Embaràs 17/01/2020

Problemes bucals durant l'embaràs

Dues de cada tres embarassades desenvolupen gingivitis gestacional

A.f.
2 min
Intensificar el raspallat per les nits, utilitzar seda dental i acudir regularment a l'odontòleg, claus per a la prevenció d'aquesta malaltia de les genives

La periodontitis, patologia que comença amb la inflamació de les genives, coneguda com gingivitis, a causa de l'acció de bacteris presents a la placa dental, pot perjudicar la bona marxa d'un embaràs. A més, algunes investigacions relacionen la periodontitis amb una reducció de les possibilitats d'aconseguir un embaràs.

En aquest sentit, la periodontitis està relacionada amb altres malalties allunyades de la salut bucodental. Cal destacar que, en l'àmbit de l'embaràs, aquesta patologia s'agreuja pel fet que durant la gestació els nivells d'estrògens i progestàgens augmenten i condicionen canvis en els mecanismes defensius de resposta normal de les genives. Davant el mateix estímul es produeix una resposta més exagerada del normal i, si hi ha periodontitis activa i sense tractar, les conseqüències s'agreugen més encara.

Segons dades aportades per la Societat Espanyola de Periodòncia (SEPA), dues de cada tres embarassades desenvolupen l'anomenada gingivitis gestacional i la meitat de les gestants amb antecedents de gingivitis tenen més risc de patir un empitjorament d'aquest trastorn durant l'embaràs. Per aquest motiu, els ginecòlegs solen advertir les seves pacients de la importància de cuidar la seva salut bucodental i d'acudir a l'odontòleg si observen símptomes d'inflamació o sagnat de les genives, càries o mobilitat en alguna de les peces dentals.

Cal destacar que diverses investigacions publicades en els últims anys han trobat que dos bacteris causants de la periodontitis –Porphyromonas gingivalis i Aggregatibacter actinomycetemcomitans– també dificulten la concepció en aquelles dones que busquen quedar-se embarassades. En concret, el bacteri Porphyromonas gingivalis és capaç d'induir processos inflamatoris que afectarien l'endometri, l'úter i les trompes de Fal·lopi. Això podria minvar les possibilitats d'aconseguir un embaràs. Per això, i tot i que les investigacions al respecte segueixen en marxa, els especialistes han començat a tenir en compte aquests resultats en la seva pràctica habitual.

Per evitar l'aparició de periodontitis i els seus problemes derivats, els experts de Sanitas Dental recomanen:

  • Rentar-se les dents amb un raspall de cerres suaus i un dentifrici fluorat després de cada àpat. Així mateix, és important prestar especial atenció a la raspallada de la nit, ja que durant el son es segrega menor quantitat de saliva i la sequedat de la cavitat oral contribueix a la proliferació de la placa bacteriana.
  • La higiene interproximal, és a dir, que les zones de contacte entre les dents on el raspall normal no penetra han de rebre neteja com a mínim un cop al dia. Seda dental, raspalls interproximals i irrigadors dentals poden ajudar-nos en aquesta tasca.
  • Completar la neteja amb un raspallat de llengua i utilitzant un elixir bucal. Cal assegurar-se d'arribar a tots els racons de la boca.
  • És imprescindible acudir a revisions periòdiques amb el dentista per fer neteges més profundes i detectar possibles problemes més greus de forma precoç.
  • En cas de voler quedar-se embarassada, es recomana la visita a l'odontòleg durant l'etapa de preconcepció, amb l'objectiu d'evitar complicacions relacionades amb la periodontitis.
  • Un cop embarassada, el millor moment per acudir al gabinet dental durant l'embaràs és el segon trimestre de gestació, per a més comoditat de l'embarassada.
stats