Criatures 06/08/2019

Un cop de ma al planeta

3 min

La salut del planeta està en perill. Els éssers humans hem viscut per sobre de les nostres possibilitats. Hem volgut sempre més i més ràpid, la qual cosa ens ha estressat i ha causat la mort de múltiples eco-sistemes. Els experts encenen l’alarma i asseguren que estem davant l’última oportunitat de reparar els efectes de la nostra petjada. Proposen plantar arbres urgentment per reduir el CO2. Deixar de consumir plàstic. Reduir la ingesta de carn. Hi ha múltiples possibilitats i m’engresca comprometre’m amb aquest projecte de mimar, cuidar i sanar la Terra on vivim. La qui m’alimenta. La qui em sustenta. La qui m’enamora. La qui em regala els seus aromes. Les seves vistes. La seva aigua. La qui nodreix i acull els meus fills. La qui m’ha originat. La qui es part de mi perquè som totalment inseparables l’una de l’altra.

La Terra som tots i ens necessita. No necessita el nostre sentiment de culpabilitat. Necessita la nostra acció. Necessita la nostra consciència. Necessita la nostra atenció a cada gest que fem. Necessita la nostra estima. Necessita el nostre poder de prendre decisions que canviïn el rumb que l’estat ecològic del planeta està prenent. La Terra ens necessita ferms i convençuts de que el nostre comportament pot millorar les condicions en les que vivim. Ens necessita responsables (etimològicament significa capaços de donar resposta) dels nostres gests quotidians.

Un professor de la universitat va pronunciar unes paraules que van canviar la meva vida: “Cada compra es un vot”. Tot allò que consumim es una aposta per un tipus de món o un altre. Un món on s’admeti l’esclavitud, la desforestació, l’aniquilació d’espècies. O una societat justa, equànime, natural, respectuosa, saludable, rica i enfocada amb el veritable benestar de tots. Allò que comprem, fem i el nostre estil de vida son els agents clau a l’hora de modelar l’estat de l’entorn on vivim i, en conseqüència, de les persones qui hi vivim. Les nostres accions tenen un pes determinant. Es hora de començar a fer quelcom, oi? Estic segura que la majoria ja porteu forces anys fent-ho i es bo que se’n faci ressò. Animem-nos i inspirem-nos els uns als altres!

Per això avui començo aquest escrit que pretenc que sigui col·laboratiu. No el vull escriure jo sola, vull que el composem entre tots. Proposo que m’expliqueu com aposteu per la salut del planeta. Quines mesures dueu a terme. Quines solucions ha trobat la vostra imaginació. Perquè jo de coses en vull fer moltes, però si col·laborem, potser la nostra creativitat ens condueix a ser més eficaços.

Envieu-me un correu a marinasancho@gmail.com i aniré introduint les vostres propostes i experiències.

A continuació enceto la llista amb les accions que la nostra família fem per deixar d’enverinar el medi ambient i col·laborar amb la seva restauració:

  • 1- Procurem cuinar el màxim d’aliments possibles a casa nostra per tal de no comprar aliments pre-cuinats amb els seus embalatges corresponents: Fem el pa a casa Coem els llegums Bullim l’arròs (he arribat a veure pots de plàstic amb arròs cuit!) Coem les verdures fresques Comprem el formatge a granel i quan ens en recordem portem el nostre tupper perquè hi posin dins allò que comprem
  • 2- Anem a comprar a botigues de proximitat
  • 3- Comprem el màxim nombre de productes locals
  • 4- Hem deixat de comprar mobles nous i els adquirim de segona ma (res de tallar més arbres)
  • 5- Hem decidit plantar arbres al jardí
  • 6- Donem moltes vides a la roba i intentem comprar-ne la mínima, reutilitzant la que ens passen
  • 7- Rentem la llar amb vinagre de neteja i productes ecològics
  • 8- Utilitzem pastilles ecològiques per al rentavaixelles
  • 9- Utilitzem bastonets de les orelles de paper (no de plàstic)
  • 10- Fem servir olis essencials per aromatitzar la casa en comptes d’ambientadors sintètics
  • 11- Tenim gallines i mengem dels seus ous i els donem tota la resta orgànica
  • 12- Comprem tot el que podem a granel
  • 13- Hem canviat el nostre oci hem passat d’haver de consumir per divertir-nos a dedicar-nos a activitats que no comportin una despesa mediambiental tan gran com passejar i anar en bicicleta per camins, anar a la piscina municipal o a la platja.
  • 14- Intentem fer els mínims desplaçaments en cotxe possibles, tot i que son un munt encara (tema pendent!!)
  • 15- Anem a fires d’intercanvi i intentem donar una segona vida a allò que ja no és d’utilitat per alguns.
  • 16- Compartim amb els altres allò que ja no necessitem (roba, estris, mobiliari, ...)
  • 17- Estic esperant el vostre correu
  • 18-
stats