Recursos didàctics 06/05/2022

Per què els nadons dormen tant?

Tens un germanet o una germaneta acabat de néixer i es passa el dia dormint? Sembla que li hagi picat la mosca tse-tse! En realitat, aquesta son que no s’acaba mai té una explicació: els nounats necessiten dormir moltes hores per madurar i fer-se grans

2 min
Els nadons necessiten dormir moltes hores

Dormen molt?

I tant! Els nounats, que és com s’anomenen els nadons acabats de néixer, poden dormir fins a 20 hores al dia. Això és moltíssim, perquè el dia en té 24! Però el seu son no és tot seguit, sinó que van fent cicles d’una hora aproximadament. En aquesta hora passen estones desperts, estones de son molt profund i estones de son més intranquil. I això ho van repetint al llarg de tot el dia (i la nit!).

Per què dormen tant?

Perquè ho necessiten. Dormir és essencial per al seu desenvolupament, el seu benestar físic i emocional, per créixer i per reposar energies. Quantes coses, oi? Has de pensar que el cervell dels nounats, que és com l’ordinador central, encara està en procés de maduració. Dormir afavoreix que el cervell aprengui i completi aquesta maduració. És com si l’ordinador es fes cada cop més eficient. 

Quan canvien?

A partir del quart mes de vida, els nadons van agrupant la son en les hores nocturnes. Però encara són grans dormilegues! De dia encara els agrada fer dues o tres migdiades, així que de dia es passen moltes hores al bressol.

Dormen diferent?

Una mica, sí. El son de les persones grans es regeix per un cicle que s’anomena circadiari. És a dir, que estem desperts durant el dia i dormim a la nit, quan es fa fosc i estem cansats. Els nounats, en canvi, segueixen el ritme ultradiari, que vol dir que dormen en cicles petits i curts durant el dia i la nit, i no els afecten factors externs com la llum del sol. Són capaços de quedar-se adormits en qualsevol lloc i a qualsevol hora. 

Quantes hores has de dormir tu?

Els nens i les nenes, tot i que ja no sigueu bebès, encara necessiteu dormir més hores que els adults. En general, entre els 2 i els 3 anys cal dormir de 12 a 16 hores al dia, repartides entre el dia, la nit i la migdiada. Fins als 6 anys, es dorm d’11 a 13 hores, i la majoria de nens ja no fan migdiada. Després, a poc a poc, es van reduint les hores de son fins que s’arriba a l’adolescència. Els joves haurien de dormir 9 o 10 hores, però n’hi ha molts que ja dormen com els grans: 8 hores.

Els nadons somien?

Ja ens agradaria saber-ho, però no tenim manera d’esbrinar-ho. Ho sembla, perquè hi ha nadons que fins i tot riuen adormits… però aquestes rialles o somriures són contraccions involuntàries dels músculs de la cara. Solen aparèixer en les primeres fases del son i no sembla que tinguin res a veure amb el fet de somiar.

Vocabulary

  • Months: mesos
  • Newborns: nounats
  • Several: bastants
  • Feeds: aliment
  • Around the clock: les 24 hores del dia
  • Sense: sentit, percepció

Amb la col·laboració de Salomé García, neuropediatra de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

stats