Recursos didàctics 10/03/2022

Les criptomonedes

El FC Barcelona ha anunciat que crearà la seva pròpia criptomoneda. Això no vol dir que hi haurà monedes i bitllets del Barça, sinó que el club farà servir un sistema de diners digital. ¿Vols saber en què consisteix aquesta tecnologia? Doncs al Kids d’avui t’ho expliquem

2 min
Les criptomonedes

Què són?

Les criptomonedes són un mitjà de pagament que només existeix en el món digital. No les podem veure ni tocar, però sí que les podem comptar i intercanviar. Tenen un valor, igual que els diners tradicionals, però la diferència és que el seu valor pot canviar segons l’oferta i la demanda. 

Com funcionen?

Les criptomonedes funcionen a través d’un sistema anomenat blockchain, que seria com les vies del tren que permeten l’intercanvi de criptomonedes en el món digital. Gràcies a aquest sistema, no calen intermediaris. És el que passa, per exemple, en els metaversos o realitat digital: quan jugues a Roblox, pots comprar un objecte a un altre jugador directament, sense passar per l’empresa del videojoc.

Per a què es fan servir?

Hi ha diversos tipus de criptomonedes, i serveixen per a coses diferents. N’hi ha que es fan servir com a mitjà de pagament: hi ha persones que han comprat un habitatge amb criptomonedes! Els bitcoins, que són les criptomonedes més populars, són un sistema d’estalvi: quan el seu valor puja, guanyes diners (i a la inversa). Després, hi ha criptomonedes, que serveixen per governar: qui les té, pot prendre decisions a dins d’una empresa. I n’hi ha que són com les fitxes que compres quan vas a la fira: només serveixen per fer transaccions en aquell entorn.

Amb les criptomonedes ens podem fer rics?

Quan van aparèixer les criptomonedes, hi va haver gent que va guanyar molts diners, però també n’hi va haver que en van perdre molts. Al principi, les criptomonedes eren molt volàtils. Això vol dir que el seu valor canviava molt ràpidament: el que un dia valia 10 dòlars, passava a valdre’n 60.000. Però també podien fer el camí invers. Ara, el mercat ja és més estable però invertir-hi continua sent una aposta arriscada. 

Vocabulary

  • Cryptocurrencies: criptomonedes
  • Government: govern
  • First: primer
  • To develop: desenvolupar


Amb la col·laboració de Luz Parrondo Tort, professora del departament d'economia i empresa de la UPF i directora del postgrau en 'blockchain' i altres tecnologies DLT de la UPF-BSM

stats