Oci a casa 16/04/2021

La Missé, un personatge de conte que pren vida

Mercè Armengol publica el llibre ‘Missé’, la protagonista del qual trenca la frontera del paper per convertir-se en una nina

4 min
Mercè Armengol llegint el seu nou conte, 'Missé'

Mercè Armengol, biòloga i higienista bucal de formació, va capgirar el seu ordre de prioritats quan va ser mare, fa 25 anys, aparcant la seva professió per dedicar-se a la família. Tal com ella mateixa apunta, va voler dedicar-se “a la carrera de ser mare”. En poc menys de tres anys, ja era mare de tres criatures. La pintura va esdevenir la seva vàlvula d’escapament per desconnectar a estones dels nens, fins i tot després que s’hi sumés la Natasha, la quarta i la petita de l’equip. “Sempre he estat una persona inquieta i creativa a qui li agraden les manualitats. De fet, les cortines, coixins i cobrellits de casa me’ls he fet jo, i vaig aprendre a cosir mentre observava la costurera que venia a casa dels pares, quan era petita, a fer-nos els vestits”.

Quan va ser mare, Armengol va focalitzar el seu do en les postals de Nadal, on dibuixava els fills. Dibuixar era només una afició però ara, dues dècades després, aquesta manresana acaba de publicar el seu tercer conte il·lustrat, Missé, adreçat a infants a partir de tres anys i en venda a través de la seva pàgina web i en llibreries de km 0 que té prop de casa. 

La importància dels valors

Per crear el personatge principal, l’autora es va inspirar en ella mateixa quan era petita. “Missé és Maria Mercè, que és com a casa m’han dit tota la vida”, revela. Quan la Missé fa cinc anys li regalen una conilleta, la Dory, que primer viu dins de casa i després la porten a viure a l’olivera del jardí. “Però un dia –continua Armengol–, la Missé surt a buscar la conilleta i no la troba. Ho comenta als seus germans, el Ton i el Pep, que s’ofereixen per ajudar-la a buscar la Dory”. El llibre explica l’aventura dels germans, en què també intervenen els veïns del barri, que aporten pistes per trobar la Dory, que resulta que ha anat a parar al jardí d’un nen nou al barri que també té un altre conillet. “Al final del llibre, tant la Missé com la Dory han fet dos nous amics”, subratlla Armengol.

La portada del nou conte de Mercè Armengol, 'Missé'

Amb el llibre, l’autora destaca la importància de valors com la cooperació, el treball en equip i l’estima pels altres: “Uns valors que, en aquest cas, donen com a fruit trobar la Dory i fer nous amics”. És un llibre, revela, “que transporta els adults a la infància” i que facilita la comprensió lectora amb tot un seguit de preguntes, al final, per comprovar si els infants han entès la història. 

Més enllà del paper

El de la Missé no és un projecte que només es limiti a un llibre il·lustrat. A mesura que l’anava creant, Armengol va sentir “la necessitat de traslladar la tendresa de la història de la Missé més enllà de les paraules i dels dibuixos, i convertir-la en una nina que tots poguéssim abraçar”. La nina aviat estarà disponible juntament amb la conilleta Dory, una maleta de peluix –com elles– per guardar-les i que pot servir perfectament de llit, els vestits de ballet i els pijames de totes dues. Tot es podrà comprar separadament.

Les protagonistes del llibre s'han convertit també en joguines

“Les primeres nines les vaig confeccionar amb ganxet. Després en vaig fer un patronatge”, recorda l’autora. La Missé és una nina “suau i amorosa”; per a Armengol “el model més bonic que podia fer”. Després va confeccionar-ne els vestits i complements, així com la inseparable Dory. Segons el seu parer, “és una nina d’aferrament amb la qual establir un vincle especial quan deixes els braços dels pares i comences a descobrir el món que t’envolta”, i afegeix que la nina –a la venda aquest estiu– “aporta benestar, confiança i consol”. 

Fer de la passió una professió

Armengol va arribar al món del disseny de retruc perquè li permetia fusionar dues de les seves passions: el dibuix i la família. Arran d’apuntar-se a pintura, amb els fills encara petits, va descobrir la seva faceta de retratista. “Els meus retrats i llibres sempre s’inspiren en històries reals. De fet, la meva família és la meva principal font d’inspiració”, confessa. Un dia, quan una visita va descobrir els retrats familiars a casa seva, va arribar el primer encàrrec: “La filla d’aquella persona feia 18 anys poc temps després i em va encarregar un retrat de la noia”. En aquell moment, Armengol s’adona que potser podria fer de la seva passió la seva professió. 

És aleshores quan comença a formar-se en tècniques de color i fa un curs de disseny gràfic, expertesa que fa possible que ara també il·lustri contes per a altres autors i faci cartells, pòsters, retrats i quaderns d’escriptura. Treballar per al públic infantil a través dels llibres il·lustrats la fa molt feliç: “El contacte amb els nens m’omple i torno a ser nena jo també.” Què busca amb el projecte de la Missé? “Que els infants gaudeixin i aprenguin mentre llegeixen el llibre i, d’aquí poc, també mentre juguen amb la Missé i la Dory”. 

Els antecedents

Quan Mercè Armengol va començar a formar-se en dibuix, el seu home feia broma amb el fet que hauria d'escriure contes com Les tres bessones, de Roser Capdevila, amb els seus fills, una idea que finalment va prendre forma arran del procés d’adopció de la seva filla petita. “No hi havia cap llibre infantil que expliqués el procés als germans biològics, així que vaig debutar amb el llibre Natasha. Història d’una adopció (Aurifany Editorial)". El segon, Sant Joan i el solstici d’estiu, també està inspirat en la infantesa de l’autora. En concret, reprodueix el moment quan els seus germans i ella es ficaven al llit dels pares, “la mare obria la finestra, ens feia tancar els ulls i a través dels seus contes aconseguia que aquell llit sortís volant i ens portés allà on volíem”. El conte ara el protagonitzen els seus quatre fills, que descobreixen diferents indrets i èpoques des del llit dels avis.

stats