Criatures 03/10/2012

El tàndem no és una bicicleta per dos

4 min

Hem dedicat altres entrades al tàndem, avui per petició d’una lectora fem una entrada de dubtes freqüents que poden assaltar a una mare lactantqueha de començar un tàndem.

-

Fer tàndem no està massa ben vist fora dels cercles de la lactància, els sanitaris acostumen a tenir molts perjudicis i acostumen a ser una mala font d’informació, així que anem a desgranar els dubtes més freqüents punt per punt:

-Què passa amb la producció de llet durant la gestació?

La producció de llet es modifica durant la gestació, la glàndula involuciona ies prepara per l’arribada de la nova criatura. Això vol dir a efectes pràctics quees produeix una baixada significativa de la producció de llet, que cau en picat entre la setmana 16 i la 18 de gestació. Durant el final del segon trimestrees comença a produir calostre, això si, normalment en poca quantitat.

-Tindré contraccions o tinc més risc de patir un abortament si segueixo amb la lactància?

L'úter té receptors d'oxitocina com el pit. Aquests receptos es contrauen sota l'impúls de l'oxitocina. Però els receptors de l'úter es mantenen desconectats fins una mica abans de parir.

Malauradamenthi ha el mateix risc de patir un abortament espontàni amb o sense lactància. Si les coses van malament la lactància té poca importància.

Només en el cas que el ginecòleg us prohibeixi les relacions sexuals és millor que deixeu d'alletar al vostre fill gran.

-I tindré calostre o llet després de parir?

Després de parir el cos és savi i produeix calostre per immunitzar la criatura acabada de néixer.Com hem dit, la glàndula durant la gestació fa una mena de "reset" i comença de zero i segueix els mateixos passos que en una primera lactància: calostre, llet de transició i llet madura... Sense que s’alteri per la succió de la criatura gran.

- Què he de fer després de parir amb el meu fill gran?

Aquí depèn de cada mare, tot sovint es recomana alletar els primers dies només al nounat perquè rebi tot el calostre en exclusiva. Però hi ha calostre de sobre i no passa res si el germà gran vol formar part de la festa i demana pit. El calostre serà per a ell una nova injecció de defenses i anticossos. Si en pren pot fer les caques més líquides durant uns dies, però en tot cas és només un efecte transitori del calostre.

Normalment els germans grans que han seguit mamant durant la gestació reben com una benedicciól’augment de la producció el dies posteriors i es poden mostrar molt insistents a l’hora de demanar pit. Poden demanar molt pit i tot sovint això es tradueix en deixarels aliments habituals de costat i centrar-se en mamar.

Si per les mares no és un problema no cal que feu res especial, deixeu-lo mamar i veureu com en unes setmanes augmenta de pes de manera força espectacular!

Si us molesta la succió del gran o us sentiu atabalades, podeu intentar pactar amb ells: reduir les preses o fer-les més curtes.

- Cal posar ordre per mamar?

Això també va a gustos. Hi ha mares que opten per donar el pit a les dues criatures a la vegada. És una opció. També es pot donar el pit al gran després de donar-lo al petit. És una altre opció. Podeu fer el que vulgueu perquè realment no cal que patiu per la quantitat de llet. Si el gran mama amb ganes prendrà molta llet és cert, però també estimularàla glàndulaifabricarà molta llet, per tant el petit tindrà molta més llet.Normalment els germans petits quan fan tàndem agafen un mig quilo de més que els seus germans quan tenien la mateixa edat.

- Cal assignar un pit a cada criatura?

Sabem que la producció de llet del pit dret i el pit esquerra sol variar força. També acostumem a tenir un pit del que ens és més fàcil alletar, ens trobem més còmodes i ens és més simple col·locar la criatura. Per aquesta raó moltes mares opten per deixar el pit “bo” al germà petit i el “dolent” al germà gran. En tot cas això només ho acostumen a fer durant les primeres setmanes després l’intercanvi de pits resulta inevitable.

- Cal netejar el pit després que mami el gran?

No, no cal. Els germans petits sempre agafen més malalties comunes que els germans grans i únics. I això és simplement perquè porten els virus i les bactèries incorporats de l’escoleta o l’escola per tant els germans petits solen enxampar-ho tot. Això no vol dir que s’ho transmetin amb el pit, simplement si viuen en la mateixa casa la transmissió està assegurada amb o sense teta.

-Tindré llet pels dos?

Tindràs llet per tot el barri! Quan una criatura gran mama estimula molt la glàndula i aconsegueix una notable producció de llet pels dos germans. Això fa que s’acabin les crisis de lactància i que la mare tingui superàvit de llet.

- Cal que prengui una alimentació especial o més calories?

No, no cal. Cal seguir una alimentació equilibrada i llestos. Es recomana augmentar l’ingesta de calci (que no cal que sigui provinent de la llet de vaca) i poca cosa més. Menjar sa és suficient

- Em calen vitamines o calci?

Si la mare acabada de parir està anèmica li cal ferro (l’anèmia es relaciona amb l’hipogalàtica), si no està anèmica no li cal per res. Els suplements vitamínics especials tampoc calen. El que sí que cal és augmentar l’ingesta de iode durant la gestació i mantenir-la a 200 micrograms durant la lactància en tàndem.

- I si em sento malament o angoixada?

La lactància en tàndem pot ser molt maca però també molt dura, en aquestes entrades (1,2) hem parlat àmpliament dels sentiments de les mares lactants i les reaccions del germans grans.

Potser em deixo coses si teniu més preguntes o dubtes pregunteu!

stats