31/10/2020

Escola aquí i allà

2 min

Des que soc a Anglaterra, una de les coses que més em pregunten els amics de casa són les particularitats del sistema educatiu anglès. Així, mig en broma, el primer que els dic és que no ho sé del cert, perquè cada cop que he intentat entrar a l’institut del nen m’han fet tornar a casa tot dient-me que ja no tinc edat. A veure, que gaire greu no m’ha sabut, sobretot veient els deures que tocaven a la classe de matemàtiques. Ara bé, bromes a part, he de reconèixer que de diferències n’hi ha i també que, com diu la dita, les comparacions són molt odioses, sobretot quan totes et deixen amb el cul a l’aire.

D’entrada, l’escola pública anglesa no ha patit les retallades pressupostàries tan indecents de Catalunya, i això es nota, i molt: les ràtios d’alumnes per classe són molt més racionals i els professors de reforç no brillen per la seva absència. Però, més enllà dels problemes estructurals, hi ha peculiaritats que encara em xoquen més. D’entrada, les hores lectives són més profitoses. Res de tenir-los al pati hores senceres pasturant; aquí els moments d’esbarjo són austers i d’aquesta manera la jornada lectiva no s’allarga com un dia sense pa. Un altre costum que m’encanta són aquestes postals personalitzades que m’arriben a casa, felicitant el nen per la seva actitud en un dia determinat. No, no us penseu que són per haver tret bones notes. Al contrari, sovint es tracta d’alguna assignatura que té entravessada, com si d’aquesta manera valoressin l’esforç i el motivessin amb l’afalac inesperat.

Ara bé, si hagués de triar la diferència que més em convenç us parlaria del calendari escolar. Aquí l’escola s’acaba a finals de juliol i comença a principis de setembre. És a dir, res de tenir-los tres mesos allunyats dels llibres per després haver d’encetar el següent curs repassant tot el que les vacances estivals han esborrat. A canvi, cada mes i mig tenen deu dies lliures per escampar la boira, que com tots sabeu aquí és espessa.

Ah, i abans que em feu la pregunta de rigor (“Com us ho feu per compaginar-ho amb la feina?”) us contestaré que tampoc costa tant. Si fa o no fa amb la mateixa imaginació amb la qual a Catalunya compaginem els mesos d’estiu. ¿O és que els adults també teniu tres mesos de vacances?

stats