20 anys explicant els perquès

L’informatiu 'InfoK', que s’emet de dilluns a dijous al canal Super3, està d'aniversari

L'Info K s'ha convertit en l'informatiu de referència per als infants catalans
3 min

Per què hi ha una guerra a Síria? Què diu la llei de l’eutanàsia? Per què hi ha una pandèmia mundial? Què vol dir ser una persona refugiada? Per què celebrem el Dia de la Dona? Aquests són alguns dels temes que l’InfoK ha tractat els últims mesos, notícies d’actualitat que s’expliquen majoritàriament per a un públic entre els 8 i 12 anys, als quals se’ls ofereix tot el rigor, el context i un llenguatge entenedor. "Tenim en consideració els nens i les nenes i els parlem de tu a tu, com a persones que simplement tenen menys informació perquè han arribat més tard a aquest món. No els simplifiquem el llenguatge, sinó que definim paraules complexes perquè les incorporin al seu vocabulari”, explica Laia Servera, exdirectora i presentadora de l’InfoK i membre de l’equip des de l’inici. Una de les característiques del programa, i la que segurament el fa tan singular, és la capacitat que té d'explicar el perquè del que passa al món, amb un to optimista, i aconseguir despertar el debat entre els més menuts, la curiositat i el seu esperit crític. "Expliquem el que passa per entendre-ho nosaltres, que som adults. Ens agraden molt els «per què...?» i anar una mica més enllà. Segurament per això connectem tan bé amb el públic infantil", afegeix Servera.

Una imatge d'arxiu de l'equip de l'InfoK

El 23 d’abril de l’any 2001, TV3 va emetre el primer InfoK, un programa impulsat pel periodista i guionista Joan Carreras, que formava part de la programació del nou canal juvenil K3 –ja desaparegut–. Des d’aleshores, i de manera ininterrompuda, l’InfoK ha emès 3.500 programes i es distingeix per ser el primer i únic informatiu pensat per a nens de tot l’estat espanyol i un dels més veterans d’Europa i del món. “Aleshores hi havia dos informatius europeus infantils de referència, un a la BBC, la corporació de radiotelevisió pública britànica, el Newsround i un altre a la NOS, la televisió pública holandesa, el Jeugdjournaal. L’InfoK beu, en certa manera, d’aquests dos formats”, explica Anna Arboix, actual redactora del programa i membre del primer equip de l’InfoK, l’any 2001. “Als inicis, l’escaleta del programa seguia més la del TN de TV3, amb seguiment de temes i afegint-ne sempre de propis. A poc a poc, ha anat adoptant una escaleta més lliure i ha anat guanyant un pes més pedagògic. Però el fet de no donar mai res per sabut ho mantenim des del primer dia”, afegeix.

Dret a la informació

“L’InfoK enganxa”, explica l’equip. El retorn dels petits i joves espectadors, la llibertat per poder escollir quins seran els temes a tractar a l’escaleta, l’oportunitat per poder aprofundir en un tema tant com sigui possible, la curiositat per saber-ne més, l’aportació dels experts, el feedback de les escoles, deixar-se sorprendre... Tot plegat fa que el programa es faci amb “molta implicació, il·lusió i esperit de millora i això s’acaba traslladant en el resultat”, diuen. L’objectiu és utilitzar l’actualitat com a excusa per aprendre i passar-ho bé amb un equip on tothom fa una funció imprescindible perquè el producte surti rodó i sigui atractiu. “Som com un equip de futbol”, diu Jordi Aguilera, cap d’edició.

Durant aquests 20 anys, l’InfoK ha explicat als infants l’11-S i l'11-M, la mort de Bin Laden, els atemptats de Barcelona i Cambrils, la crisi de les persones refugiades, el Brexit i, més recentment, la pandèmia del coronavirus o la nova llei sobre l’eutanàsia. “Explicar el perquè de les coses mai traumatitza”, diu Laia Servera. “El que sí que traumatitza són segons quines imatges i això sí que ho filtrem”, afegeix. Davant de notícies d’aquest tipus, l’equip busca recursos i assessorament d’experts, siguin de la casa o bé externs: “Sovint anem a buscar ajuda a fora perquè necessitem que ens expliquin bé el que ha passat; o bé els demanem assessorament per saber com abordar un tema aparentment delicat”, explica Núria Vilanova, actual directora i presentadora del programa. 

L'InfoK és el resultat d'un bon treball en equip

Aquest material és de gran utilitat per a les famílies i sobretot per a les escoles que l’utilitzen com a recurs educatiu: “Com a docents ens va molt bé tenir un material de tanta qualitat, fet amb molt de respecte i elaborat des de la seva perspectiva”, explica Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. “És un programa que tracta notícies d’actualitat, que han de ser presents a les escoles, i també temes controvertits, que sovint són tabús. Tenir-los ben explicats i tractats ens ho fa tot molt més fàcil”, afegeix. 

El confinament, un punt i a part

Durant el confinament del març passat, l’InfoK va esdevenir cita ineludible per a moltíssims infants que no podien sortir de casa. De març a maig es va convertir en el programa més vist a través de la web de TV3 i la seva tasca informativa va merèixer el Premi Nacional de Comunicació en la categoria de televisió. Durant aquells mesos el programa va incrementar la seva durada per donar el màxim protagonisme als més petits, explicant aficions, proposant reptes i validant les seves emocions. L’InfoK confinat el presentava Laia Servera des de la cuina de casa seva, amb la participació del seu gat Mixu. Dolçor i caliu per rebaixar tensions i informació per explicar tots els "per què". “L’elogi més gran que podem rebre és quan un pare et comunica que els seus fills, ja adults, s’han acostumat a veure els Telenotícies i a tenir mirada crítica gràcies a l’InfoK”, conclou Irene Blay, redactora. 

stats