Oci a casa 12/02/2021

‘Kalòpsia’, el llibre que acosta la UE a la canalla

Les seves pàgines expliquen als nens i nenes l’origen de la Unió Europea i quins són els valors que la identifiquen

3 min
La il·lustració  com a valor afegit  ‘Kalòpsia’, el llibre que acosta  la UE a la canalla

El novembre passat la Representació de la Comissió Europea a Barcelona va presentar el llibre Kalòpsia, un planeta no tan diferent. Descobreix Europa des de l’espai exterior. Ho feia amb l’objectiu d’acostar el projecte europeu als més petits, perquè, tal com apunta la seva cap de premsa, Carlota Martí: “D’una banda, entre els nens i els joves faltava informació sobre la constitució del projecte europeu i, de l’altra, estàvem convençuts que hi ha maneres d’explicar la història i sobretot els valors de la UE perquè els més petits els entenguin”. Amb aquesta idea de fons, durant el confinament els membres de la representació van descobrir que s’estaven fent coses molt interessants en el món de la literatura infantil i dels llibres il·lustrats i van començar a donar-hi voltes. “Fer-ho a través de la ficció i ubicar la història en un planeta imaginari i llunyà ens va semblar que podria funcionar molt bé”, explica Martí.

NO TÉMER LA DIFERÈNCIA

A Kalòpsia hi habiten quatre espècies que han separat els seus territoris amb murs perquè quan s’ajunten l’única cosa que fan és discutir. Equiparar aquests conflictes amb les guerres que es van succeir a Europa durant el segle XIX i principis del XX fa que la Wabi, la protagonista, de seguida es pregunti per què al seu planeta no podrien fer com els primers països europeus, que van unir-se i van deixar enrere les seves diferències. Una lectura molt més profunda que, per a Martí, “pot servir-nos a tots per parar un moment i adonar-nos, com fa la Wabi, que si deixem enrere els prejudicis i entenem que les nostres diferències són un avantatge i no un inconvenient, podem aconseguir prosperar conjuntament”. Per tant, subratlla, “és un llibre que nens i pares poden llegir, comentar i debatre plegats”.

La portada del conte sobre la UE

Els merakis, els rakhis, els kairos i els yugen representen els diferents països que conformen la Unió Europea, però també podrien ser els veïns d’una comunitat, els treballadors d’una empresa, un grup de l’escola, una unitat familiar o qualsevol altre col·lectiu en què es pugui donar un conflicte de qualsevol mena. El conflicte forma part de la vida en societat i, per tant, als nens cal dotar-los de recursos perquè siguin capaços d’arribar a una solució més enllà de la d’aixecar murs entre les parts. Per això, “el llibre fomenta valors com la tolerància, el respecte, el diàleg, la pau o la solidaritat”, assenyala Martí.

PRÒXIMS PASSOS

Al llibre, editat per Bindi Books, l’entrada en escena d’una guia del planeta Terra servirà per explicar a la Wabi -i al lector- quins països van ser els impulsors de la Unió Europea i quins interessos comuns hi havia rere aquesta aliança, per després, a les pàgines finals, fer una cronologia de com aquesta UE va continuar creixent amb l’adhesió de més països. El lector també aprendrà a ubicar-los gràcies al mapa que apareix a l’interior del llibre.

De moment, el llibret ja es pot trobar a les biblioteques catalanes i de les Illes Balears

De moment, el llibret ja es pot trobar a les biblioteques catalanes i de les Illes Balears, però la Representació de la Comissió Europea a Barcelona està treballant perquè també pugui arribar a les escoles i serveixi com a recurs per als mestres a l’hora d’abordar l’educació en valors dels més petits. Tan bon punt la situació ho permeti, Martí afirma que l’acció que més il·lusió els faria “és fer un contacontes a les biblioteques”. De moment, han explicat el projecte als companys de Madrid i la resta de representacions, que s’han mostrat molt interessats en Kalòpsia. “Tant de bo el puguem veure traduït a moltes llengües”, conclou Martí.

La il·lustració com a valor afegit

Sònia González és la persona que hi ha al darrere de les il·lustracions de Kalòpsia. “Com a pedagoga vaig pensar que a través del meu estil podria donar una visió més divertida i educativa d’allò que va significar la creació de la UE, cosa que no és fàcil d’explicar a la canalla”, apunta González. Amb les seves il·lustracions va voler “escenificar un món completament diferent perquè la història s’ubica en una altra galàxia, però que alhora fos prou familiar perquè els nens vinculessin ràpidament tot allò que passava en aquell estrany planeta amb la història de la UE”. El resultat és “un estil molt colorista, farcit de detalls en els quals només acaba fixant-se la canalla”. González també subratlla com, tot i treballar amb tècnica digital, sempre intenta “fugir dels colors plans i treballar molt les textures perquè sembli fet amb tècnica tradicional”. La il·lustració viu un moment plàcid dins de la literatura infantil, però “encara queda molt camí per fer i molta lluita per reivindicar”, apunta González, per a qui “la il·lustració sempre és un valor afegit”. Ho és, assenyala, “perquè ajuda a entendre el text, a reforçar-lo i, d’entrada, a atraure el petit lector”. I encara més, perquè “fins i tot hi ha àlbums il·lustrats sense una sola paraula que adquireixen força i vida pròpia”. Sigui com sigui, treballar en aquest encàrrec ha sigut tot un repte, amb la seva part complexa -“transformar-ho en una idea esbossada i que encaixi amb la idea de l’autor”- i la més satisfactòria -“com sempre, poder veure els nens i les nenes mirant-se un llibre”.


stats