Recursos didàctics 25/02/2022

Les al·lèrgies

Saps què fa un al·lergòleg? És l’especialista que s’encarrega d’identificar i tractar les al·lèrgies. Als països desenvolupats com el nostre, les al·lèrgies són cada vegada més freqüents. Per sort, la majoria no són greus i hem avançat molt en els tractaments per combatre-les

2 min
Les al·lèrgies

Què és?

L’al·lèrgia és la resposta exagerada del nostre organisme davant determinades substàncies o elements externs. Dit d’una altra manera, és com si el nostre sistema de defensa s’equivoqués, i es posés a lluitar contra una cosa que en realitat no és perillosa. Per exemple, un aliment. 

Com es generen?

Imagina que el teu organisme considera, equivocadament, que la llet és un enemic. Llavors, genera uns anticossos per combatre-la. A partir d’aquell moment, cada vegada que beguis llet, el sistema immunològic tornarà a la càrrega amb aquells anticossos i tu et trobaràs malament. 

Quines al·lèrgies hi ha?

Hi ha al·lèrgies alimentàries, que s’activen quan ingerim determinats aliments com la llet, els fruits secs o algunes fruites. També hi ha al·lèrgies respiratòries, com l’al·lèrgia al pol·len, als medicaments o a les picades de vespes i abelles.

Quins efectes tenen?

Les al·lèrgies respiratòries poden provocar picor als ulls i al nas, conjuntivitis, esternuts o asma. Les alimentàries es manifesten amb urticària, mal de panxa o fins i tot vòmits. Algunes de més greus poden necessitar atenció hospitalària.

Com es detecten?

A través dels símptomes. Si cada cop que menges un préssec et pica la boca, és que potser hi tens al·lèrgia. El pas següent és anar a l’especialista, que s’anomena al·lergòleg. Amb una prova molt senzilla, pot confirmar l’al·lèrgia i tractar-la, si és el cas. 

Com es tracten?

Un cop tenim el diagnòstic, només cal evitar allò que ens provoca l’al·lèrgia. Així i tot, no sempre és fàcil fer-ho: el pol·len, per exemple, està en suspensió a l’aire i és impossible no respirar-lo. Per tractar les al·lèrgies, tenim les vacunes. Encara que es diuen així, no són com les injeccions que ens posen per prevenir algunes malalties, sinó que s’apliquen a posteriori, quan l’al·lèrgia ja ha sigut detectada, per controlar-la.

Vocabulary

  • To be born: néixer
  • Likely: probable
  • To develop: desenvolupar
  • Children: infants, nens

Amb la col·laboració de Vanessa Gázquez, cap de la secció d'Al·lergologia de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

stats