TRIBUNA OBERTA
Família 08/07/2017

Treballant en equip s'aconsegueix l'èxit educatiu

Leo Farache és director de la plataforma educativa 'Gestionando Hijos'

Leo Farache
2 min
Treballant en equip s'aconsegueix l'èxit educatiu

¿T’agrada ser un bon educador dels teus fills? Gràcies al Marc, un bon i generós amic, em pregunto i pregunto als altres sobre aquesta interessant qüestió.

Quan se’ns aborda amb aquesta pregunta, mares i pares reflexionem sobre com estem educant els nostres fills i, en moltes ocasions, responem amb titubejos. Alguns amb autocrítica, uns altres amb complaença. “Prefereixo la lucidesa del fracàs a la complaença de l’èxit”, va escriure Scott Fitzgerald.

¿Col·labores amb els professors dels teus fills? ¿Fas el possible per fer equip amb ells? La relació de pares i mares amb els professors dels nostres fills és un aspecte clau que mereix una especial atenció. Amb l’objectiu de propiciar la reflexió i el compromís, vam decidir crear i impulsar, juntament amb la Fundación SM, el Pacte per l’Educació en Equip. Per fer-ho possible, vam reunir 16 professionals de l’àmbit educatiu i vam elaborar un document d’acció que servís de punt de partida per aconseguir l’èxit educatiu i que ajudés a consolidar la bona relació dels professors amb els pares i mares dels seus alumnes. Es tracta d’un manifest en el qual els uns i els altres es comprometen a treballar en equip com a mitjà indispensable per al progrés educatiu.

El compromís es materialitza en onze punts, que promouen la cooperació en lloc de la competitivitat entre professorat i famílies. El Pacte per l’Educació en Equip proposa a mares i pares col·laborar amb els professors en l’educació dels fills i els hi compromet; no fer els deures o treballs dels seus fills, sinó ajudar-los a fer-los per no caure en la dependència; no criticar els professors -i menys davant dels fills-; tenir disponibilitat per parlar amb els professors cada vegada que sigui necessari; col·laborar per erradicar el problema de l’assetjament escolar o plantejar-se diàriament què fa cada família perquè l’escola dels seus fills sigui millor...

Els professors, per la seva banda, es comprometen a estimar més els seus alumnes que la seva assignatura, a fomentar el diàleg i la implicació amb les famílies dels seus alumnes; abordar la diversitat com a estímul per identificar el més valuós de cada alumne; coordinar la càrrega de deures perquè els alumnes puguin conciliar la vida escolar amb la familiar; comprometre’s a erradicar l’assetjament escolar i posar-se a disposició de les famílies davant qualsevol situació de conflicte, i mantenir una comunicació continuada i constructiva amb les famílies, entre d’altres.

Creiem que aquest és un bon punt de partida per aconseguir l’èxit educatiu, però no és l’únic. Comunicar-nos amb els nostres fills, ajudar-los a gestionar les seves emocions, cultivar el seu talent i no ser sobreprotectors són altres pautes que hem de treballar. Aconseguir la millora i el progrés de la societat a través de l’educació és l’obligació i la responsabilitat de cadascun de nosaltres.

stats