Criatures 28/06/2014

Minimalisme a la cuina

3 min

Unes dades m'han fet obrir els ulls:

  • Segons l'expert en màrketing Martin Lindstrom el 64% de menjar que tenim a casa mai s'hauria d'haver comprat (http://www.martinlindstrom.com/articles/)
  • Varis estudis han mostrat que ocmprar més condueix a consumir més, menjar més i sobretot llençar més
  • La meitat del menjar que comprem va a la brossa!!! (http://www.larazon.es/detalle_hemeroteca/noticias/LA_RAZON_441381/2847-desperdicio-de-comida-la-mitad-de-los-alimentos-que-compramos-acaba-en-la-basura#.Ttt1a0mr3iwxG7Y)
  • cada europeu llença 180 kg de menjar a la brossa l'any
  • El 80% de les nostres compres és emocional. Només un 15% és racional
  • Un terç del menjar produït al món va a la brossa (http://www.veoverde.com/2012/07/un-tercio-de-la-comida-del-mundo-se-va-a-la-basura/)
  • La FAO anuncia que 1300 milions de tones de menjar són rebutjades cada any
  • el 30% del CO2 produït al món ve de la industria alimentària, sobretot pel transport

Si calculéssim quants dels nostres diners en realitat van a les escombraries ens esgarrifaríem. Comprem molt més del que ens fa falta. Jo sóc una gran fan del minimalisme: vaig buidar el meu armari i em vaig quedar només amb les peces de roba que realment em poso cada dia i totes les altres les vaig donar. Intento treure'm de sobre tot el que no utilitzo i regalar-ho a qui ho necessita. sé i sóc conscient que cada objecte que tenim ocupa un espai i ens roba temps perquè l'hem de cuidar i mantenir. A més, ens dificulta la tasca d'endreçar i organitzar. Cada objecte ens dispersa i ens roba la possibilitat del buit. Només quan tenim espai buit ens podem centrar en el que realment ens interessa (llegiu amb atenció aquest article tan interessant). Ara no veig més opció que aplicar el minimalisme al meu rebost i nevera. Planificar un menú setmanal i comprar només el que és imprescindible per elaborar aquells àpats per tal d'assegurar-me que res va a la brossa. Suposo que hem de deixar d'entendre el nostre rebost com un mini-supermercat on hi trobarem de totes les opcions. O potser tenir un paquet només de cada cosa que sí que fem servir per tal que els nostres productes no es facin malbé. Aquesta vegada ho he fet a la inversa i us recomano que també ho feu. És una bona teràpia de conscienciació i un bon exercici de neteja i organització de cara a l'estiu. He fet un inventari de tot el que tenim al rebost. Ho he organitzat per tipus d'aliments i he posat etiquetes. A continuació he creat un plànning de menús per a tots els àpats del juliol utilitzant cadascun dels productes que tinc emmagatzemats a casa (rebost, congelador, nevera). Això implica que no haurem d'anar a comprar menjar en tot el mes de juliol. Amb excepció només d'alguns productes de curta caducitat com iogurts, ous, i vegetals frescos. No he trobat millor manera de simplificar. Simplificar la nostra vida i economia perquè no caldrà anar a comprar i simplificar el nostre espai: la nostra cuina i rebost. He pensat que és la millor estratègia per fer front a aquesta bogeria de llençar tones i tones de menjar, de consumir frenèticament, detenir la felera de comprar, comprar i comprar només com a víctimes d'unes estratègies de màrketing acarnissades, que ja no saben com fer-ho per atreure la nostra atenció i els nostres diners, com crear més necessitats. Ens han fet creure que l'acumulació massiva ens portarà a la felicitat. Ens han fet arribar al punt que és com enganxar-nos entrepans amb celo al nostre cos per satisfer la nostra gana.

stats