Una família nombrosa

Marina Sancho

M'apassionen els contes!

Anuncien que ve un cap de setmana de plujós i trist, el qual proposo que transformeu en gloriós i resplendent de la mà dels contes. Jo estic obsessionada amb contes, són la meva debilitat, m'atrauen increïblement. M'encanta col·leccionar-los, fullejar-los amb els meus fills, observar-ne les il·lustracions, acariciar-ne les fulles i sentir-me gairebé a punt de volar gràcies a la màgia que molts autors saben regalar-nos. A casa nostra els contes són gairebé com les herbes aromàtiques i les infusions: una mica de comí als fesols per fer-los més digestius, una infusió de farigola per desinfectar una rascada a l'ull, una mica de til·la per relaxar-nos, unes fregues amb oli d'eucaliptus per donar vigor...De la mateixa manera fer servir els contes: un conte sobre la vulnerabilitat dels monstres per deixar-los de témer, un conte sobre un nen que no vol anar a l'escola per recuperar les ganes de tornar a l'aula, un altre sobre una nena que aprèn tota sola a anar a fer pipi al lavabo per animar-nos a deixar el bolquer, un sobre un germà gran protector i generós per inspirar-nos una mica i deixar de banda la gelosia... i així fins a l'infinit!

Tanmateix, els contes són molt més que una farmaciola a la qual recórrer quan tenim problemes. Els contes ens animen a alçar les ales i a somiar, a tenir pensaments transversals i veure el món des d'una altra perspectiva, a ser creatius, a conèixer altres cultures i maneres de fer i, sobretot, a ser capaços de veure molt més en la realitat del que els nostres ulls són capaços de captar. Els contes ens transmeten passió i alegria de viure al mateix temps que ens donen la capacitat de transformar en màgia quant toquem.

Albert Eintein, un científic i pensador tan important que ens podria semblar gran partidari del pensament racional, antagonista de la imaginació i la fantasia, explicava que abandonar el món concret i viatjar per la imaginació sense límits, és una de les maneres més efectives d'aprendre i solucionar problemes. Sempre deia que el do de la fantasia va ser l'eina que el va ajudar a enriquir el seu pensament per elaborar conceptes abstractes, ja que pensava que un problema mai es podrà solucionar des del mateix nivell de consciència que s'ha creat, sinó que cal abordar-lo des d'una nova fantasia. I què millor que els contes per ajudar-nos a crear noves maneres d'existir, de mirar la realitat?

Perquè comenceu o continueu paladejant els immensos beneficis dels contes, us deixo el meu "top ten" particular:

1- L'os que estimava els contes,Dennis Haseley iJim La Marche

2- L'oruga, Eric Carle

3- Elmer, David Mckee

4- El monstre de color, Anna Llenas

5- Allà on viuen els monstres, Maurice Sendak

6- El petit Príncep, Antoine de Saint Exupery

7- El llibre de la Selva, de Rudyard Kipling

8- Alícia en el País de les Meravelles, de Lewis Carroll

9- Así és la Vida, Ana Luisa Ramírez i Carmer Ramirez

10 -El Peix Irisat, de Markus Pfister

Tanmateix, si per aquest cap de setmana no sou a temps d'aconseguir-los, podeu crear els vostres propis contes narrant als vostres fills qualsevol peripècia de quan éreu petits, les aventures dels vostres avis, les curiositats de la vostra feina o podeu inventar junts els vostres somnis més meravellosos. Nosaltres enumerem els llocs on viatjarem, els cotxes que ens comprarem, els batuts que ens prendrem i les proeses que farem. Fins i tot podeu retallar catàlegs i revistes (de cotxes, de viatges, d'aliments...) i enganxar-los en fulls blancs grapats per fer un inventari dels vostres somnis més visual!

 

Apa, ja teniu plans!