Infància 03/12/2021

Cinema a l'hospital

El cinema infantil de qualitat entra als centres de salut

3 min
Poder veure els continguts de Film in Hospital contribueix a millorar el benestar dels infants ingressats.

Estar ingressat en un hospital no és una situació ni agradable ni còmoda per a ningú, i encara menys per a un infant. Els temps d’espera se li fan més llargs que a un adult. Per sort, a poc a poc els hospitals han adequat les seves unitats pediàtriques per mirar de crear un entorn molt més amable per als nens i les nenes. Ara tenen un aliat més, Film in Hospital, un projecte pioner que acosta el cinema infantil de qualitat en aquest entorn; una iniciativa que arriba a Catalunya de la mà de la distribuïdora de "cinema infantil, tranquil i en català" Pack Màgic. 

Film in Hospital és un projecte internacional, cofinançat pel programa Creative Europe-MEDIA de la Unió Europea, fruit de la cooperació entre entitats europees que treballen el cinema infantil en forma de festivals, distribuïdores i altres iniciatives d’educació audiovisual. Actualment ja és present en més de cent hospitals europeus. El projecte va començar fa onze anys al voltant d’un festival d’animació que organitza la distribuïdora belga JEF, un dels socis. Aquesta va començar a fer activitats en hospitals i al cap d’uns anys va fer pinya amb el festival BUFF de Suècia i l’entitat Kids Meet Art - Sedmi Kontinent de Croàcia. Finalment, fa tres anys van crear la plataforma Film in Hospital. I ara, el 2021, s’hi han afegit tres socis més: Il Nuovo Fantarca d’Itàlia, Kinodvor d’Eslovènia i Drac Màgic - Pack Màgic de Catalunya.

Un catàleg internacional

Film in Hospital se centra en la qualitat dels continguts. Professionals de l’educació i l’audiovisual d'uns quants països, experts en continguts infantils, seleccionen i trien les millors pel·lícules. Són propostes audiovisuals estimulants i atentes, amb les quals la diversió i el plaer del bon cinema estan garantits. En el seu catàleg hi ha més de 80 pel·lícules de qualitat de tot Europa, organitzades per edats de 2 a 16 anys, idioma i durada. Tot i que cada país soci té la seva pròpia plataforma, s'hi comparteixen continguts. Com explica Alfred Sesma, responsable del projecte a Catalunya, “això fa que la riquesa de la plataforma sigui molt més gran i, a més, té un retorn interessant perquè, gràcies a aquest projecte internacional, produccions pròpies de cada país es veuen i són presents en altres països”.

L’accés a la plataforma és totalment lliure i gratuït. El personal de l’hospital n’informa els pacients i familiars i si hi estan interessats en poden fer ús sol·licitant-ne un codi. Normalment els usuaris hi accedeixen a través dels dispositius de les seves famílies, ja siguin tauletes, mòbils o ordinadors portàtils, tot i que també hi ha hospitals que en presten. 

D’aquesta manera la sala d’espera, l’habitació, el menjador o qualsevol altre espai hospitalari es converteix en una sala de cinema infantil. “Estem veient que hi ha moltes realitats en què pot ser útil la plataforma, des d’infants malalts de llarga estada fins als que van a urgències o a fer algun tractament o operació. Trobar els continguts i les activitats idònies per a aquests moments és el gran repte que tenim”, assenyala Sesma. 

El cinema és entreteniment i diversió, però també una eina al servei de la creativitat de tot infant i un instrument útil per al seu benestar.

Els mateixos sanitaris són conscients que aquests continguts contribueixen a millorar el benestar dels pacients. Com explica María Ángeles Aceituno, adjunta a la direcció d’infermeria de l'Hospital Infantil Vall d’Hebron de Barcelona: “Hem vist com ajuden a gestionar l’ansietat, la por i l’estrès als pacients, fins i tot a rebaixar-los el dolor perquè la ment es distreu: i també com es converteix en una via de comunicació entre els infants i el personal sanitari”. Tot i que encara no hi ha prou recerca ni anàlisis sobre aquest camp, amb el projecte s’obre la porta a investigar i estudiar els beneficis de l’audiovisual en pacients infantils ingressats. De fet, el soci italià ja ha obert una recerca en col·laboració amb una universitat italiana.

Una eina per trencar murs

Però Film in Hospital també vol anar més enllà i convertir-se en un aliat dels centres sanitaris per millorar el dia a dia dels infants ingressats. En aquest sentit, alguns socis europeus del projecte, amb més recorregut, han engegat iniciatives interessants amb festivals, com ara fer que alguns dels seus continguts es vegin temporalment a la plataforma o que els infants usuaris puguin esdevenir membres del jurat. Uns altres han proposat activitats complementàries perquè les facin el mateix personal sanitari, com ara projeccions especials, tallers, presentacions amb directors de pel·lícules, etc. 

Des de Pack Màgic ja han intuït que la plataforma podria esdevenir una eina de socialització i de contacte entre els seus usuaris, una eina més per trencar els murs de les habitacions d’hospital. 

Presents en onze hospitals catalans

Pack Màgic va presentar el projecte el mes d’octubre passat al Festival de Cinema de Sitges, i des d’aleshores ha tingut molt bona acollida als centres de salut catalans. De moment, ja se n’hi han apuntat onze: l’Hospital Universitari de Vic, el Consorci Sanitari de l’Anoia, la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, l'Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, l'Hospital Sant Bernabé, la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, la Mútua Terrassa, l'Hospital de la Vall Hebron, l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital de Figueres i l'Hospital Sant Joan de Déu. I s’espera que a poc a poc se n’hi vagin afegint més de tot de l’Estat.

stats