Criatures 02/07/2021

Com podem saber quin és el nivell lector de la canalla?

El Lecturòmetre és una eina ràpida per conèixer el rendiment lector dels alumnes

2 min
La prova es pot realitzar online, de manera gratuïta i des de casa; i obtenir un informe orientatiu sobre el nivell lector del nen/a.

Glifing ha creat el Lecturòmetre, una eina que permet, en tan sols tres passos, saber de manera ràpida el rendiment lector dels alumnes i així ajudar a valorar si necessiten ajuda per avançar o millorar en la lectura. Un cop feta la prova es rep un informe orientatiu que en cap cas té valor diagnòstic ni substitueix l'opinió experta d'un professional, però que ajuda a valorar la situació perquè ofereix dades respecte a la precisió de la lectura, la velocitat i la comprensió.

La prova del Lecturòmetre consta de tres passos: al primer es registra el nen o la nena, se n'indica el curs (de 1r a 6è de primària), l'edat i l'idioma matern i se selecciona l'idioma en què es vol fer la prova (català, castellà o basc); al segon es realitza la prova de lectura i comprensió, en què cal llegir un text, acompanyat d'un tutor que en supervisi l'execució; i el tercer pas, que és opcional, és un qüestionari sobre la relació de l'infant amb la lectura, per poder valorar amb més precisió la situació emocional del menor respecte a la lectura.

Glifing ha creat aquesta eina amb l’objectiu d’ajudar a pares i tutors a valorar si el menor necessita ajuda per avançar o millorar en la lectura.

Un cop feta la prova, el pare o tutor rebrà els resultats a l'adreça de correu electrònic facilitada. És molt important recordar que aquests resultats no són un diagnòstic, són orientatius per valorar si l'infant pot necessitar alguna mena de suport.

Glifing és un mètode innovador d'aprenentatge i entrenament de la lectura. L'objectiu principal és vehicular l'automatització dels processos lectors perquè la lectura esdevingui fluida, correcta i comprensiva. Dins el paradigma científic de la plasticitat cerebral, el mètode Glifing entrena les habilitats lectores de manera lúdica i eficaç per aconseguir des de microestratègies de descodificació fins a macroestratègies de comprensió lectora. Glifing ha estat desenvolupat en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i es basa en l'evidència científica. S'aplica a través de professionals (reeducació lectora), a l'escola (aprenentatge de la lectura) i directament a les famílies (entrenament lector).

L'entrenament es fa amb un ordinador o tauleta, per fer de la lectura un joc. Dedicant-hi entre 15-20 minuts, quatre sessions a la setmana, el nen treballa la capacitat lectora mentre juga. El programa permet treballar, a més, habilitats cognitives com la memòria, l'atenció i la comprensió lectora.

Glifing va ser reconegut amb el segell de Pime Innovadora el 2020, un reconeixement del ministeri que avala que Glifing innovi en tecnologia aplicada a l'educació.

stats