Fer de detectiu o un taller sobre Miró, les cinc propostes culturals en família
El crític Toni de la Torre ens proposa cinc plans culturals per a menuts i grans. Un taller inspirat en l’obra de Joan Miró, fer de detectius amb un misteri de fa 300 anys i un Mahler adaptat al públic familiar, entre les propostes de la setmana
Una activitat per crear inspirant-nos en l’obra de Joan Miró
Com tants i tants avis, Joan Miró també passava estones jugant amb els seus nets. Aquestes estones de joc de pilota es van convertir en un quadre que conté pilotades de tots els colors i els seus característics signes, i que va acabar regalant als nets. Es poden veure a la Fundació Joan Miró, ja que formen part del dipòsit que els hereus de l’artista van fer a la fundació l’any passat. Si les voleu conèixer més profundament i, sobretot, inspirar-vos-hi, no us podeu perdre el taller Davant la lluna, davant el sol, que condueix l’arquitecte i divulgador Miquel del Pozo i que busca que la canalla trobi inspiració en aquestes obres per dibuixar, imaginar i crear històries pròpies, interpretant els quadres com un estímul creatiu i endinsant-nos en la intimitat familiar de l’artista. ¿Sabíeu que són obres que va signar amb el seu nom, Joan, en comptes de fer-ho com a Miró? És una activitat recomanada a partir dels 5 anys i tindrà lloc aquest diumenge a les 11 h a la Fundació Joan Miró.
Una pel·lícula que explica la realitat dels refugiats a les criatures
No sempre és fàcil explicar a les criatures com és el món en què vivim. A casa trobem que una manera d’apropar-nos a temes difícils és fer-ho des de la seva perspectiva, per connectar amb la seva experiència. Per això ens ha agradat molt la pel·lícula Dúnia i altres contes del món, que explica la història d’una nena que viu a Alep amb els seus avis i que un dia ha de marxar del país quan la guerra arriba a casa seva. Sense perdre la mirada infantil, que a la història es trasllada en la creença en llegendes i objectes màgics, s’explica molt bé la realitat dels refugiats. En el cas de la Dúnia, tot té un final feliç, però la història serveix per posar en contacte les criatures amb fets molt durs i fins i tot explicar-los que no totes les històries acaben tan bé com la de la protagonista. Està dirigida a criatures a partir de 7 anys i la teniu a Filmin en català. És una pel·lícula difícil però val molt la pena.
El popular joc de taula té ara una nova versió que és cooperativa
El Carcassonne és un dels nostres jocs de taula preferits. Fa anys que hi juguem. Vam començar amb el Carcassonne Junior i després vam passar al joc original amb diverses expansions. Si hi heu jugat algun cop, ja sabeu que atrapa, i ja fa més de 20 anys que funciona. Però en tot aquest temps mai havia tingut una versió cooperativa. Aquesta mancança s’ha solucionat amb el joc Niebla sobre Carcassonne, que acaba de publicar Devir i que és una versió del joc que es pot jugar de forma independent (és, de fet, una bona entrada a la mecànica del joc original) o també utilitzar-lo com a expansió. Manté el sistema de col·locació de lloses, amb la diferència que els paisatges estan coberts d’una boira on apareixen fantasmes. Haurem de treballar en equip per controlar els esperits en sis reptes de dificultat creixent. Després de tant de temps competint al Carcassonne, ara trobar-se col·laborant els uns amb els altres ha estat una experiència molt divertida. Tant si sou jugadors del Carcassonne com si us hi voleu endinsar, amb aquesta versió recomanada a partir dels 8 anys us ho passareu molt bé.
Fem de detectius en família en un viatge a la Barcelona del 1700
Si us agrada resoldre enigmes, us recomanem fer un viatge a la Barcelona de fa 300 anys i intentar solucionar el misteri a la cort del veguer, una de les activitats familiars de més èxit d’El Born Centre Cultural. I és que el veguer era l’únic que podia posar ordre al rebombori que provocaven les juguesques als triquets (els espais de joc públic de la ciutat), on sovint n’hi havia que feien trampes. ¿Com podia ser que Josep Ferrer guanyés sempre totes les partides de cartes? ¿Com s’ho feia Jacint Parès per retornar els diners que li havien fiat per continuar jugant? Si us veieu capaços de resoldre aquest misteri dels tramposos, que ja us dic ara que us provocarà un bon mal de cap, i en el procés visitar el jaciment arqueològic, a El Born Centre Cultural esperen detectius d’entre 7 i 12 anys aquest dissabte i diumenge a les 17 h.
Un concert en format petit per acostar el compositor als nens
La varietat de les emocions, sempre intenses, que són capaces de despertar les composicions de Gustav Mahler el fan un d’aquells compositors que capten l’atenció de la canalla de seguida. La seva força ha estat adaptada a un format petit i més proper al públic familiar al concert-espectacle Meravellós Mahler!, en què podrem gaudir de l’energia de les seves conegudes simfonies, que tenen una voluntat d’abraçar totes les coses del món, grandiloqüent i còsmica. Però també altres peces de la seva obra i músiques populars de la seva època, per entendre les seves influències i el camí vital i musical que va seguir. Amb direcció i arranjaments de Pedro Pardo i coreografia de Francesc Arbós, aquest concert destaca pel seu dinamisme, amb els músics ballant sobre l’escenari al mateix temps que toquen, cosa que el fa més atractiu per al públic infantil. Està recomanat a partir dels 8 anys i encara sou a temps d'aconseguir entrades per al 5 de febrer al Palau de la Música.