Criatures 23/05/2015

Els llibres de la meva vida

Les lectures d’infància ens poden marcar al llarg de tota la vida. Quants llibres ha de llegir la canalla? Com fer la tria?

Marta Espar
5 min
criatures

Fa unes setmanes una mestra nord-americana, Nancie Atwell, ocupava les pàgines de molts diaris en rebre el Global Teacher Prize. Portava 40 anys transmetent la seva passió per la lectura als seus alumnes i havia aconseguit que llegissin 40 llibres a l’any. Partint d’aquesta fita, ens hem preguntat: ¿quants llibres ha de llegir un infant en el seu recorregut per la infantesa i l’adolescència? “No és una qüestió de quantitat sinó de qualitat, i variarà molt en funció de cada infant, de les seves preferències, de les seves capacitats... Jo diria que la quantitat adequada seria aquella que el faci sentir-se ple, però no embafat, i amb ganes de tornar-hi”, explica Gisela Ruiz, directora de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa de Parets del Vallès.

Amàlia Ramoneda, responsable de la Biblioteca Infantil de Rosa Sensat, fa molts anys que fa seleccions de lectures i les recomana a mestres, bibliotecaris i altres mediadors. I sempre parteix de tres criteris fonamentals: la qualitat literària i/o gràfica, l’interès que puguin generar i la seva funcionalitat, és a dir, si són més adequats per ser llegits de manera autònoma, des de la biblioteca escolar, des de casa, en silenci, per un mateix, per passar-s’ho bé... I quins són els imprescindibles? Aquí teniu una tria feta per lectors, llibreters, editors i bibliotecaris.

Pol Canosa (14 anys)

El Pol, lector, ens recomana Matilda de Roald Dahl (Ed. Estrella Polar).“Per a mi és un exemple d’autosuficiència. Des del primer moment em va ensenyar que s’ha de ser honest amb l’altra gent, i si no acabes pagant el que has fet. També ensenya que si alguna cosa t’angoixa o t’oprimeix, està bé explicar-ho i que no s’ha de menysprear una relació amb un nen/a”.

Helena Prims (14 anys) i Nerea Benito (15)

Aquestes dues adolescents ens proposen llegir Divergent, de Veronica Roth (Ed. Estrella Polar).“Ambientada en una Chicago futurista on la societat està dividida en cinc faccions: amistat, franquesa, intrepidesa, erudició i abnegació”.

Eulàlia Canal

Aquesta escriptora posa a la seva llista El lleó de la biblioteca, de Michelle Knudsen i Kevin Hawkes.“Vaig llegir-lo amb els meus fills moltes nits i encara no he descobert ben bé per què però cada vegada que el llegeixo m’emociona. Però realment escollir entre tants llibres entranyables és molt difícil i no deixa de ser injust pels que em quedaran per dir i que també porto o portaré al cor”.

Pep Molist

Aquest escriptor és autor d’un llibre amb un grapat de bones recomanacions: Dins el mirall. La literatura infantil i juvenil explicada als adults, publicat per l’Editorial Graó. Ens proposa Història de Babar, de Jean de Brunhoff (Ed. Aliorna i Ed. Alfaguara). “Perquè l’any en què es va crear [1931] va ser un concepte de llibre que innovava. Segurament un dels primers àlbums il·lustrats. En el tractament del tema és agosarat: entre d’altres, comença amb la mort de la mare del protagonista. I perquè és dels pocs llibres infantils que teníem a casa, durant la meva infantesa”. I L’illa del tresor, de Robert Louis Stevenson (Ed. La Galera). “Perquè és la novel·la d’aventures per excel·lència. Malgrat el temps que fa que es va escriure encara manté la força i la intensitat que et fa girar full. L’he llegit moltes vegades i no pararia de recomanar-lo”.

Pepa Contes, Cristina Ros i Diana Miguel

L’equip de la Sala Infantil i Juvenil de la Biblioteca Carles Rahola de Girona ens proposa El secret d’estimar de Sarah Emmanuelle Burg (Ed. Malsinet), “perquè és un àlbum que amb tendresa i realitat plasma el secret de l’amor”. I De què fa gust la lluna? (Ed.Kalandraka) d’en Michael Grejniec, “que expressa el valor de l’amistat, la cooperació...”

Gisela Ruiz

La directora de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa inclou a la seva llista Frankenstein, de Mary Shelly (Ed. La Magrana), i Allà on viuen els monstres, de Maurice Sendak (Ed. Kalandraka). “Diuen que creixem quan ens acabem tot el que ens posen al plat, quan ens posem malalts i tenim febre... Però també hi ha un altre tipus de creixement, el que va per dins i ens porta a mons llunyans i inesperats, el que fem de la mà d’amics imaginaris que ens conten la seva història, el que fem amb els llibres...”

Paula Jarrin

La llibretera de Llibreria Al·lots de Barcelona aposta per un clàssic, Alícia al país de les meravelles, de Lewis Carroll, amb il·lustracions de Rébecca Dautremer i publicat per Baula. “Si algú vol fer volar coloms i anar a llocs que no trobaràs enlloc més que dins d’un llibre. Màgia en estat literari pur. Allà on torno a buscar refugi cada cop que estic perduda”.

Fe Fernández

La llibretera de L’Espolsada Llibres, a les Franqueses del Vallès, recomana La llista d’aniversari, d’Anna Manso i il·lustracions de Gabriel Salvador, editat per Cruïlla. “És divertit i sorprenent. Visca el sentit de l’humor!”

Clara Vinardell

La directora editorial de Cruïlla proposa Em venc la mare, de Care Santos (Ed. Cruïlla). “Va ser el darrer llibre que vaig llegir al meu fill gran en veu alta, embarassada de la seva germana. Hi ha molts llibres que han fet d’aquests moments de lectura amb els fills els més bonics del dia. Al voltant d’aquests moments he tingut converses meravelloses. I un llibre no és només el llibre en si, sinó tot el que succeeix al voltant d’aquest llibre”.

Isabel Monsó

La directora editorial de Viena Edicions destaca un llibre del seu catàleg, Un ós anomenat Paddington, de Michael Bond. “Els llibres que són importants per fer créixer els nens com a lectors són aquells que fan que s’ho passi realment molt bé, ja sigui perquè els fan riure, perquè els transporten a una aventura que els enganxa de debò, o perquè s’hi tracten unes temàtiques i unes experiències que els toquen profundament”.

Sara Moyano

L’editora de Barcanova proposa Bon Profit! i Per molts anys! (recollits en un sol volum), de Miquel Martí i Pol. “Un conjunt de poemes escrits amb el rigor que caracteritza el poeta de Roda de Ter i que arriba a tots els lectors a partir de 8 anys pel to divertit, pels temes tan quotidians que hi tracta...”

Noemí Mercader

Finalment, la cap d’edicions d’Editorial Casals aposta per la col·lecció Minipops (Editorial Combel). “Per als més petits, llibres que els sorprenguin, variats, acolorits... Que cridin l’atenció com a objecte atractiu. Històries senzilles, o bé actuals o bé del repertori clàssic, explicades per algun adult que també es pugui sentir atret per l’objecte. La col·lecció Minipops en seria un bon exemple: Els tres porquets i La Rínxols d’Or són els últims títols d’aquesta lectura desenfadada del conte tradicional”.

stats