Entrevista

Adriana Auset: “No pengis una imatge del teu fill amb el seu nom a la samarreta”

Advocada especialista en dret familiar

Adriana Auset
4 min

BarcelonaA l’estiu és habitual veure a la platja, o senzillament sopant, progenitors amb el mòbil a la mà fent fotografies dels seus fills per, després, penjar-les a les xarxes socials. És aconsellable fer-ho? I si es fa ¿què s’ha de tenir en compte? Adriana Auset, advocada especialitzada en dret familiar, resol alguns dels dubtes.

Per llei, sobre qui recau la responsabilitat de penjar un vídeo o una imatge d’un menor a les xarxes?

— Les xarxes socials s’han convertit en un mitjà més de comunicació i en molts casos és inevitable que pares o familiars pengin fotos o directament difonguin vídeos dels seus fills per mostrar formes de viure, per presumir d’ells o dels viatges que fan, tal com fa uns quants anys fèiem ensenyant àlbums de fotos. El problema ve quan es pot vulnerar el dret a l’honor i la intimitat del menor. Segons les diferents lleis espanyoles, el menor és l’únic que pot donar el seu consentiment perquè es publiqui o es difongui la seva imatge a mitjans de comunicació o xarxes socials, sempre que la seva maduresa ho permeti. Si no és així, aquest consentiment recau en els pares.

A quina edat es considera que té aquesta maduresa suficient?

— A partir dels 14 anys, tot i que segons el meu parer podria establir-se a partir dels 11. Si són menors de 14 anys, com deia, són els pares els que són lliures de considerar, segons els seus criteris educatius, què poden penjar i què no dels seus fills a les xarxes. A partir dels 14, però, els fills podrien demanar als pares que retiressin tot el contingut on ells surten a les xarxes.

Si el teu fill és menor de 14 anys però et demana que no publiquis una foto, ha de prevaldre la seva opinió?

— Sí, encara que per llei siguin els progenitors els que han de decidir-ho, si el teu fill et demana que no pengis una foto seva, no ho hauries de fer, perquè si no quin tipus d’educació li estaries donant, si t’està dient que no vol que la seva imatge estigui a les xarxes socials?

Quins riscos es corren a l’hora de penjar fotos?

— En el moment que publiques una foto has de tenir en compte que en perds el control. Si s’opta per tirar endavant, és molt important llegir les condicions de les xarxes socials on es penjaran i que es pengin en xarxes socials en què només les vegi gent que tu prèviament has acceptat perquè són persones fiables. Tampoc s’han de reconèixer dades del menor, per exemple; no pengis una imatge del teu fill amb el seu nom a la samarreta o l’escut de l'escola on va. I, sobretot, s’ha pensar sempre en el dret a la intimitat, l’honor i la pròpia imatge del nen o la nena.

Un dels errors més habituals és que a l’hora de penjar aquestes imatges no es pensa en el futur.

— Per això s’ha de tenir en compte el tipus d’imatge que es penja i segons quina gràcia estigui fent el menor, perquè en un futur aquesta imatge el pot perjudicar professional. Imagina que penges un vídeo en què fa una rebequeria i aquest infant acaba tenint un alt càrrec en una empresa...

En el cas que els progenitors estiguin separats i un vol penjar-ne imatges i l’altre no, quina opció ha de prevaldre?

— Tant si estan separats com divorciats no es poden penjar fotos dels seus fills a internet o a les xarxes socials sense el permís de l’altre. Si un dels dos, doncs, es nega que el seu fill surti a les xarxes, l’altre no pot penjar fotos del menor. I si la discrepància entre els dos és molt important, serà un jutge el que haurà de decidir. Ara bé, ja t’avanço que les resolucions judicials en aquest sentit garanteixen la protecció de la intimitat del menor i, per tant, els jutges solen decantar-se per no permetre les publicacions per part de cap progenitor.

I en cas d’incompliment...

— Doncs qui ho hagi incomplert haurà de respondre judicialment davant d’un tribunal.

El teu fill està amb un amic i els fas una foto. La pots posar a les xarxes?

— Sense permís dels pares d’aquest amic, no ho hauries de fer.

Un fet molt habitual entre els que acaben de ser pares és penjar la imatge del nounat a les xarxes per comunicar la notícia. Ho recomanes?

— Tot depèn de a qui vagi dirigit, però en principi el fet de dir que ha nascut i ha pesat tal sense més dades no ho veig un gran perill, excepte si és un personatge públic.

D’aquí poc més d’un mes comença un nou curs escolar i comencen també a demanar autoritzacions als pares per publicar imatges dels seus fills a les xarxes o a la revista de l’escola o de les extraescolars. Recomanes els pares autoritzar-ho?

— Això depèn dels progenitors. Hi ha pares que no volen que els seus fills surtin a les xarxes socials fins que els menors puguin decidir si volen o no sortir-hi, i em sembla correcte. Ara bé, també veig bé que donin el seu consentiment. En el meu cas, per exemple, ho autoritzo perquè sé que el centre farà un ús correcte i educatiu de la imatge.

stats