Infància 09/10/2021

La campanya de vacunació antigripal

S’ha d’aconseguir que es vacuni un alt percentatge de persones dels grups de risc

3 min
Amb la vacuna de la grip, la idea és evitar complicacions greus que podrien aparèixer en infants amb malalties de base.

Som al mes d’octubre i, com tots sabem, arriba també la campanya de vacunació antigripal, que amb tota seguretat s’iniciarà les pròximes setmanes. A la consulta, és freqüent que ens preguntin sobre la vacuna contra el virus de la grip.  

La política habitual a Europa era de vacunar només els anomenats ‘grups de risc’. Es tracta de nins amb malalties cròniques que els fan susceptibles de poder tenir quadres greus si contreuen la infecció gripal. Són fonamentalment els nins asmàtics, per ser el col·lectiu més gran, però també altres malalts crònics de cor, de ronyó, nins amb la infecció pel virus de la sida, etc.

Existia una diferència fonamental respecte d’Europa: ells recomanen la vacunació dels ‘grups de risc’, però també de tots els nins entre sis mesos i cinc anys de vida, formin part de grups de risc o no. Per què? Perquè consideren que el seu sistema immune encara no està perfectament format, i, amb un concepte semblant al dels majors de 60-65 anys, que es vacunen per l’anomenada ‘immunosenescència’, ja que el seu sistema immune pot començar a no funcionar bé, pel mateix motiu recomanen vacunar tots els nins entre sis mesos i cinc anys d’edat. Pot semblar excessiu, però té sentit: tots sabem que els nins en aquestes edats es posen malalts amb freqüència.

Què fa la vacuna de la grip?

La idea és evitar complicacions greus que podrien aparèixer en nins amb malalties de base: pneumònies severes, etc. És ben conegut que, durant l’epidèmia de grip, les taxes de mortalitat en la població general augmenten. Són, majoritàriament, gent gran amb les anomenades ‘pluripatologies’: malalts de cor, pulmó, amb hipertensió, diabetis... Tots hem ‘normalitzat’ aquest fenomen, entenent que eren persones grans malaltes i els havia arribat el seu moment. Però cal destacar que no haurien mort encara si no haguessin contret la grip.

És especialment important vacunar la major taxa de població possible de la grip en aquests temps de covid.

L’any passat, la campanya de vacunació contra la grip es va intensificar. I hi ha diversos motius per a això:

– La coinfecció de virus de la grip i el covid podria ser especialment greu. És a dir, si s’emmalalteix de covid i es contreu alhora el virus de la grip, segons s’ha publicat en alguns estudis, la mortalitat de la infecció per covid podria arribar a duplicar-se.

–  La infecció per covid ja de per si és més greu en els anomenats ‘grups de risc’.

–  Quan es produeix l’epidèmia de la grip, que apareix cada any entre els mesos d’octubre-novembre i febrer-març, contreu la malaltia d’un 10% a un 40% de la població en unes 6-8 setmanes. Tots hem experimentat anys en què molta de la gent dels nostres respectius entorns patia la grip gairebé al mateix temps, en molt poques setmanes. La causa? El virus de la grip és molt contagiós, i té un període d’incubació curt, de 48 h (entre 1 i 7 dies). Com a exemple, a Mallorca, amb una població d’un milió d’habitants, la grip podria produir de 100.000 a 400.000 casos en 6-8 setmanes. En època pre-covid-19, això es duia ‘de la millor manera possible’. Però, ara, el més important és que els símptomes de la grip són molt similars als del covid, amb febre, dolors articulars, cansament intens, cefalea... S’imaginen l’enorme quantitat de PCR que caldria fer, confinaments fins a tenir resultats, etc.?

Què es farà amb els nins?

La campanya s’iniciarà aviat, i les autoritats sanitàries en marcaran els criteris. Però sembla clar que s’ha d’aconseguir que es vacuni un alt percentatge de persones dels grups de risc. Aquests són, segons recomanacions de l’Associació Espanyola de Pediatria per al 2021:

–  Tots els nins entre sis mesos i cinc anys.

–  Grups de risc: nins a partir de cinc anys i adolescents amb malalties de base o situacions que suposin un risc augmentat de patir complicacions de la grip.

–  Persones a partir de cinc anys que convisquin amb pacients de risc.

–  Persones que conviuen amb menors de sis mesos.

–  Tots els professionals sanitaris.

– Embarassades, tant per la seva pròpia protecció com per la del seu futur fill, en qualsevol moment de l’embaràs.

Com es pot veure, l’AEP ja dona la recomanació que es vacunin tots els nens de sis mesos a cinc anys, a més dels grups de risc. I cal destacar que la vacunació dels professionals sanitaris és especialment important, també, així com la de les embarassades.

Pedro Albertí Celada és pediatre i director de l’Institut Balear de Pediatria

stats