20/08/2021

Alumnes vacunats

2 min

Sincerament, m’esperava que al setembre s’aprofitaria l’obertura dels instituts per vacunar els alumnes per nivells. De la mateixa manera que quan, en el curs anterior, apareixien un o més casos positius de covid, primer es confinava el grup a casa, i al cap de pocs dies, se’ls convocava al mateix centre només per passar una prova PCR. Així l’edifici servia com a punt de trobada obligatòria i en poca estona s’enllestia el tema. Després els alumnes tornaven a casa i complien la quarantena a l’espera que els informessin dels resultats. Aquest mètode, que en el meu institut va utilitzar-se diverses vegades amb bona eficiència, era el que a final de curs em pensava que s’utilitzaria per a la vacunació dels alumnes d’ESO i batxillerat.

Suposo que el tema s’ha accelerat després del caos que els adolescents van provocar en acabar les classes. La cinquena onada, que no semblava prevista, ha mostrat la conveniència que una bona part dels adolescents comencin les classes amb una dosi o fins i tot amb la pauta completa. Ja veurem si l’institut també serà un centre de vacunació puntual davant dels que no s’hagin vacunat. Suposo que també ens trobarem amb famílies reticents a fer-ho. Ja veurem si la vacunació en aquestes franges d’edat serà obligatòria per entrar a classe o si serà un degotall que s’allargarà més enllà de les vacances de Nadal.

Tot i la convicció que vacunar-se és sempre la millor opció, coneixent com conec la manera de fer d’alguns alumnes, no sé si això en el curs 21/22 evitarà nous i nombrosos confinaments. Tenint en compte que en aquestes edats si s’infecten normalment no presenten complicacions greus, hi ha poca diferència si, una vegada vacunats, surten de festa i es relacionen en la curta distància. La vacunació no evita el contagi ni la transmissió, però sí que els pot donar, com ha passat aquest estiu, una falsa i perillosa sensació de protecció.

Ja veurem quines indicacions rebem per part del departament, però potser, vacunats i tot, els protocols són molt semblants al curs anterior. De moment segur que no ens estalviem ni el gel hidroalcohòlic, ni les mascaretes en totes les hores de classe. El curs passat això encara va ser un repte emocionant que tots volíem fer molt bé. Però el que tindrem ara és un retorn al dia de la marmota amb una relaxació perillosa de l’alumnat, i fins i tot del professorat.

stats