Infància 22/03/2022

Les al·lèrgies primaverals

3 min
L’efecte de la pol·linització serà més tardà com més al nord i a més latitud visquis

Amb l’arribada de la primavera, molts patim les molestes al·lèrgies. Coincidint amb l’arribada del bon temps, notam en molts dels nostres nins l’aparició de diversos símptomes com ulls vermells, llagrimeig, nas taponat, esternuts, picor de coll i un llarg etcètera, que podríem confondre amb un refredat comú si no fos perquè es repeteix any rere any. Després de consultar amb un professional, és molt probable que se’ns diagnostiqui una rinitis al·lèrgica estacional. 

Depenent de diversos factors com la nostra genètica, el nivell d’exposició al factor ambiental, la climatologia, etc., les reaccions i la gravetat del procés poden variar. Segons la RAE, les al·lèrgies són una resposta immunitària exagerada provocada en individus hipersensibles per l’acció de determinades substàncies, especialment ambientals. És una reacció defensiva de l’organisme contra substàncies que penetren al cos per ingesta, inhalació, per contacte amb la pell o travessant-la (com una picada). Les al·lèrgies més comunes a la primavera són les al·lèrgies al pol·len. 

Què és el pol·len? 

És el nom col·lectiu dels grans, més o menys microscòpics, que produeixen les plantes amb llavors. Són aquestes partícules que les plantes amb flor masculina emeten per fecundar les femenines, transportades pel vent, l’aigua o un pol·linitzador animal (abella, formiga, papallones...). 

A les Illes Balears una de les al·lèrgies més freqüents és al pol·len d’olivera i de plataner. El període de màxima intensitat se situa a l’abril i al maig. 

La incidència de les al·lèrgies primaverals dependrà del nivell de pol·len a la teva zona, de la meteorologia, de la presència o absència de pluja, del vent i de les característiques de la teva regió. Segons si vius en una zona costanera o a l’interior, l’efecte de la pol·linització serà més tardà com més al nord i a més latitud visquis, a la costa més suau i perllongat i a l’interior més curt i més intens. 

El clima també influeix en la concentració de pol·len: puja els dies de sol i de vent i disminueix els dies de pluja (tot i que un hivern plujós podria anunciar nivells importants de pol·len a la primavera). 

Quins són els símptomes?

Són semblants a un refredat comú, provocats per una reacció defensiva del nostre organisme al pol·len alliberat durant la fase de pol·linització i que empitjora quan fa més calor, vent o humitat, generalment durant la primavera o l’estiu. A causa del clima mediterrani, les crisis al·lèrgiques es poden allargar fins a sis mesos a Espanya. 

Els símptomes més comuns són: 

– Conjuntivitis

– Ulls plorosos i envermellits 

– Picor o inflamació a les parpelles 

– Nas taponat 

– Degoteig nasal 

– Esternuts

– Picor a la gargamella, el nas i el paladar 

– Dificultat per respirar 

– Tossina

També és important assenyalar que, segons estudis recents, les persones amb més nivell d’estrès tendeixen a tenir un nombre més gran de crisis o més intenses que les persones amb menys estrès.

Quan els símptomes es perllonguen més de dues setmanes cal consultar un professional mèdic per descartar un refredat comú i diagnosticar una al·lèrgia estacional. Un cop identificat el procés, es podrà posar un tractament adequat. 

Com les tractem?

És important no automedicar-se, consulta un professional mèdic perquè pugui fer un diagnòstic i et recepti una medicació adequada. 

Els tractaments més habituals són els antihistamínics, els descongestionants, alguns aerosols, etc. En cas d’un procés més intens, el metge pot recomanar proves cutànies, anàlisis de sang, immunoteràpia amb al·lèrgens (el que es coneix com a ‘desensibilització’). 

Quines mesures hem de prendre si els nostres nins tenen rinitis al·lèrgica estacional? 

El més important és identificar el que desencadena els signes i símptomes de l’al·lèrgia i reduir l’exposició. A continuació, trobaràs alguns consells per a la vida diària en període de pol·linització. 

– Estigues informat dels recomptes de pol·len a la teva regió. 

– Quedau a casa els dies secs i amb vent. 

– Ventila casa teva a partir de les 10 h del matí i mantingues les portes i finestres tancades durant la resta del dia. D’aquesta manera evitaràs que el pol·len entri a l’interior. 

– Evitau l’activitat a l’aire lliure els dies en què el recompte de pol·len sigui elevat o els dies amb molt de vent. 

– Evitau activitats com la jardineria. 

– Emprau ulleres de sol i mascareta. 

– Extrema la neteja de la casa. 

– Dutxau-vos després d’haver passat un temps a l’exterior per eliminar les restes de pol·len que puguin quedar. 

Emma Albertí és membre del departament de xarxes socials de l’Intitut Balear de Pediatria

stats