5 jocs de taula que són un encert segur

Toni de la Torre ens proposa els millors jocs segons l'edat i els interessos dels jugadors

4 min
Jocs de taula per jugar en familia

BarcelonaUn joc de taula per jugar en família és un regal que ens garanteix hores de diversió durant tot l’any. El crític Toni de la Torre tria els millors per a la canalla en funció de l’edat dels jugadors, combinant clàssics de referència amb algunes de les novetats que més èxit han tingut enguany.

1.
Smart 10

Un joc de preguntes i respostes que no us acabareu mai


smart 10

Segur que heu jugat moltes vegades a jocs de preguntes tipus Trivial, però mai a cap de tan dinàmic i divertit com l’Smart 10, que consta de fitxes amb preguntes obertes (per exemple, “De qui és aquesta frase?”) que donen peu a 10 preguntes específiques (en l’exemple, un total de 10 frases famoses). Cada jugador ha de triar una d’aquestes 10 preguntes específiques per intentar respondre-la. Així es crea una dinàmica molt divertida, perquè tothom vol agafar abans les preguntes que semblen fàcils. La mida del joc és perfecta per dur-lo a tot arreu i les 200 preguntes que té permet fer moltes partides. I és que la vida d’aquest joc pot ser tan llarga com vulgueu, ja que l’editora SD Games té a la seva pàgina web una plantilla de pregunta en blanc per imprimir, de manera que podeu crear les vostres pròpies preguntes per al joc. Des que el meu fill gran ho va descobrir no para de fer versions del joc sobre temes que a ell li interessen. Amb tot el que això implica: ha de fer recerca de cada tema, pensar preguntes i respostes… Està ben entretingut!. A partir dels 14 anys.

2.
Las Leyendas de Andor

Un joc de taula cooperatiu en què el més important és la història

Las leyendas de Andor

Aquest joc de taula s’ha convertit en un imprescindible en qualsevol col·lecció de jocs familiars i a casa hi juguem molt sovint. La clau: t’endinsa en una història molt emocionant, amb un desenvolupament tan ric com una novel·la. I a més és cooperatiu, de manera que els jugadors han de col·laborar perquè la història avanci. Els protagonistes són un grup d’herois i heroïnes (tots els personatges tenen versió masculina i femenina, cada jugador pot triar el que vulgui) que han de protegir el castell del regne de la invasió d’uns monstres. Està ambientat en un món de fantasia medieval, amb mags, elfs, nans i altres criatures habituals del gènere, i s’estructura a través de missions que mantenen la història en una direcció específica. La riquesa del món que presenta és extraordinària i si no heu jugat mai a un joc de taula que posa l’èmfasi en l’aspecte narratiu, aquest joc de Devir us sorprendrà. De fet, té tant d’èxit que s’ha acabat convertint en una trilogia, amb dos jocs de taula més que continuen la història. Tots estan recomanats a partir dels 10 anys.

3.
Castillos y Catapultas

Un joc de taula molt divertit que proposa duels d’habilitat


Castillos y catapultas

La sorpresa d’aquest any i un joc de taula que m’he fet un fart de recomanar és Castillos y Catapultas. Sobretot per als que gaudeixen amb un joc d’habilitat en el qual hi ha poques normes i fàcils d’entendre. I a sobre està carregat de sentit de l’humor. I és que els protagonistes són dues famílies que es tenen molta tírria. Tanta, que en comptes de gaudir dels seus sumptuosos castells es dediquen a intentar enderrocar el castell de l’altre a cop de catapulta. Cada jugador ha de triar una de les famílies i construir un castell amb diferents blocs. L’objectiu és fer-lo tan segur com sigui possible, sobretot per als soldats que haurem de col·locar dins. Després comença l’acció: per torns, cada jugador fa servir una petita catapulta per disparar roques (inofensives) al rival. El joc afegeix un petit factor tàctic amb unes cartes que s’han de gestionar sàviament, però és essencialment un joc d’habilitat amb el qual s’ho passen pipa tots els nens, fins i tot els que no acostumen a jugar a jocs de taula. Recomanat a partir dels 8 anys.

4.
Pharaon

Un joc de taula de temàtica històrica per a jugadors experimentats


Pharaon Front

Si a casa jugueu a jocs de taula habitualment i voleu un repte que us tingui ben atrapats, aleshores heu de triar Pharaon, que ha estat un dels més esperats aquest any i que ens transporta a l’Antic Egipte per posar-nos en la pell del fill del faraó. La nostra principal responsabilitat serà preparar el viatge al més enllà, que en aquest joc de taula es tradueix en gestionar amb intel·ligència diferents recursos per construir una cambra funerària, contractar artesans i fer ofrenes per tenir contents els déus, que són els que, en última instància, determinaran el guanyador. Són partides llargues, de 60 minuts, en què el més important és preveure què necessitarem en el futur. És un joc complex, però amb un disseny que, a més d’atractiu, ajuda a entendre de forma molt visual les accions que s’han de seguir, cosa que el fa més assequible que d’altres amb una mecànica similar. Està recomanat a partir dels 12 anys i ha arribat a les botigues de la mà d’Arrakis Games amb la primera expansió inclosa, que li dona més profunditat i li allarga la vida augmentant-ne la dificultat.

5.
Walli Laraña

Un joc de taula per divertir-se amb els més petits de la família

Walli Laraña

Entre els jocs per als més menuts, un encert que segur que funciona sobretot perquè es pot involucrar també els germans grans i altres membres de la família és Walli Laraña. En aquest joc, pensat per a partir dels 3 anys, cada jugador té una aranya que està lligada amb una corda que representa la tela que fabrica. L’aranya té ganes d’atipar-se i cada jugador ha de moure l’aranya per una tauleta, com si anéssim teixint el fil, per arribar a les diferents peces de fruita que es vol menjar... abans de quedar-se sense corda. És un joc molt divertit perquè tots els jugadors juguen al mateix temps a partir d’un llançament de daus (que determina quin fruit s’ha de menjar) i que, a més d’estimular la psicomotricitat fina, obliga els nens a pensar en quin deu ser el camí més curt cap a la fruita i així gastar el mínim de corda possible.

stats