Els menors espanyols passen una mitjana de 730 hores a l'any connectats a internet

2 min
Segons l'estudi, el 21% dels menors espanyols han vist com els seus pares els han bloquejat l'aplicació de Whatsapp

La digitalització ha arribat, s'ha consolidat i ha canviat la manera de comunicar-se, el lleure, la dinàmica del treball i el sistema educatiu. L'ús de la tecnologia i d'internet s'ha disparat i avui dia és inconcebible pensar en una realitat allunyada de l'ús de les pantalles. El que semblava un fenomen transitori per les necessitats marcades per la crisi sanitària ha esdevingut una nova manera d'interactuar amb el món.

Aquesta transformació ha provocat una hiperconnectivitat permanent, fet que es tradueix en massa temps dins de l'entorn digital. Les pantalles estan assumint la major part de les hores del dia i això no només ha afectat els adults, sinó que també ha modificat les conductes digitals dels més joves, que cada dia augmenten més la seva presència i el consum digital. De fet, els menors passen una mitjana de 730 hores a l'any connectats. Així ho reflecteix l'últim informe de la plataforma de seguretat en línia i benestar digital per a famílies Qustodio, un estudi sobre el comportament digital dels menors fet entre famílies d'Espanya, el Regne Unit i els Estats Units que, per primera vegada, analitza també el comportament dels pares i mares.

Més de 2 hores connectats a internet

Les dades extretes de l'estudi revelen que, a Espanya, el 24% de les criatures passen més de 2 hores al dia connectades a internet, el 31,1% el fan servir entre una i dues hores diàries i el 21% dels menors fan ús d'internet exclusivament durant els caps de setmana. Per davant se situa el Regne Unit, on el 42% dels menors dediquen més de dues hores al dia a internet, un 36,4% el fan servir entre una i dues hores i només un 8,6% únicament els caps de setmana. I on més temps passen connectats els menors és als Estats Units. El 46% hi inverteixen més de 2 hores al dia, un 32% utilitzen entre una i dues hores i el 8% l'utilitzen només durant els caps de setmana.

L'augment del temps que passen a la xarxa és preocupant. Fa mesos que els experts alerten que l'excés d'ús de pantalles té repercussions negatives tant en la salut mental com física dels menors. Des de conductes addictives, comportaments compulsius, dependència, aïllament o agorafòbia fins a problemes de pes pel sedentarisme i la manca d'activitat física.

“El món digital ofereix innombrables avantatges, però també comporten una responsabilitat. L'augment de les hores a internet experimentat pels menors incrementa les possibilitats que puguin patir diferents conseqüències negatives, no només per les hores que passen davant de les pantalles, sinó perquè no són conscients dels riscos que això implica. En general, els menors tenen dificultats a l'hora d'autolimitar-se i això és una responsabilitat que hauria de recaure en pares i mares” afirma Eduardo Cruz, CEO i cofundador de Qustodio.

Tot i que els riscos hi són, els menors continuen fent un ús desequilibrat de la tecnologia. Per aquest motiu, Qustodio ha volgut conèixer en aquest últim estudi quines són les mesures que assumeixen els pares a l'hora d'establir les rutines digitals dels menors. En aquest sentit, a Espanya, el 14% de les famílies no porten cap tipus de control sobre l'activitat en línia que fan els seus fills i gairebé 6 de cada 10 afirmen no haver utilitzat mai un sistema o eina de control parental per protegir els seus fills al territori digital, encara que el 53% afirmen que limiten la quantitat d'hores que passen connectats.

WhatsApp: els menors passen 44 minuts al dia enviant i rebent missatges

Qustodio també ha volgut fer una radiografia sobre el comportament digital dels menors de 10 a 18 anys a WhatsApp a Espanya, el Regne Unit i els Estats Units. L'anàlisi mostra que a Espanya WhatsApp lidera el rànquing d'aplicacions de comunicació amb un 52,74% de menors amb perfils actius. Per darrere se situa el Regne Unit, amb un 36,81%, i molt allunyat d'aquests valors es troben els Estats Units, on el percentatge de menors amb prou feines arriba al 5,2%, ja que utilitzen altres mètodes de comunicació com els missatges o Facebook Messenger. Els menors espanyols passen una mitjana de 44 minuts diaris a l'aplicació, fet que suposa un increment percentual de 41,94 respecte a les dades recollides el 2020. Això són gairebé 268 hores a l'any redactant i rebent missatges. Al revisar el temps d'ús per edat a Espanya, l'estudi desprèn que el grup d'edat que utilitza més temps l'aplicació és entre els 16 i els 18 anys, que fan servir 56 minuts diaris. Per darrere, els menors de 13 a 15 anys, que l'utilitzen 43 minuts al dia, i de 10 a 12 anys passen un total de 37 minuts.

stats