Criatures 25/12/2015

El caganer

Com es pot saber que un pessebre és català? Doncs mirant si té caganer! Aquesta figureta que posem mig amagada és un dels símbols del nostre Nadal. No se sap d’on va sortir, però ens agrada tant que s’ha convertit en una tradició

Textos: Il·lustracions:
1 min

Qui el va inventar?

Com sol passar amb les tradicions, no se sap ben bé. A finals del segle XVIII ja se’n parlava, així que podem dir que té més de dos-cents anys d’història!

Caganers en acció

Et ve de gust veure una exposició de caganers? Doncs vés a la Biblioteca Joan Triadú de Vic. Allà hi ha la mostra que cada any organitza l’Associació Amics del Caganer, i que es pot visitar fins al 10 de gener.

Per què el posem al pessebre?

Per als catalans, el caganer és un símbol de bona fortuna. Amb la seva caca adoba la terra i, d’aquesta manera, les collites seran més bones.

Garrepes i escatològics

Segur que has sentit a dir que els catalans tenim fama de garrepes… Doncs també es diu que som escatològics, perquè ens fan gràcia moltes coses relacionades amb els excrements, l’orina i els pets. Per Nadal, posem el caganer al pessebre i fem cagar el tió. El nostre estimat Patufet va sortir disparat gràcies a un bon pet, i quan a algú li falta empenta, diem que és un cagadubtes.

Els ‘cagones’

El caganer és una figura tradicional catalana, però no som els únics que la tenim. A l’estat espanyol també n’hi ha, tot i que no són tan populars. Allà, esclar, en diuen cagones.

On és el caganer?

Cadascú fa el pessebre com vol. Per això el caganer mai no és al mateix lloc. Uns el posen ben amagadet, darrere del paller o sota el pont. Uns altres a primera fila. I què hi diu la tradició? Doncs que hauria d’estar en un raconet, una mica allunyat del naixement i dels que van a adorar.

stats