Amb ulls de joc
Infància 03/11/2022

Playmake: Els infants han de jugar amb eines reals?

Ens sorprenem de veure’ls amb un xerrac i un martell però, en canvi, no ens espanta que facin servir un ordinador

2 min
Un nen jugant amb el Playmake
  • Tipus de joguina: estació de fusteria segura per a infants que permet tallar, polir, tornejar i foradar sense fer-se mal.
  • Edat: a partir de 4 anys fins als 10 anys
  • Possibilitats: dur a terme projectes propis de principi a fi, com una argolla per al tovalló, un ninot, un joc de dòmino…
  • Metodologia/pedagogia: totes les pedagogies actives ho recomanen

Els adults solem perdre de vista el valor del joc. Us atureu un moment a definir-lo? El joc és l’única eina de què disposen els infants per entendre el món. Creiem que ho condensa molt bé en una frase l’autora de llibres sobre infància Heidi Britz-Crecelius, quan diu que “no hi ha res que els humans facin, sàpiguen, pensin, esperin o temin que no hagi estat assajat, experimentat, practicat o almenys anticipat a l'etapa del joc infantil”.

La importància del treball amb les mans

Sovint veiem una manualitat com una activitat per passar l’estona, però l’infant està fent una feina, està treballant de veritat. La pedagogia Waldorf i la Montessori parteixen de la premissa que cal educar de forma integral, tenint en compte “cap, cor i mans”. No podem estar-hi més d’acord. La neurociència ha demostrat que s’estableix una connexió entre la mobilitat dels dits, el pensament flexible i la generació d’idees.

Quan comencen amb aquestes activitats?

Quan tinguin una bona psicomotricitat fina començaran a fer servir els objectes com a eines i fins i tot voldran participar en tasques de casa que impliquen tallar fruita, fer cops de martell, obrir nous... Aquestes activitats posteriorment es converteixen en interès per dominar eines reals i hi ha infants que poden arribar a fer-se una cabana amb fustes, claus i un martell.

Per on començar i a quina edat?

La seguretat és important; per tant, si poseu eines al seu abast, mireu que siguin de qualitat i a la seva mida. Un primer set seria un martell, un tornavís, estenalles, guants, ulleres de protecció i una serra de marqueteria. No hi ha una edat determinada: si els veieu preparats i amb interès, oferiu-los les eines.

Què ofereix Playmake?

Aquest taller de fusteria és la continuació ideal del joc d’eines perquè els fa imaginar una cosa, emocionar-se pensant en com fer-la i dur a terme el seu projecte. Consta d’un motor que permet intercanviar les diferents eines de treball i és totalment segura i homologada per a infants a partir de quatre anys.

Conclusió

Ens sorprenem de veure’ls amb un xerrac i un martell, però, en canvi, no ens espanta que facin servir un ordinador. Potser passa perquè veiem que obtenir competències digitals és important per al seu futur. Us assegurem, doncs, que fer activitats amb les mans és encara més rellevant. El pensament equilibrat d’un adult es nodreix més de les activitats manuals que ha fet durant la infantesa que no pas dels exercicis intel·lectuals.

Fundadores de Jugar i Jugar
stats