Activitats amb nens 12/01/2019

La llengua de signes

La llengua de signes és la llengua que fan servir les persones sordes, entre d’altres. Tot i que als seus usuaris els és imprescindible per comunicar-se, encara no l’hem incorporat plenament al nostre dia a dia. Avui t’expliquem per què és important tenir-la present

Cristina Serret
2 min
La llengua de signes

És universal?

La llengua de signes no és universal, sinó que cada comunitat fa servir la seva llengua de signes pròpia. Fins i tot de vegades poden coexistir dues o més llengües de signes diferents en una mateixa zona.

¿Hi ha una llengua de signes catalana?

Sí. La llengua de signes catalana (LSC) va ser reconeguda com a llengua pel Parlament de Catalunya l’any 2010. Tot i això, les persones sordes encara estan treballant perquè sigui reconeguda com una llengua oficial de Catalunya.

¿Catalans, valencians i balears parlem la mateixa llengua de signes?

No ben bé. Les llengües valenciana i balear, tot i que poden tenir algun signe similar a la LSC, tenen les seves particularitats pròpies. Totes les llengües de signes sorgeixen i evolucionen respecte al seu entorn, els seus usuaris o la seva cultura.

¿La llengua de signes es basa en la mímica?

No. És una llengua completa i, per tant, té una estructura, una gramàtica i una sintaxi. Igual que qualsevol altra llengua. A més, és independent de la llengua oral que es parla a la seva mateixa zona.

Com es fa?

La llengua de signes és de modalitat gestovisual. Això vol dir que es percep a través de la vista i se serveix de les extremitats superiors, el cap, la cara i el tronc.

¿Amb la llengua de signes es poden fer poesies o explicar acudits?

I tant! És una llengua completa i viva i, per tant, permet expressar qualsevol qüestió.

¿Amb la llengua de signes es lletregen les paraules?

L’alfabet dactològic -és a dir, expressar les lletres amb les mans- no és llengua de signes. Es fa servir en casos en què, per exemple, es volen lletrejar noms propis, sigles, etc.

És a tot arreu?

Tot i que la LSC és molt important per al col·lectiu de persones que la fan servir, i està reconeguda com una llengua, no està gaire present als mitjans de comunicació. Els seus usuaris també reclamen que sigui més habitual en el seu dia a dia, per exemple als mitjans de transport i als centres mèdics.

Vocabulary

facial: facial

sign language: llengua de signes

role: paper

skills: habilitats

deaf: sord

Amb la col·laboració de la Federació de Persones Sordes de Catalunya, FESOCA

stats