Ara Kids
Recursos didàctics 22/06/2022

La balena blava

El planeta més gran del sistema solar és Júpiter. La muntanya més alta de la Terra és l’Everest. L’aliment més consumit al món, l’arròs. I l’ésser viu més gran del planeta… la balena blava. Avui t’expliquem moltes coses sobre aquest mamífer fascinant que habita els nostres oceans.

2 min
La balena blava

El gegant del mar

Tot en aquest animal és gegantí. Una balena blava pot arribar a pesar fins a 180 tones. Això equival a més de 30 elefants! Pel que fa a la llargada, hi ha exemplars que superen els 30 metres de llarg (més o menys l’equivalent a tres autobusos). l el seu cor és més gran que tu: te l’has d’imaginar de la mida d’un cotxe petit.

Una dieta

L’animal més gran del planeta s’alimenta d’una de les espècies més petites: el krill, que és un crustaci diminut. I com el captura, si la balena té una boca descomunal? Doncs amb un sistema infal·lible: s’empassa una gran quantitat d’aigua i tot seguit la torna a expulsar. El krill, però, haurà quedat ben atrapat en uns filaments que té a la boca, anomenats barbes.

Una gran soprano

Sabies que les balenes blaves són un dels animals més sorollosos del planeta? Emeten uns sons de gran intensitat que es poden sentir a més de mil quilòmetres de distància. Els investigadors pensen que el cant de la balena blava podria ser un sistema de comunicació. Si tens curiositat per saber com sona, busca’l a internet i para l’orella. Segur que mai has sentit res semblant.

En perill constant

Segons la Llista Roja d’Espècies Amenaçades, la balena blava es troba en la categoria d’animal en perill. Aquesta llista l’estableix una entitat internacional que alerta sobre la conservació de totes les espècies d’animals, plantes i fongs del planeta. Encara que, de tant en tant, la balena blava pateix atacs de depredadors com orques i taurons, la seva principal amenaça són les col·lisions amb els vaixells. I, com passa amb tantes altres espècies, també es veu afectada pel canvi climàtic.

  • Longest-living: la vida més llarga
  • Mammal: mamífer
  • Whales: balenes
  • In the wild: en estat salvatge
stats