Visites a l’hospital després de tenir un fill: sí o no?
Quan hi ha visites el nadó va de braços en braços i això sovint li genera estrès
BarcelonaHabitacions plenes de familiars just després de l’arribada d’un nadó és una situació per la qual moltes famílies han passat. “Després del part, la mare i el nadó necessiten dues coses fonamentals, recuperar-se físicament i crear vincle amb el nounat, i les visites de familiars a l'hospital poden interferir en aquest procés”, explica Vicky González, psicòloga perinatal.
“Quan hi ha visites i el nadó va de braços en braços, va acumulant estrès i sovint és al vespre quan tothom ha marxat que el petit l'expressa, plorant, demanant pit constantment, etc.”, afegeix. Però també hi ha famílies que volen compartir l’alegria del moment i presentar la criatura. “L'ideal seria que rebessin les visites que els poden fer bé i que sobretot no s'hi estiguin massa temps”, comenta la fundadora del centre NiuMa.
Gestió de les visites: responsabilitat de la parella
En qualsevol cas, gestionar aquest moment és difícil, hi ha molts sentiments, cansament físic i a vegades pors, però és important fer-ho. “Cal recordar a la parella que el seu rol és el de preservar el descans de la seva dona, per aquest motiu, ha de gestionar les visites (qui ve i quan) i sobretot quanta estona s'hi estan”, comenta la psicòloga. Per exemple, si la criatura està fent pit o la mare necessita descansar són situacions en les quals, segons l’experta, s'hauran d’aturar i comunicar-ho bé i amb antelació.
Pressió social versus benestar familiar
Rebre tota la família en pijama, cansada i insegura amb l’inici de la lactància, pot no ser la millor de les situacions i això genera estrès a la nova família. “Durant la pandèmia es van prohibir les visites a l’hospital, i això, ha fet que avui dia el més habitual sigui que només els familiars més propers visitin als pares del nadó. Abans era la família extensa, amistats, companys de feina, etc., que se sentien amb l'obligació social de fer la visita de cortesia”, explica González.
A vegades, la visita postpart es converteix en una obligació per a la mateixa parella i quan es prohibeix o limita, es transforma en una situació incòmoda que pot portar a la disputa familiar. “Existeix una pressió social i familiar per acceptar les visites, però és cert que avui és més habitual endarrerir-les a quan la rutina estigui més establerta. A més l'estada hospitalària és més curta que anys enrere, de manera que ho facilita”, comenta González.
Ser transparents
Per intentar que a l’arribada de l’infant, l’encaix de la situació i la recuperació física no se sumi l’estrès i la fatiga de les visites, cal tenir alguns punts clars. “Ser transparents, aclarir abans del naixement que la prioritat serà la mare i el nadó, i en funció de com vagi tot, acomodar l'agenda”, explica la psicòloga perinatal. De la mateixa manera, no comprometre’s a res amb antelació és una bona manera de gestionar-ho. “Saber dir que no, amb educació, és clau, la criatura es pot conèixer dies o setmanes després, hi ha molt de temps per gaudir-ne”, comenta. I acceptar que si hi ha visites, cal intentar descansar tant com es pugui entremig.