Criatures 06/03/2010

Saps si et cal ajuda?

4 min

A vegades saber buscar ajuda a tempsés l'única manera de solucionar els problemes. Les mares tenim tendència a esperar, a pensar que els problemes que patim es solucionaran de manera espontània. I mentre esperes desesperes i els petits problemes es fan grans i de nit tot es veu fosc i la lactància és fa complicada, feixuga i una només té ganes de plorar i engegar-ho tot a dida. Per tant, si estàs en alguna d’aquestes situacions demana ajuda com abans millor: 1. Si tens dubtes abans de parir

Qualsevol dubte, inseguretat o incertesa que tinguis abans de parir és millor resoldre-la abans de tenir la criatura, d’aquesta manera ets pots enfrontar a la lactància sense prejudicis ni pors. Als grups de suport les mares embarassades hi tenen un lloc reservat. Anar a un grup, conèixer les assessores i tenir clar on pots trobar ajuda és vital abans de parir.

2. La criatura no s’agafa al pit

Si la criatura acabada de néixer no s’agafa al pit o mostra dificultats, no cal tenir paciència i esperar una solució espontània. Si es demana ajuda de manera immediata podem valorar les possibles causes i podem oferir solucions adequades que permetin mantenir la lactància i alimentar la criatura.

3. Les preses són excessivament llargues o excessivament curtes

Les preses dels nadons són molt variables, però ningú com una mare per saber si les coses van bé o no. Si tens dubte sobre l’estona que mama la teva criatura. Si tens la sensació que es passa hores al pit i segueix mostrant gana o per contra sembla que passa molt poca estona al pit, que s’adorm* o que quasi no menja: busca ajuda. Ens cal verificar si només és una sensació o per contra la criatura no augmenta de pes.

4. El nadó és salta preses o només dorm hores i hores

Es tendeix a pensar que les criatures si tenen gana ploraran i demanaran pit. Moltes vegades ens trobem amb nens i nenes als que anomenem “ bell/es dorments” que poden deixar de mamar per dormir hores i hores seguides. Això els fa entrar en un cercle viciós que sol causar una gran pèrdua de pes la nadó i un ensurt enorme als pares quan s’adonen del que ha passat. Així doncs la lactància no té horaris però si et sembla que el teu nadó dorm massa i no mama, demana ajuda.

5. La criatura no fa més de 2 caques de color mostassa després del sisè/setè dia

Els nens alletats han de començar a fer caques de color mostassa entre el cinquè i sisè dia de vida. Si no es així, si la criatura fa caques de color marró o no en fa; pot ser una pista que ens indica que el nen ingereix poca llet. Per tant ens cal avaluar-lo i si cal suplementar. Busca ajuda immediata.

6. Als 15 dies de vida la criatura pesa menys que al néixer

Les criatures comencen a recuperar després del cinquè dia de vida. Als 15 dies haurien d’ haver recuperat el pes del naixement. Si als 15-17 dies de vida el nen pesa el mateix que quan va néixer o menys cal cercar ajuda urgent. A vegades cal administrar llet artificial si l’estat del nena es preocupant. Tot i així aquesta situació no té perquè ser el fi de la lactància. Moltes vegades es comença amb mal peu però és pot reencaminar si en tens ganes.

7. El pit està extremadament ple i no millora després de donar el pit

Els primers dies postpart es produeix la pujada de la llet. Si tot va bé el pit es sent ple i pesat però la cosa no passa d’aquí. Si la lactància ha començat amb dificultats la pujada de llet pot ser espectacular, molesta i extremadament dolorosa. Moltes vegades la criatura no pot buidar el pit, s’agafa però la succió no és eficaç. Si després d’alletar segueixes amb el pit igual de ple i no hi ha cap variació amb el volum es possible que els dos necessiteu ajuda.

8. Tens mal, dolor clivelles, febre...

La lactància és un plaer, alletar no fa mal. Per tant si sentim qualsevol tipus de malestar en un pit, tingui la criatura l’edat que tingui. Cal buscar solucions com abans millor. Els problemes dels pits no s’acostumen a resoldre sols.

9. La criatura deixa de mamar de cop

Els nens no deixen de mamar de cop. Si la criatura, gran o petita, deixa de mamar o bé protesta a l’hora de mamar, plora i no es vol agafar al pit o no sap com fer-ho; primer vés al pediatra per valorar qualsevol tipus de patologia del nen: otitis, estomatitis,congestió....Si el nen està bé físicament busca ajuda per adreçar la lactància i buscar una explicació de la vaga de fam.

10. Si tens dubtes, pors o incerteses que et porten a no saber per on anar.

Si estàs donant el pit i tens dubtes si et sents sola o acusada, reprovada o insegura i vols seguir amb la lactància... reclama ajuda.

On trobar aquestaajuda:

690144500 ( telèfon de consultes i urgències d’ALBA el porto sempre a sobre)

FEDECATA: Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància

http://www.grupslactancia.org/es/grupos/

LLIGA DE LA LLET DE CATALUNYA:

http://www.lalligadelallet.org/

*Els nens dormen quan no estan agafats al pit. Començar a mamar i tancar els ulls amb el mugró a la boca, això és mamar. Només estan en stand-by.

stats