Una família nombrosa

Marina Sancho

La salut no és una utopia

Els adults sempre ens queixem d'algun problema, per petit que sigui, relacionat amb la salut. I, pel que puc comprovar, molts nens i nenes també: o tenen mocs, o tos, o mals de panxes, una passa, o un virus... Tant és així que ens hem acostumat a un nivell de salut deficitari, a patir sempre algun símptoma. Tanmateix, això no és el natural, el nostre estat innat, ni l'equilibri propi del nostre cos. Naixem dotats de tots els mecanismes necessaris per gaudir d'una salut radiant i del 100% del nostre potencial. La normalitat és un estat de vigor i vitalitat plens, sense cap deficiència. Per aquest motiu, no hem de donar per vàlid res que estigui per sota d'aquesta condició. en cas que no ens trobem amb el nivell òptim de salut i benestar,cal adoptar alguna mesura: canviar l'estil de vida, introduir algun hàbit nou, millorar la nostra alimentació, fer una parada i replantejar-nos la nostra vida, etc.

Conec diverses persones que gaudeixen d'aquesta plenitud del seu organisme i per a mi són pura inspiració. Una d'elles és la Dolors Segarra i la seva família, gent sana, positiva i vital. Casualment, o no, la Dolors té una consulta d'osteopatia al poble i, aprofitant la seva vessant professional, he volgut fer-li una entrevista per treure partit al seu coneixement.

Espero que sigui del vostre interès!

 

ENTREVISTA A DOLORS SEGARRA, Fisioterapeuta i Osteòpata

La Dolors és una professional molt ben qualificada, fisioterapeuta i osteòpata, en continua formació permanent. Gaudeix de l'èxit de la seva vocació i d'una llarga llista de pacients. Alhora, és mare d’una nena, la Nekane, de 4 anys qui frueix de plena salut, alegria i benestar.

Aquesta entrevista està dirigida a la Dolors des de dues facetes de la seva vida, tant com a professional que ens pot transmetre informació molt útil sobre la seva especialitat, com des de la experiència d'una mare que vetlla per tenir una nena radiant i pletòrica.

unnamed Zoom

unnamed

 • Quina definició ens donaries de salut?
 • La salut és un procés dinàmic en el què els sistemes de control i de recuperació de lequilibri del nostre cos han de permetre, de forma ràpida, recuperar dit equilibri. Constantment el nostre cos està sotmès a alteracions, sempre anem amb presses, donant molta importància a lo material, als diners, i enfrontant-nos a les situacions psicològiques i emocionals complicades. És llavors, quan aquests sistemes si no són suficients i no aconsegueixen recuperar l’equilibri,emmalaltim, ens posem en situació de sobrecàrrega i generem un distrés. La salut depèn del manteniment de les relacions de les diferents parts del nostre cos.

 • De quina manera incideix l’osteopatia a la nostra salut?
 • L’osteopatia és una medicina que té tres principis bàsics que són: l’èsser humà és una sola unitat, aquest posseeix capacitat dautoregulació i autocuració, i lestructura i la funció estan interrelacionades.

  L’osteopata considera a la persona com un tot, tant en la vessant física, química i emocional on lestructura (anatomia) i la funció (fisiologia) són totalment interdependents. Es preocupa de lindividu i no dels seus símptomes i utilitza tècniques manuals per millorar la funció fisiològica i recolzar aquesta homeòstasis.

 • Què penses que estem fent malament a l’hora de vetllar per la salut tant a nivell social com individual?
 • A nivell social la medicina al·lopàtica està veient al pacient com a petites parcel·les, sistemes no interrelacionats entre ells. Lespecialització comporta una millora a lhora de conèixer els diferents sistemes i ajuda a avançar en els diagnòstics i tractaments, però a la vegada fa que perdem la visió de globalitat, de veure el pacient com un tot. Crec que no és llògic el que estem veient diàriament a les consultes, pacients sobremedicalitzats i en alguns casos medicaments que interfereixen entre ells i que sovint han estat prescrivits per diferents facultatius. Un gran nombre pren antiimflamatoris, antidepressius, antihipertensius, anticolesterolèmics... I ningú els hi ha parlat de com influeix el que mengen en la seva salut, ni de com influeixen les seves emocions en els seus dolors o disfuncions orgàniques...

  Però per sort cada cop més la població es qüestiona sobre com millorar la seva salut i busca alternatives de tractament.

 • En general penses que se segueix una dieta adequada?
 • Sense cap dubte crec que no. La nutrició actual amb un alt contingut en cereals especialment refinats i amb alta càrrega glucèmica, làctics i productes càrnics, i baix contingut en fruites i verdures, afavoreix un organisme acidificat (amb els riscs que això comporta per la nostra salut), un desgast dels nostres mecanismes depuratius i una agressió constant al nostre tub digestiu.

 • Com ens pot canviar la nostra vida el fet de modificar els nostres hàbits alimentaris?
 • Una dieta lliure en gluten i en productes làctics resulta beneficiosa per múltiples problemes de salut, en especial aquells que cursen amb inflamació mediada pel sistema immunitari.

  Les proteïnes dels làctics i dels cereals amb gluten poden causar al.lèrgies i intoleràncies fàcilment diagnosticables, però molta gent no sap que aquestes substàncies els hi afecten a la salut sense donar-los-hi grans símptomes i llavors nosaltres parlem d’ hipersensibilitat. Augmenten la permeabilitat intestinal i de la barrera hematoencefàlica, poden causar cefalees, artritis reumatoide, diabetis tipus I degut a una reacció autoimmune que destrueix les cèl.lules productores dinsulina en el pàncreas... Per tant, canviant els nostre hàbits alimentaris evitarem acidificar el terreny (els teixits) i regularem el sistema immune evitant la sobre-activació constant (generant mucositat, imflamacions i/o dolors varis).

  De fet Hipòcrates ja uns quants anys abans de Crist ja deia “Que tu alimento sea tu medicina y que tu medicina sea tu alimento”.

 • Què fas perquè la teva filla es trobi bé i sigui una persona equilibrada ?
 • El seu pare i jo tenim present en tot moment no només la part física i química, sinó també la part emocional della. Fem visites regulars a l’homeopata i també a losteopata, tingui o no simptomatologia en aquells moments ja que considerem que més val prevenir que curar.

 • Dolors, com menja la teva filla?
 • La Nekane té una dieta molt variada però seguin els consells que he esmentat anteriorment. A casa de forma habitual no prenem làctics i per tant ella tampoc. Cada dia tant en el dinar com en el sopar hi ha la ració de verdura i fruita, els cereals els deixem pel dinar i pels sopars normalment fem cremes de verdures amb proteïna vegetal darrera o ou o peix blau. I pel que fa els esmorzars ella encara fa la llet vegetal d’arrós o avena enriquida amb calci i cereals davena o arròs o espelta, ja sigui en forma de pa, farines o galetes.

 • Quina creus que és la clau per criar fills sans i feliços?
 • Estimar-los i estar-hi present (sovint per les feines no hi podem estar tant com ells i nosaltres voldríem)! No sobreprotegir-los, deixar-los volar i estar al seu costat pel que necessitin. I ensenyar-los-hi a gaudir de cada instant viscut, aquest mai més tornarà.

 • Què en penses de donar làctics als nostres fills?
 • Crec que és un error fer-ho de forma habitual. De fet sóm l’única espècie animal que segueix bevent llet després dacabar la lactància materna. La medicina convencional defensa la seva ingesta per la quantitat de calci que porten, però no es té en compte si aquest calci s’absorbeix de forma adient.

  • Perquè els làctics no són bons?

  Els làctics no són bons perquè són tractats per procediments industrials que els sotmeten a altes temperatures , que degraden molts dels seus nutrients beneficiosos i homogeinitzen els seus greixos (per a que visulament la llet sembli més maca) alterant-ne la seva forma i les seves propietats. Dins el nostre cos, els làctics ens acidifiquen, per tant gastem minerals per tamponar. A més, la seva composició mineral no és equilibrada i els seus minerals s'assimilen de forma escasa. Per últim, també contenen substàncies com la caseïna i la lactosa, que a moltes persones donen molts problemes per digerir-los, per mancances enzimàtiques, provocant problemes de sobrecàrrega inmune.

  • Si no prenen làctics què els podem oferir?

  Només no prenent làctics ja tenim una menor pèrdua d’aquests minerals, entre ells el calci, el magnesi... Hem de vigilar la nostra dieta per no aportar aliments acidificants com els sucres simples, excés de proteïnes animals, carns vermelles, alcohol, fregits, grasses de mala qualitat, embotits, refrescos que tots ells acidificaran el pH com dèiem abans... i hem d’aportar diàriament en la nostra dieta aliments que ens ajudin a basificar i que siguin fonts de calci com són les algues, les llavors de sèsam, les llegums, les verdures en general, sobretot les crucíferes com la col i el bròcoli i caldos vegetals rics en api.

  • Hi ha algun altre aliment que és desaconsellable?

  Hem de vigilar també amb el gluten, proteïna que es troba en la llavor de molts cereals, com poden ser el blat, lavena i la cibada. En la nostra dieta habitual solem consumir un excés de cereals refinats i solen ser gairebé sempre els mateixos: arròs i blat. Seria aconsellable introduir pseudo-cereals com poden ser la quinoa, el mill, el kamut, l’avena i el fajol (blat sarraí).

  • Què podem fer per garantir la salut i benestar dels nostres fills?

  Dieta sana i equilibrada on hi hagi presència domegas de qualitat (el peix blau és una gran aportació domega 3), una bona flora intestinal si sospitem dalteracions digestives o hi ha hagut presència d’antibiòtics, verdures i fruites riques amb vitamina C per ajudar el seu sistema immunitari, i sobretot no descuidar la seva part física i emocional. Com últimament he llegit en algun article publicat no hem doblidar una frase que va dir l’osteòpata David Ponce... “els òrgans vessen llàgrimes que els ulls no ploren”.

  • Quins consells ens donaries per estar sans? Què ens diries que comencèssim a fer ara mateix per la nostra salut?

  Dieta sana i equilibrada, actitud mental positiva i exercici físic, uns 45 minuts diaris.

  • Ens recomanes algun llibre o pàgina web?

  I tant, llibres com “El mono obeso” i “¿Porqué las zebras no tienen úlceras?” . I alguna pàgina web com pot ser “ www.fitonutricion.es” i “www.etselquemenges.cat”.