El nucli de la Terra

El nucli és el centre de la Terra, allò que hi ha en les capes més profundes del planeta, a milers de quilòmetres sota els nostres peus. Tot i que és impossible arribar-hi, en sabem moltes coses. Avui te n’expliquem algunes

El nucli de la Terra
Cristina Serret
02/11/2019
2 min

Com ens l’hem d’imaginar?

Si ens imaginem la Terra com una ceba, formada per moltes capes, el nucli seria la part central d’aquesta ceba. Té una forma esfèrica i un radi de 3.486 km. És a dir, és més gran que el planeta Mart.

A quina distància de la superfície es troba?

El nucli és a 2.900 quilòmetres per sota dels nostres peus. És una distància molt gran, i més si es té en compte que el màxim que hem aconseguit perforar són uns 15 quilòmetres. Amb la tecnologia que tenim avui dia i els costos que suposaria, és impossible arribar a capes més profundes.

De què està format?

El nucli terrestre té dues parts. Una de sòlida, que és la més profunda, i que es coneix amb el nom de nucli intern, i una part líquida que l’envolta que s’anomena nucli extern. Totes dues contenen principalment níquel i ferro, però a temperatures i pressions diferents, per això una és líquida i l’altra sòlida. Per aquesta composició, el nucli de la Terra també es coneix amb el nom de NiFe (abreviatures de níquel i ferro).

Com l’hem pogut estudiar?

No hi ha persona ni aparell capaç d’arribar al nucli de la Terra. Però sabem com és gràcies a les ones sísmiques. Els sismòlegs estudien com es propaguen aquestes ones a través de la Terra, i d’aquesta manera hem pogut saber que hi ha matèria líquida i sòlida. Els meteorits també són una bona ajuda, ja que ens proporcionen pistes sobre la composició del nucli. Alguns meteorits són rics en ferro i níquel, igual que el nucli terrestre.

Quin paper juga, el nucli?

El nucli terrestre és el responsable que a la Terra tinguem un camp magnètic. És el que detectes per exemple quan la brúixola t’assenyala el nord.

Vocabulary

Core: nucli

Hot: calent

Hotter: més calent

The hottest: el més calent de tots

Surface: superfície

Amb la col·laboració de Meritxell Aulinas Juncà, professora agregada de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona

stats