Amb ulls de joc
Infància 02/12/2022

A què li agrada jugar? 20 propostes de joguines segons els seus interessos

Els infants juguen al que els interessa: gairebé mai un material despertarà una inquietud que de per si no existeix

5 min
criatures 3 desembre 22 . pag jugar i jugar especial Nadal  FOTO PRINCIPAL

BanyolesEts una persona tranquil·la. T'agrada llegir i odies les emocions fortes. Però la teva parella decideix regalar-te un salt en paracaigudes. Com t'ho agafaries? És el símil que acostumem a fer quan ens pregunten què regalar a un infant. Hi ha moltes famílies que busquen convèncer o guiar els nens i nenes en el joc. Nosaltres us proposem fer un canvi de mirada: entendre i acceptar que mai o gairebé mai una joguina despertarà una inquietud que no existeixi ja de per si. Per molt que els comprem allò que està ara tan de moda, no els interessarà si no és el moment.

Si esteu perduts i no teniu clar què els interessa us proposem un protocol una mica agosarat però que és infal·lible. Retireu totes les joguines o materials que tingui a l'habitació i observeu què passa. Que es busquin la vida. Si també podeu simplificar la decoració –està comprovat que els espais amb moltes coses dificulten la concentració–, encara millor. Potser al principi us diran que s'avorreixen: aguanteu! Jugar és innat en els infants i segur que florirà. Ara bé, tingueu una mica de màniga ampla i deixeu-los explorar noves zones. Potser la cuina, l'armari dels mals endreços... L'objectiu és treure el que és superflu per deixar que el joc flueixi.

I arribarà el moment de la sorpresa. Mentre us sorpreneu, preneu-ne nota. Ha arribat l’hora de tornar a posar a l’abast les joguines que havíeu retirat, però només les que estiguin alineades amb les seves inquietuds. A partir d'aquest moment, compreu sempre des de l'observació, des dels seus gustos. Veureu que és molt més fàcil encertar! La idea no és buidar per tornar a omplir, sinó tornar a l'origen, a la senzillesa. Aplicant aquesta norma, us hem preparat 20 propostes de joguines segons els seus interessos.

Moure's, penjar-se i saltar

Tenir opcions de moviment a casa és un encert. Permet als infants explorar els seus límits i capacitats en un ambient íntim i segur lluny del parc.

1.
Cadira trifàsica

De 3 a 10 anys

criatures 3 desembre 22 . pag jugar i jugar especial Nadal .animals cadira trifassica montessori

És un element interessantíssim per a un gatejador que comença a intentar caminar i que s'allargarà tota la infantesa. Poden empènyer-la i té tres posicions per seure-hi a diferents alçades. Una inversió que serà sempre una base per jugar i també un tamboret o una tauleta.

2.
Gronxador multifuncional

De 3 a 10 anys

gronxador d'anelles

Un gronxador de disseny senzill i sòlid per jugar, explorar el moviment i apropar-se a les arts del circ. Serveix de gronxador, de trapezi i d'anelles de força: un 3 en 1 que els permet posar en pràctica diferents opcions de moviment.

3.
Laberint d'equilibri o laberint amb boles

De 5 a 10 anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i juagar. laberint d equilibri

Una taula d’equilibri que inclou un laberint pel qual circulen boles de fusta. És ideal si poden experimentar amb la coordinació de les mans i també amb la dels peus. Concentració des del moviment!

4.
Tauló corbat

 D'un a deu anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i jugar. wobbel board

Una proposta evolutiva de moviment i de joc simbòlic. Fer equilibris, passar-hi per sota, fer carreteres o ponts... Invertiu assegurant-vos tenir l'opció que per mides i qualitat ofereix totes aquestes prestacions.

Joc simbòlic

És una etapa meravellosa que comença en despertar-se la imaginació. Quan poden convertir un tronc en un avió. Per nodrir amb qualitat aquesta etapa, millor oferir joguines poc definides que els deixin espai per crear i imaginar.

5.
Cub desmuntable per a cabanes

De 2 a 10 anys

criatures 3 desembre 22 . pag jugar i jugar especial Nadal  cubo cabañas

És una estructura de joc bàsica per construir una cabana que després pot cobrir-se amb llençols, robes, sedes... El muntatge és senzill. Una estructura molt versàtil i compacta per tenir un refugi propi: un espai on aparèixer i desaparèixer, crear i imaginar.

6.
Cotxet

 De 2 a 6 anys

criatures 3 desembre 22 . pag jugar i jugar especial Nadal .cotxet de passeig

És secundari si li agraden les nines o no. Un cotxet robust i ben fet transporta pedres, clics, blocs de fusta, animals… I ha de ser prou resistent per passejar també amics i germans. Acompanya llargues etapes del joc infantil.

7.
Cuineta portàtil

 De 2 a 8 anys

criatures 3 desembre 22 . pag jugar i jugar especial Nadal  cuineta portátil

La recreació de l'entorn i l'activitat dels adults és una de les bases del joc simbòlic, que permet als nens integrar allò que observen. Aquest és un bàsic per a espais reduïts. Si juguen sobre una cadira, a sota hi faran el forn. Posant un tamboret al costat tindran el pedrís. I així fins que la cuina tingui la mida que necessitin.

8.
Mocadors de tela

De 0 a 10 anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i jugar. mocador de joc

El poder de la simplicitat encarnat en material de joc: són peces que els ajuden a construir mil universos. Potser el valor principal és que aquest tipus de materials evolucionen amb el seu joc. Un mocador és ideal per als nadons, més endavant pot ser la manta de la nina i alhora el mocador per penjar-se-la a l’esquena.

9.
Nino i nina

 De 3 a 10 anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i juagar. nina i nino sexuat

Apostem per les de roba: perquè són molt més riques a nivell sensorial, transmeten calidesa i són fàcils de vestir. Les nines són el reflex de la persona, així que millor si tenen mugrons, melic i el sexe definit. Preferiblement amb faccions poc definides, que permetin a l’infant decidir si el nino està content, trist o enfadat.

Construccions i minimons

Els blocs i les peces de construcció han de ser de bona mida, cal que pesin per aconseguir que les construccions siguin estables i han de ser equivalents entre si. La continuació natural d’una construcció són els minimons. Un cop munten una casa o un avió necessitaran habitants, animals, arbres, cotxes, etc.

10.
Ecoblocs o blocs irregulars de fusta

De 2 a 10 anys

criatures 3 desembre 22 . pag jugar i jugar especial Nadal  eco blocs2

Són blocs equivalents però que conserven la forma original del tronc. Algunes peces inclouen portes i finestres que conviden al joc simbòlic de minimons.

11.
Jocs de construcció amb planxes

De 3 a 10 anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i juagar. just blocks

Joc de construcció amb planxes i blocs de fusta no estructurat. Els blocs són molt robustos i la grandària que tenen els fa ideals per apilar-los. Les planxes obren possibilitats noves. Els permeten fer plantes, camins, teulades, rampes…

12.
Construcció amb eines Matador

De 3 a 10 anys

Joc de construcció Matador

Els jocs de construcció Matador són un clàssic amb un segle d’èxit entre els infants de tot Europa. Peces foradades, rodes, pals d’unió, un martell i unes alicates. Els permet construir joguines sòlides per jugar-hi.

13.
Plaques imantades

 De 3 a 12 anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i jugar. planxes imantades

Construir experimentant amb el magnetisme, el color, la transparència i el reflex creant en dues i tres dimensions, amb la possibilitat de crear formes geomètriques.

14.
Nins i peces no estructurades

De 3 a 10 anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i juagar. nins anelles i monedes 2

Els Nins són sis petits personatges afins a la pedagogia Waldorf amb els quals es pot apilar, construir, treure, posar, tapar, destapar, traspassar…. Un material senzill i amb múltiples possibilitats de joc. Una bona opció per començar en els minimons seria un set d’almenys 100 peces no estructurades amb 3 o 4 formes diferents que puguin fer servir per construir arbres, mars i camins.

15.
Animals

 De 3 a 10 anys

criatures 3 desembre 22 . pag jugar i jugar especial Nadal .animals

Jugar amb figures d'animals pot ser la conseqüència simple d'un contacte directe del nen o la nena amb el món natural. Poden ser realistes o bé pocs definits, de fusta. Uns tenen un vessant més científic i els altres més imaginatiu.

Vida pràctica i eines reals

Perquè puguin fer les coses per ells mateixos necessiten eines adaptades a la seva mida i de qualitat, que enriqueixin les seves habilitats, la imaginació i l’enginy.

16.
Estris de cuina reals

 De 2 a 99 anys

Una nena a la cuina

Ganivets, una batedora, un bol per barrejar, paelles, una màquina de fer pasta, una minibarbacoa, una cuina solar… La cuina és el millor laboratori i un dels pocs espais compartits entre adults i infants. Traieu-ne tot el suc possible!

17.
Màquina de cosir

De 6 a 99 anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i juagar. maquina de cosir

Una màquina de cosir pensada perquè la facin servir nens i nenes. Podran confeccionar peces pròpies, i porta protecció de dits i un motor durador.

18.
Eines reals

 De 3 a 99 anys

criatures 3 desembre 22 . pag jugar i jugar especial Nadal  eines reals

L’única diferència amb de les d’un adult és la mida i això les fa més segures i manejables. Tenir eines a l’abast dona un munt d’opcions!

19.
'Playmake' o taller de fusteria

De 4 a 99 anys

criatures 3 desembre 2022 . pag. especial Jugar i jugar. playmake

Aquest taller de fusteria és la continuació ideal del joc d’eines. Un 4 en 1: trepant, torn, serra i màquina d’escatar. Quatre eines diferents que funcionen amb un únic motor.

Jocs de taula

20.
Jocs de taula cooperatius i inclusius

A partir de 7 anys (alguns a partir de 3)

Jocs de taula cooperatius

Us convidem a incorporar opcions diferents: jocs inclusius que eduquen en la igualtat, el cooperativisme o que ens vinculin a la natura, com ara Ombres i Follets. També podeu optar per jocs que facin reflexionar i que ens ajudin a conèixer-nos a nosaltres mateixos i als altres.

Especialistes en joc i joguines de Jugar i Jugar
stats