Oci a casa 13/06/2020

150 anys de compromís amb la llengua i la cultura

L’Editorial Casals celebra 150 anys amb més de 10.000 títols publicats

Judit Monclús
3 min
150 anys de compromís amb la llengua i la cultura  En Massagran  dona ales a la LIJ

Posar la continuïtat del negoci per davant d’altres objectius. Aquest és el secret de la pervivència de l’Editorial Casals revelat per Ramon Casals Roca, director general de l’empresa, que enguany celebra el 150è aniversari. Amb més de 10.000 títols publicats, és l’editorial més antiga de l’Estat.

La seva història es remunta al 1870 quan Ramon Casals Xiqués i Primitivo Sanmartí van crear l’empresa Tipografía Católica i van començar a publicar títols d’espiritualitat, teologia, poesia i algunes novel·les en castellà i català. Als anys 60 li van canviar el nom pel d’Editorial Casals i van decidir optar pels llibres de text destinats a totes les etapes educatives.

Una imatge dels antics tallers de l'editorial

Durant aquella època van aparèixer a Barcelona uns quants moviments que fomentaven una nova pedagogia més innovadora, així que el contacte amb mestres i professors vinculats a aquests moviments va empènyer l’editorial a editar-ne les obres. En destaquen autors de les escoles Thalita i Costa i Llobera i de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. “A Casals sempre hem estat molt a prop de les escoles, sobretot de les més innovadores, atents a les seves necessitats i inquietuds. Així sempre hem procurat oferir uns materials que s’adeqüessin a la seva evolució didàctica, amb prudència i sense optar per propostes no contrastades”, afirma Casals.

Hem aconseguit oferir els continguts més innovadors i eficaços segons les necessitats de cada moment, a partir d’escoltar les necessitats dels docents. Procurem que l’editorial sigui un laboratori de continguts pedagògics i alhora un servei a la societat”, explica Noemí Mercadé, directora editorial de Casals.

TRES PILARS

De fet, els autors dels llibres de text i materials didàctics de Casals gairebé sempre han sigut mestres i professors en actiu. Actualment l’editorial està bolcada en el Projecte Codi Obert per a l’ESO i el batxillerat. “Fem un esforç per acompanyar el pas dels reptes de la teoria a la pràctica, així com de fer del món de les competències una oportunitat i no un bucle. El material pedagògic Codi Obert empeny el professorat a situar l’alumnat al centre de l’aprenentatge fent que prengui petites decisions, en aparença trivials però molt potents des del punt de vista pedagògic. Per altra banda, també s’intensifica el paper actiu del professorat accentuant-ne el rol de mediador, entre la informació i l’alumne”, explica Lídia Peyret, professora a l’Institut les Cinc Sénies de Mataró i autora de llibres de visual i plàstica de Casals.

Foto de família de  Ramon Casals Xiqués, impulsor de l'editorial

Garantir l’aprenentatge significatiu, acompanyar el procés de transformació de l’avaluació competencial i empoderar l’atenció personalitzada són els tres pilars que, segons Peyret, esdevenen els eixos de l’editorial a l’hora de crear continguts per a llibres de text.

En Massagran dona ales a la LIJ

L’Editorial Casals sempre ha posat de manifest el seu compromís amb la llengua catalana, però també amb la literatura infantil i juvenil. Un altre dels seus pilars és el foment de la cultura a través de la literatura, que va agafar embranzida els anys vuitanta amb l’aparició del primer còmic de la casa, amb en Massagran de protagonista, basat en el personatge de Josep Maria Folch i Torres. “Va ser una decisió estratègica fruit d’una il·lusió, la de posar a l’abast dels nostres infants d’una forma més assequible potser l’obra més destacada de la literatura infantil de la nostra llengua.

Dues edicions de les aventures d'en Massagran

Aquesta nova línia de llibre infantil més generalista es va anar ampliant amb nous còmics d’autors nacionals (Pere Vidal, Jep i Fidel) i estrangers (Gil Pupil·la, Benet Tallaferro) i amb col·leccions de literatura infantil i juvenil. El 1994 es va completar amb l’adquisició del fons de Combel i amb el llançament del segell Bambú l’any 2006”, recorda Ramon Casals. “Els nens, ara, es fan grans més de pressa. Demanen un altre tipus de lectures. La invasió del món digital també n’ha canviat els interessos però la meva tasca com a escriptora de LIJ sempre està supeditada a oferir uns temes i arguments que no solament siguin interessants per al públic lector, sinó que tinguin també molt en compte que els joves i nens necessiten lectures adequades a la seva edat i formació”, explica Núria Pradas, una de les autores que publica una part de la seva obra al segell Bambú.

stats