Criatures 12/10/2013

Una farmaciola al rebost

Els remeis casolans contribueixen a curar i a prevenir algunes malalties comunes entre els infants

Mònica L. Ferrado
4 min

El metge ideal, segons els xinesos, és el que ensenya al seu pacient un estil de vida sa per prevenir malalties. Diu la llegenda que per això, antigament, als metges se'ls pagava mentre no tinguessin malalts. Quan en començaven a tenir, volia dir que havien fet malament la seva feina. Aquesta llegenda l'explica Sofia Loureiro al seu llibre Guía de remedios naturales para niños . Més enllà de recomanar aliments concrets que ajuden davant certes malalties, la guia planteja què s'ha de menjar per prevenir. "No tan sols som el que mengem. Som el que assimilem", afirma Loureiro.

Els enzims, els minerals, les vitamines i altres nutrients que contenen els aliments són els que reforcen les defenses contra virus, bacteris o altres agents que fan emmalaltir. Loureiro recomana consumir aliments frescos i ecològics perquè són més rics en nutrients, i que siguin produïts localment, "ja que el transport i l'emmagatzematge també impliquen una pèrdua de nutrients". També recomana reduir al màxim el consum d'aliments precuinats amb additius, de farines i sucres refinats i els derivats. "Avui, els esmorzars dels nens són bombes de sucre i de sodi", afirma.

En una dieta saludable i equilibrada cal que hi hagi cereals integrals (pa i pastes integrals, arròs), proteïnes magres (carns magres, peix, productes de soja i ous, entre d'altres), llegums, fruites i verdures. Loureiro també recomana consumir tants aliments crus com sigui possible. "A la nostra dieta tenim massa aliments cuinats i la cocció destrueix enzims i minerals", diu. N'hi ha de molt nutritius, com les llavors de carbassa, gira-sol o sèsam, la fruita seca oleaginosa (nous i ametlles) i olis vegetals de qualitat.

Sucs naturals

Els sucs són una bona font de tota mena de substàncies beneficioses, siguin de fruites o fins i tot de verdures, com la pastanaga, l'api o els espinacs. Loureiro recomana que per als nadons, per evitar mals de panxa, es dilueixin en aigua.

També cal incloure a la dieta aliments fermentats, que afavoreixin la flora intestinal, fonamental a l'hora de mantenir un sistema immunitari fort. El iogurt o la col fermentada són una opció. Loureiro recomana fer-los a casa, ja que els preparats passen per un procés de pasteurització que acaba amb els bacteris beneficiosos.

Mantenir un nivell estable de sucre a la sang també contribueix al benestar i a l'equilibri de l'organisme. Els nens han de menjar amb freqüència durant el dia, en 5 o 6 àpats lleugers. Loureiro esmenta estudis que diuen que sempre són millors els aliments amb una càrrega glucèmica baixa o moderada, perquè contribueixen a mantenir l'equilibri de sucre a la sang i així s'eviten els pics de glucosa.

Malalties respiratòries

Per a la faringitis, el constipat comú i la grip es recomana, sobretot, prendre líquids tebis com infusions, sopes, caldos i sucs naturals de pinya, pastanaga, poma, remolatxa, api, nap, llimona o cogombre. A part dels nutrients que puguin aportar, quan hi ha mocs els dilueixen, eviten que el cos es deshidrati i contribueixen a eliminar toxines. L'all, la ceba, el gingebre i la canyella també hi ajuden.

També es recomana una dieta lleugera. En cas de mal de coll, no s'han de prendre aliments picants ni molt freds o molt calents. Si es pot, convé evitar els aliments sòlids. En el cas dels constipats, convé eliminar els aliments que afavoreixin la producció de mocs o els facin tornar més espessos, com la llet i els seus derivats, els sucres refinats, la xocolata, els fregits i els aliments rics en certs greixos.

Per a la laringitis, Loureiro també dóna una recepta per a un xarop casolà. Es tracta de barrejar en un recipient ceba a rodanxes i mel. Cal deixar-lo tancat entre 6 i 8 hores. Passat aquest temps, es pot prendre una cullerada del xarop 3 cops al dia. Es conserva entre 2 i 3 dies a la nevera. Si hi ha tos o els nens són molt petits és millor diluir-ho amb aigua. Per a l'amigdalitis es recomana prendre suc de llimona o taronja per millorar la infecció.

Si cal prendre antibiòtics s'aconsella menjar aliments fermentats que reforcin la flora intestinal, com ara el iogurt. Per prevenir cal portar una dieta rica en vitamines A, C, D, zinc i seleni.

Aparell digestiu

Davant una gastroenteritis, vòmits o diarrees cal prendre aliments de fàcil digestió com pastanaga, plàtan o patata. Loureiro recomana prendre molts líquids, en petites quantitats i amb freqüència, per evitar la deshidratació. Quan hi ha diarrea (però no gastroenteritis), es pot preparar un sèrum casolà amb un quart de cullera de te de sal marina no refinada, un altre quart de bicarbonat sòdic, cinc culleradetes de sucre i 200 mil·ligrams de suc fresc de taronja o llimona. Es barreja tot en una ampolla d'un litre i s'hi afegeix aigua bullida o d'ampolla fins que quedi plena. Cal prendre'n una cullerada cada 10 minuts. Si hi ha ganes de vomitar, les pomes al forn sense pell, el caldo de pastanaga -el resultat de bullir-ne un quilo en un litre d'aigua durant una hora-, el peix bullit, el plàtan madur i la civada són una bona opció. L'aigua d'arròs, el millor remei per a les diarrees, s'obté bullint-ne 50 grams en 1 litre d'aigua.

Per evitar el restrenyiment, igual que els adults, les criatures han de seguir una dieta rica en fibra, amb cereals integrals, llegums, fruites, verdures, llavors, llegums i fruita seca. Una manera d'augmentar més el consum de fibra és menjar les fruites amb pell, sempre que estiguin ben netes i no tinguin residus de pesticides. Els flocs de civada, les fruites deshidratades, com prunes, figues o albercocs, i el gingebre també ajuden.

Sistema nerviós

Per a l'insomni, els mals de cap o les rebequeries, caldrà evitar aliments estimulants. Per esmorzar, per exemple, es pot optar per un bol de muesli amb civada i fruites. I evitar el consum d'estimulants com la xocolata o les coles. És important seguir una dieta rica en vitamina B -fonamental per al bon funcionament del sistema nerviós-, calci, magnesi i zinc. Els sucs de pastanaga, api, taronja, créixens i gerds aporten moltes d'aquestes vitamines i minerals. També en són una bona font l'alvocat i el pebrot. A l'hora de sopar, els aliments rics en triptòfan afavoreixen la son. En tenen les aus, la soja i els seus derivats, la tonyina o els cereals integrals. Les infusions de camamilla o til·la també poden ajudar a relaxar-se, encara que cal tenir en compte la concentració segons l'edat de la criatura.

Per aconseguir un humor equilibrat és important mantenir el nivell de sucre a la sang estable durant el dia. Per esmorzar, un bon muesli amb civada, fruita i fruita seca. També suc i llet.

stats