem de la sorra, sobretot durant la campanya d’estiu”, explica Mercè Aceves, cap del laboratori de l’AMB. “Fem un control dels microorganismes presents a la sorra, indicadors de la contaminació urbana i fecal que hi pugui haver. En el 100% de les platges metropolitanes els valors es mantenen per sota dels límits recomanats de contaminació”, afegeix.

Mostres de tota l’àrea

Les anàlisis es fan a partir de mostres recollides a tots els municipis metropolitans costaners. En total hi ha 20 punts de control que coincideixen amb les zones amb més presència o risc més alt de contaminació: “A cada punt s’hi recullen dues mostres. Una on s’ubiquen les tovalloles i on la neteja es fa mecànicament. I l’altra, on es fa la neteja manual a prop dels equipaments o camins d’accés”, explica Aceves.

El laboratori de l’AMB està especialitzat a encarregar-se de tot tipus d’anàlisis de mostres ambientals, i dóna suport tècnic i assessorament als diferents serveis de l’AMB. També fa el control d’aigües d’abocaments industrials i revisa la qualitat de les aigües subterrànies o regenerades per a usos de reg.

stats