Criatures 07/11/2015

De què parlen els joves?

Temes com l’amor, el sexe, l’amistat i la imatge personal acaparen l’interès

Xavier Tedó
4 min
FEM PRODUCCIONS

En una sobretaula. Així es com van gestar els periodistes Roger Carandell i Ernest Codina el portal Adolescents.cat, que enguany compleix cinc anys amb uns índexs d’audiència espectaculars. “Tots dos treballàvem al grup Flaix fent un programa nocturn per a joves. Teníem ganes de muntar alguna cosa, i sabíem que havia de ser per internet. Mentre dinàvem vam decidir que fos d’abast juvenil i a les postres l’Ernest es va il·luminar amb el nom”, explica Carandell. El projecte no va trigar a arrencar. Aquell mateix vespre a les vuit penjaven la primera notícia. Paris Hilton en va ser la protagonista.

Carandell i Codina no eren adolescents, tenien 23 i 25 anys, respectivament, però coneixien aquest món: “Excepte el programa que fèiem nosaltres, hi havia un buit informatiu per al món adolescent”. Van començar publicant només informacions relacionades amb celebritats, però de seguida van comprovar que els usuaris del portal, majoritàriament noies, entraven més al consultori a fer preguntes que no pas a llegir les notícies dels famosos. El consultori, que aborda temes de psicologia, sexualitat i alimentació, segueix sent cinc anys després una de les grans seccions de la pàgina web: “Al principi nosaltres dos responíem als dubtes que ens feien arribar, però el dia que una noia ens va dir que no li havia vingut la regla i ens demanava consell va ser quan vam adonar-nos que no podíem respondre a aquestes qüestions”, admet Carandell. Aquella consulta va ser un punt d’inflexió que els va portar a contactar amb la direcció general de Joventut, que els va facilitar tres psicòlogues per tractar aquests temes.

De consultes en poden rebre vint-i-cinc per dia en cada apartat. Ho corrobora Elena Crespí, psicòloga del portal des dels seus inicis: “Anem molt saturades de feina, i això que som vuit professionals. Aquest consultori és un èxit”. Carandell assenyala: “El que més interessa als joves és l’amor, l’amistat, l’alimentació, el físic i la sexualitat. Ens ha sorprès veure que molts cops s’interessen més per temes d’imatge i alimentació que no pas de sexe. Algunes de les notícies més llegides de la història del portal tenen a veure justament amb la imatge, l’autoestima i l’alimentació”.

Crespí apunta que hi ha dos grans blocs de consulta recurrents a banda de qüestions relacionades amb l’assetjament o els problemes que tenen per fer amics o amigues: “L’execució i el dolor en l’acte sexual (les noies pregunten si els farà mal i els nois com ho han de fer per tenir èxit) i l’amor i el desamor, com aconseguir que un noi o noia es fixi en ells o com oblidar algú de qui estan enamorats i no els fa cas”. Aquestes són qüestions que els fills segueixen sense consultar als pares.

Pares no tan progres

La subdirectora de l’Institut d’Estudis de la Sexualitat i la Parella de Barcelona revela que “són preguntes íntimes i els adolescents pensen que els pares no són els més adients per respondre-hi”. Sigui com sigui, Crespí deixa clar que quan la cosa surt de mare sí que els aconsellen que ho expliquin a la família: “En determinades situacions, com una infecció per transmissió sexual o la interrupció d’un embaràs, els animem a buscar el suport dels pares perquè són el puntal incondicional”. En aquest sentit, considera que la relació entre pares i fills no s’ha de bastir amb una falta de diàleg permanent: “Els joves passen d’explicar-ho tot quan són petits a no explicar res, i cal buscar un terme mitjà”.

La psicòloga creu que els pares són més oberts avui dia, però això no implica que abandonin el seu rol: “En general tenen una mentalitat més oberta, però no deixen de ser pares: sovint els entra el pànic i treuen la part menys progre que porten dins. En el tema de la sexualitat, els pares haurien de dedicar els seus esforços perquè els fills ho facin de la manera més responsable”. Això seria beneficiós, segons ella, per a les dues parts. Bàsicament perquè els coneixements que tenen els adolescents del món del sexe són, si fa o no fa, els mateixos que tenien ells quan eren joves: “Continuen igual de perduts. Actualment hi ha un sobreexcés d’informació molt perjudicial que no els resol els dubtes”. L’anonimat del consultori afavoreix que els nois, més reticents a plantejar segons quines qüestions, s’atreveixin a preguntar, tot i que el 70% del públic del portal és femení. L’Erea Conde, que té 17 anys i que és una lectora assídua d’Adolescents.cat, assegura que té molts amics que el miren: “Hi ha molts nois que hi entren, tot i que no ho admeten per vergonya”. Ella ho fa cada dia: “Em vaig assabentar de la seva creació pel Facebook i des d’aleshores el segueixo. Els tests que fan d’amor, amistat o personalitat, que és el que més ens interessa, estan molt bé”. També destaca el consultori perquè “és més fàcil parlar d’alguns temes amb la psicòloga, sexòloga o nutricionista del portal que no pas amb els pares”.

Salt a la televisió

El Roger Argemí, que va conèixer el portal perquè és cantant i es va presentar al concurs de versions Teen Star -l’organitzen Adolescents.cat i Música Global, i el Roger va ser finalista en la primera edició-, no amaga que el consulta periòdicament: “És interessant perquè t’informen de moltes coses. Els joves tenim moltes inquietuds que no preguntem als pares per falta de confiança ni als amics perquè no en saben o tenen informacions errònies”.

Les dades avalen l’èxit de la iniciativa, i això ha permès que el producte adoptés format radiofònic i televisiu. El programa l’emeten una trentena de ràdios locals de La Xarxa, i aquesta mateixa cadena ha apostat ara per portar la iniciativa a les televisions locals.

stats