Criatures 17/03/2010

Potser no són tan dolentes com les pinten?

3 min

-

Durant molts anys hem pensat que les mugroneres eren instruments diabòlics que calia eliminar de manera immediata i sense recança.

Com tot la vida les coses no són blanques ni negres. Les mugroneres, si són les adequades per cada pit, poden salvar una lactància. Per tant no ens cal atacar-les abans de tenir clar per quina raó se’n fa ús.

En primer lloc cal saber que les marques que fabriquen mugroneres "bones" no només fan una talla, en fan varies i s'adapten d'aquesta manera a cada tipus de mugró. Hi ha la talla estàndard que és la que venen en totes les farmàcies per defecte i una talla inferior i una superior. No tots els mugrons són iguals i una mugronera d'una talla inadequada pot causar més mal que bé. Per tant la primera norma si cal una mugronera és buscar la talla òptima.

No totes les mares els cal una mugronera, dic això perquè hi ha moltes manies amb els mugrons: el tens pla, no en tens, no serveix, massa gros, massa petit... i et diuen “ posa't una mugronera i tot solucionat”. Les criatures poden aprendre a mamar d'un mugró pla sense necessitat de mugronera, això si, cal començar amb bon peu i facilitar el contacte precoç i ser pacient.

I per què serveixen les mugroneres? El reflex de succió està situat dins la cavitat oral de les criatures, just en el punt d'unió del paladar tou i el dur. A vegades si aquest punt no pot ser estimulat pel mugró, una mugronera que és més llarga pot aconseguir estimular la succió i facilita una succió directe que sempre és millor que una lactància diferida (extraure llet i donar-la la criatura).

De fet les situacións per ferús de les mugroneres són:

Criatures prematures que tenen el reflex de succió immadur i els cal una mica d'ajuda per estimular el punt de succió i aconseguir una bona trasnferència de llet.

Nounats que una vegada passades unes de 8-12h després del part no s'han agafat ni unasola vegadaal pit.

Criatures que han pres biberó i rebutgen el pit.

També en el cas de tel lingual les mugroneres poden ser una mesura pal·liativa. A vegades la mugronera ofereix un millor prensió del pit i d'aquesta manera les criatures poden mamar de manera més eficaç i efectiva. Cal de totes maneres valorar cada casa de manera individual.

Les mugroneres no salen funcionar en el cas de voler trampejar clivelles o dolor al pit. Tot i que s'evita una mica el contacte directe no acostuma a ser suficient per calmar el dolor. Per tant si ha dolor o clivelles les mugroneres no haurien de ser una opció.

Fins ara es pensava, per aquesta raó també les demonitzàvem, que l'ús de mugroneres implicava la pèrdua de producció de llet. Per tant eren un element a eliminar com abans millor. Ara sabem que si es fan servir les mugroneres fines de silicona es pot mantenir la producció sense cap mena d'afectació. I que moltes vegades les pèrdues de pes dels nens van lligades amb la seva dificultat de succió no directament amb l’ús de les mugroneres.

Els nens han d'aconseguir la mateixa coreografia amb la boca: llavis evertits, boca molt oberta, nas i mentó tocant al pit...Han de mamar talment com si no existís el plàstic, si tanquen massa la boca o fan moviments cap a l'exterior en lloc de mantenir la boca fixa, la mugronera no serveix per res, doncs la succió és ineficient i fins i tot pot ser molt dolorosa per la mare.

Hem vist lactàncies prolongades amb mugronera, 8-24 mesos sense cap mena de problema. A les mares a vegades se’ls fa tediós estar pendent sempre d’un plàstic i la lactància se’ls pot fer feixuga. Però si accepten que han aconseguit una lactància plena amb mugronera tots i els petits inconvenients la valoració final hauria de ser sempre positiva. També hem pogut observar que amb una mica d’ajuda externa les criatures es “desmugronen” cap els 4-5 mesos. De cop ells mateixos són capaços d’agafar-se sense el plàstic i mamen de manera efectiva.

Important, cal saber col·locar les mugroneres. No es posen sobre el mugró com qui deixa un got sobre una taula. Per col·locar-les bé cal evertir-les, agafar les ales i moure-les cap a l'exterior per garantir un efecte ventosa sobre el mugró i l’arèola i evitar així que es desplacin de manera constat. A vegades calen unes gotetes d'oli d'oliva o de lanolina per aconseguir subjectar-les de manera ferma sobre el pit.

Per tant si l'opció és lactància materna amb mugronera o lactància diferida o artificial, no hi ha dubte, la lactància amb mugronera guanya de golejada!

stats