05/04/2022

Lactància materna en emergències

2 min

En situacions d'emergència i catàstrofe, siguin inundacions, terratrèmols o, com ara, una guerra, sempre hi ha persones, amb molt bona voluntat però poca informació, recollint llet artificial i biberons per enviar a les víctimes. Ja hem vist per televisió algú dient que “les mares ucraïneses perden la llet amb l’estrès”. Són, habitualment, petites organitzacions o voluntaris aïllats, perquè les grans ONG amb experiència ja coneixen perfectament el perill de les donacions de llet. 

L’estrès no impedeix l’alletament matern. Durant milers d’anys, mares que patien pobresa, malaltia, fam, guerra i esclavitud han donat el pit sense gaire dificultat, i moltes ho continuen fent al Tercer Món. No és l’estrès, sinó la publicitat de la llet artificial, la manca d’informació i suport i els consells erronis que els professionals de la salut hem donat durant dècades els que sovint fan fracassar la lactància. La introducció de biberons innecessaris fa, lògicament, que el bebè mami menys del pit, i que la producció de llet materna disminueixi (i si el canvi és massa brusc, potser la mare tindrà una dolorosa ingurgitació o una mastitis).

La llet materna no desapareix durant les catàstrofes. El que probablement sí que desapareixen són l’aigua potable i el combustible, necessaris per poder preparar correctament els biberons. Ja en situació òptima, els nens que prenen lactància artificial pateixen més diarrees i altres infeccions. En situacions d’emergència, quan les condicions higièniques es deterioren, l’amuntegament facilita els contagis i es fa difícil obtenir atenció mèdica, la lactància artificial pot ser molt perillosa.

Per això és molt important no separar els nens de les seves mares, no donar biberons als nens que prenen el pit i intentar que tornin a prendre el pit els que ja prenien biberó (busqueu relactar a internet). Per als pocs nens que necessiten llet artificial no n'hi ha prou amb repartir llet en pols aleatòriament, cal garantir un subministrament continu i les condicions per preparar-la i administrar-la amb seguretat.

Trobareu més informació al recent comunicat de la IHAN, Guerra en Ucrania. La lactancia materna salva vidas siempre, o a la guia operativa d'IFE, Grup de Treball d’Alimentació Infantil en Emergències, Alimentación de lactantes y niños/as pequeños/as en emergencias.

stats