JUDIT MONCLÚS

A la descoberta de la biodiversitat als parcs i platges metropolitans

Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) proposa tallers i activitats per a tots els públics

A la descoberta de la biodiversitat als parcs i platges metropolitans / MARÍA JOSÉ REYES / AMB Zoom

Sabíeu que la presència de papallones, libèl·lules i molts altres insectes és un bon indicador de salut ambiental? Construir 'jardins de papallones' i petits 'hotels d’insectes' als parcs metropolitans i al balcó de casa és una manera divertida i educativa de conèixer aquesta fauna i, a la vegada, donar-li refugi perquè hi hiverni o hi pugui nidificar. De fet, afavorir-ne la presència a les ciutats ajuda a la pol·linització i al control de plagues. És per això que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) proposa tallers i activitats per a tots els públics. Com ara al Parc de la Fontsanta de Sant Joan Despí, on, com en altres parcs metropolitans, hi ha un jardí de papallones i un hotel d’insectes.

Un hotel d’insectes dona refugi tot l’any a insectes, aràcnids, amfibis, rèptils i fins i tot algun petit mamífer, però sobretot és un lloc càlid on aquests petits animals troben materials que els faciliten l’estada a l’hivern: troncs foradats que ajuden a niar diferents espècies d’abelles, pedres, branquillons, fulles, testos i escorces, que serveixen perquè hi hivernin insectes molt beneficiosos per a l’agricultura, com marietes i crisopes, escarabats i tisoretes. Durant l’any s’organitzen diverses sessions de manteniment obertes a la ciutadania, entitats i centres educatius, com també tallers d’observació i identificació de tot el jardí de papallones on hi ha l’hotel.

Les activitats que proposa l’AMB, doncs, mostren que la biodiversitat “aporta benestar, un paisatge agradable i altres beneficis ambientals com ara que gràcies als ocells insectívors i els ratpenats hi ha un control de plagues, com les dels mosquits i la processionària, que afecta arbres com els pins”. Aquesta estratègia educativa i participativa forma part del Pla de Millora de la Biodiversitat als parcs i platges metropolitans. En aquesta línia, la xarxa de parcs metropolitans compta amb diversos elements que afavoreixen la biodiversitat i que són també espais de divulgació i educació ambiental, a banda dels jardins i hotels esmentats, com els llacs naturalitzats i les caixes niu (per a ocells i ratpenats), de les quals es pot fer el seguiment de l’ocupació de manera participativa amb la ciutadania.

ATRACTIVES I EDUCATIVES

Les activitats que l’AMB programa al llarg de l’any -les que sorgeixen de la Jugatecambiental, del programa 'Compartim un futur' i les que s’organitzen conjuntament amb el Museu de Ciències Naturals de Barcelona dins el cicle d’activitats als parcs i platges metropolitans- formen un ampli ventall per donar a conèixer a la ciutadania la biodiversitat i com pot col·laborar fàcilment a preservar-la. Més enllà de difondre les bones pràctiques, com ara no alliberar espècies exòtiques, no donar menjar als animals i portar sempre els gossos lligats, el fet que aquestes propostes siguin participatives i la descoberta de l’entorn activen la curiositat i l’interès dels participants per millorar i conservar aquesta riquesa ambiental, que sovint passa inadvertida només pel fet de ser en entorns urbans.

La descoberta de l’entorn activen la curiositat i l’interès dels participants per millorar i conservar aquesta riquesa ambiental

La vegetació també hi juga un paper destacat. Per exemple, el Parc Nou del Prat de Llobregat acull un taller per aprendre a identificar la vegetació usant claus dicotòmiques, però de manera lúdica. I és així -amb propostes atractives i en família- com la consciència ambiental guanya terreny.

L’AMB també munta activitats participatives per millorar la biodiversitat de les platges, per donar a conèixer la importància de les dunes litorals i el seu paper en la biodiversitat. Les activitats són de caràcter manipulatiu: retirada d’espècies vegetals invasores i plantació d’espècies pròpies d’aquests espais.