Una família nombrosa

Marina Sancho

Com arribar a ser allò que volem

Esdevenir el tipus de persona que admirem és molt més fàcil del que ens pensem. Imitant els hàbits, actituds i estil de vida d'una persona feliç i amb plenitud, inequívocament ens durà a convertir-nos en persones amb els mateixos atributs. Això és d'aquesta manera tant pel positiu com pel negatiu. Fabricant els símptomes podem arribar a produir una malaltia. És a dir, si recreem el quadre d'una persona malalta, caurem malalts. Si vivim com persones malaltisses acabarem desenvolupant les més variades patologies. Si vivim com persones felices, sanes i equilibrades, desenvoluparem un estat de plenitud, alegria i benestar.

La raó d'aquesta simple regla de tres és que som el que fem i el que pensem. Tenim la qualitat de crear el nostre present mitjançant els nostres actes. La constància i la determinació constitueixen l'altre ingredient infal·lible que garanteixen l'èxit. En paraules d'Emerson:

"Allò que fem persistentment esdevé més fàcil; no és que la natura de la tasca es transformi, sinó que augmenta la nostra capacitat per realitzar-la"

Qualsevol àmbit de la nostra vida (com les nostres emocions, els nostres valors, la nostra voluntat, la nostra intel·ligència, la nostra ètica, la nostra capacitat d'establir relacions....) és com un múscul que guanya potència a mesura que se'l treballa. Cada cop que s'exercita fins al límit, fins que pensem que ja no podem més, augmenta la seva capacitat i desenvolupa amb més facilitat i normalitat la tasca en que se centra.

Per aquest motiu cal repetir fins a la sacietat l'execució dels hàbits i actituds que, encara que ens puguin semblar que són difícils d'assolir, creiem que són indispensables per a la nostra vida. Ja que mica a mica anirem guanyant destresa en l'acompliment dels principis que apliquem amb perseverança. La força de la constància és la més poderosa de totes. Com el mar que erosiona les roques, onada rere onada, nosaltres tenim la capacitat d'eliminar els mals hàbits i assolir l'excel·lència mitjançant el simple gest de repetir dia a dia els gests adequats. Només cal proposar-nos-ho i acomplir amb determinació els nostres objectius.

Si adoptem la mentalitat d'una persona triomfadora, que se'n surt de tot amb els seus propis recursos, que té poder sobre sí mateixa, que disposa de plena salut i equilibri físic i mental, adoptant els seus hàbits amb disciplina i perseverança, acabarem esdevenint allò que ens hem fotjat. En aquest sentit, sempre estic atenta als detalls sobre la manera de fer de les persones que més admiro, aquelles que encarnen els valors que em semblen més sublims, aquelles que penso que acaricien la perfecció i que viuen una vida que em sembla modèlica. Doncs estic convençuda que sempre hi ha quelcom per aprendre i que puc aplicar. Penso que allò que a aquestes persones els funciona, repercutirà també en bons resultats per a la meva vida (sempre amb el sedàs del sentit comú i escoltant la saviesa del meu propi cos, està clar). Així, per exemple, arrel de llegir entrevistes a les persones que admiro i que han tingut èxit amb els seus propòsits, vaig descobrir que no n'hi havia ni una que dormís fins tard. Sinó que totes confessaven matinar, llevant-se quan encara és de nit per dedicar-se a les seves tasques. També vaig descobrir que les persones més sanes i radiants duen una dieta equilibrada, no fan abusos i mengen gran quantitat de fruites i verdures. Podeu creure-us-ho o no però adoptar els hàbits sans funciona. Un pot llegir en una revista els secrets de les persones que confessen ser felices, es troben a gust amb el seu cos i han triomfat en la vida i pot pensar que són bajanades, tòpics que s'inventen perquè fa bonic dir-los, coses que no fa ningú i quedar-se igual, seguir amb la seva vida com sempre. I un altre inspirar-se i proposar-se provar com reacciona el seu cos i si es veu transformada la seva vida inserint en la seva rutina els hàbits que a un altre li són efectius. Personalment, sóc dins del segon grup, sempre estic disposada a aprendre de la vida dels demés, considerant les persones com a fonts que goteta rere goteta van omplint el meu vas de saviesa.